Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Man dömd till sex års fängelse för våldtäkt av barn i Ingå

Från 2022
En skylt där det står Västra Nylands tingsrätt.
Bildtext Västra Nylands tingsrätt har dömt en man för att ha utnyttjat ett barn sexuellt.
Bild: Johan Gullmets / Yle

En man, född 1973, har dömts till sex års fängelse för att ha våldtagit ett barn. Det här hände i Ingå mellan juni och oktober i fjol.

Västra Nylands tingsrätt har dömt mannen för grovt sexuellt utnyttjande av barn och för grov våldtäkt av barn. Flickan var 13-14 år då mannen utnyttjade henne sexuellt.

Åklagaren ansåg att mannen ska dömas för grovt sexuellt utnyttjande av barn eftersom flickan hyste ett speciellt förtroende för honom.

Brottet är grovt också på grund av åldersskillnaden, ansåg åklagaren. De sexuella handlingarna och samlagen har skett upprepade gånger och mannen har varit medveten om flickans psykiska illamående. Mannen förbjöd också flickan att berätta för sina föräldrar vad som hände.

Mannen utsatte flickan en gång för grov våldtäkt under tiden mellan juni och oktober i fjol, anser tingsrätten. Mannen tvingade flickan till samlag och hon var för rädd och hjälplös för att kunna försvara sig.

Tingsrätten påpekar också att våldtäkten är grov eftersom flickan våldtogs på en plats som tidigare var trygg för flickan och utfördes av en person som hon sett som en fadersfigur.

Flickan berättade så småningom för sin pappa om det som hänt.

Mannen bestred åtalet och ansåg att han inte gjort några sexuella närmanden.

Förutom fängelsestraffet ska mannen betala flickan 20 000 euro i skadestånd för lidande och 1 500 euro i skadestånd för fysisk sveda, värk och tillfälligt men.

Han ska också betala hennes rättegångskostnader på drygt 8 300 euro.