Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Två nya undervarianter av omikron väntas sprida sig till Finland – oklart om det innebär att många snart kommer att få covid-19 igen, eller för första gången

Från 2022
Ordet "omikron" skrivet på tärningar.
Bildtext Coronavirusets omikronvariant har under det senaste halvåret muterat till flera olika undervarianter. De senaste kallas för BA.4 och BA.5 (illustrationsbild).

En ny coronavåg har börjat i Sydafrika. Det handlar om två nya undervarianter av coronavirusets omikronvariant som har upptäckts där. De tros ändå inte vara farligare, enligt det man vet nu.

Undervarianterna kallas BA.4 och BA.5 och sprider sig snabbare än BA.2 som har varit den vanligaste omikron-undervarianten i flera länder under de senaste månaderna – också i Finland.

En färsk studie från Sydafrika, som ännu inte är referentgranskad, bekräftar det här.

I Sydafrika gör man många analyser av de coronavirus som sprids och nya varianter och undervarianter upptäcks därför lätt där.

Världshälsoorganisationen WHO nämnde för sin del i torsdags att undervarianterna har spridits till flera länder. De har bekräftats finnas i bland annat Sydafrika, England, Skottland, Tyskland och Danmark.

Det här innebär att antalet coronafall kan komma att öka igen under den närmaste tiden i Europa.

BA.4 och BA.5 är under lupp

Både WHO och Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har satt BA.4 och BA.5 på sin lista över virusvarianter man noggrant följer med (på engelska: "variants of interest").

Undervarianterna BA.4 och BA.5 har ännu inte upptäckts i Finland, men enligt virologen Olli Vapalahti är det bara en tidsfråga innan det sker.

– De kommer oundvikligen också hit, eftersom de uppenbarligen sprids snabbare, säger han.

Antalet nya coronafall har alltså skjutit i höjden i Sydafrika. Det har skett en fördubbling på sex dagar, påpekade Ridhwaan Suliman på Twitter i torsdags. Han är filosofiedoktor i beräkningsmatematik och tillämpad matematik.

Inte allvarligare än tidigare undervarianter

Hittills finns det ändå inga tecken på att de nya omikron-undervarianterna skulle leda till mer allvarlig sjukdom, men den här uppfattningen kan enligt WHO ändra när forskare har fått mera data om läget.

Omikronvarianten har i västvärlden främst orsakat lindrig sjukdom, men för vissa drabbade har den lett till allvarlig sjukdom.

Olli Vapalahti säger att det är möjligt att många kan smittas på nytt av coronaviruset, inom den närmaste tiden, i och med undervarianterna BA.4 och BA.5.

– Man vet sedan tidigare att en variant som bara skiljer sig lite från en tidigare variant lätt kan infektera en person på nytt om det har gått 4–6 månader sedan han eller hon hade covid-19.

Han betonar ändå att man inte vet hur snabbt de här två undervarianterna kommer att spridas i Europa. Omikron kom senare hit än till Sydafrika och många européer kan därmed ha ett gott skydd mot covid-19 nu, efter att ha varit sjuka relativt nyligen.

Samtidigt väntas också den stundande sommarsäsongen dämpa smittspridningen. Virus sprids sämre på sommaren när luften är fuktigare och folk umgås mer utomhus.

Två nya undervarianter av omikron väntas sprida sig till Finland

2:37