Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blir Lejonen igen utan tunga NHL-förstärkningar? Så här ser läget ut för de 25 spelare som missar slutspelet

Uppdaterad 29.04.2022 21:20.
Henri Jokiharju, Rasmus Ristolainen, Joel Armia och Patrik Laine.
Bildtext Det har spekulerats i om Henri Jokiharju, Rasmus Ristolainen, Joel Armia och Patrik Laine kommer att spela i VM.
Bild: All Over Press

Det har gått fyra år sedan stora NHL-stjärnor senast representerade Finland i ishockey-VM. Världsmästerskapet börjar om två veckor i Tammerfors men de givna dragplåstren saknas kanske igen.

Hockey-VM på hemmaplan börjar den 13 maj. Under de senaste åren har Jukka Jalonens landslag skördat stora framgångar med anonyma lag och stjärnglansen lär även saknas i Tammerfors.

Guldlaget från 2019 hade fyra anonyma nordamerikanska tillskott i Kevin Lankinen, Henri Jokiharju, Niko Mikkola och Juho Lammikko. VM 2020 ställdes in och i VM 2021 anslöt Olli Määttä och Arttu Ruotsalainen från NHL.

Under Lauri Marjamäkis sista år som förbundskapten, 2018, ställde många NHL-proffs upp. Lejonen hade då ett vasst anfall med Sebastian Aho, Mikael Granlund, Kasperi Kapanen, Mikko Rantanen och Teuvo Teräväinen i spetsen.

Under de senaste åren har utgående NHL-kontrakt resulterat i många "nej tack" från Finlands bästa spelare. I år sitter de finländska NHL-stjärnorna på kontrakt som fortsätter, men nu råkar dessa spelare representera framgångsrika lag som förbereder sig för slutspel.

Jukka Jalonen står i båset och coachar.
Bildtext Jukka Jalonen har coachat Finland i sju VM: 2009–2013 samt 2019 och 2021.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Jukka Jalonen har låtit förstå att han inte räknar med många NHL-förstärkningar.

– Intresset är stort. Förhoppningsvis får vi med några spetsspelare, sa Jalonen till Aamulehti i mars.

Den första slutspelsomgången i NHL tar slut ungefär samtidigt som VM börjar men Jalonen tänker inte lämna dörren öppen för många spelare.

– Det är utmanande att vänta när man inte vet vem som kommer. Gällande spelarna som ansluter vet man inte när de sedan är tillgängliga och i toppform, konstaterade Jalonen.

Roope Hintz och Miro Heiskanen firar ett mål.
Bildtext Roope Hintz och Miro Heiskanen från Dallas vore två drömförstärkningar.
Bild: Tim Heitman-USA TODAY Sports/All Over Press

För att ansluta till VM krävs att spelaren är frisk och gärna även har NHL-kontrakt för den kommande säsongen. Dessutom behöver spelaren förstås ha spelat klart i NHL och passa in i förbundskaptenens pussel.

Landslagstruppen kommer förmodligen att kompletteras i två etapper. Om en vecka med spelare som missar NHL-slutspelet, och efter den första playoffomgången med spelare som tillför något extra.

På målvaktsfronten är Juuse Saros, som nyss skadades, den enda tänkbara förstärkningen från NHL-slutspelet. På backsidan riktas blickarna i första hand mot Dallas duo Miro Heiskanen–Esa Lindell.

På anfallssidan skulle Sebastian Aho, Aleksander Barkov, Mikael Granlund, Roope Hintz, Mikko Rantanen och Teuvo Teräväinen kunna bli aktuella om de slås ut. Möjligen även Erik Haula, Jesperi Kotkaniemi, Artturi Lehkonen och Anton Lundell.

Fyra spelare som nog kan räknas bort på grund av utgående kontrakt är målvakten Ville Husso samt anfallarna Kaapo Kakko, Kasperi Kapanen och Jesse Puljujärvi.

Rasmus Ristolainen och Joel Armia kämpar om pucken framför målet.
Bildtext Rasmus Ristolainen och Joel Armia har aldrig spelat VM.
Bild: Jean-Yves Ahern-USA TODAY Sports/All Over Press

Tre spelare, vars säsong tar slut på lördagen, har offentligt meddelat att de är intresserade av VM: backarna Henri Jokiharju och Rasmus Ristolainen samt anfallaren Joel Armia.

Nedan presenteras VM-förutsättningarna för 25 finländare som missar slutspelet.

Målvakter

Joonas Korpisalo, Columbus

Har opererat höften och kommer att vara borta i ett halvår.

Kaapo Kähkönen, San Jose

Flyttade i mars från Minnesota till San Jose där det har gått helt okej. Sitter på ett utgående kontrakt, men kan räkna med en förlängning i San Jose. Är knappast aktuell för VM.

Kevin Lankinen, Chicago

Har inte varit lika bra som säsongen 2020–21, men har spelat upp sig mot slutet. Fenomenal i VM-guldlaget 2019.

Kevin Lankinen imponerade stort då Finland vann ett sensationellt VM-guld i våras.
Bildtext Otippad guldhjälte för tre år sedan.
Bild: Alexander Demianchuk / TASS / All Over Press

Hur skulle Lankinen stå sig i konkurrens med Harri Säteri och Jussi Olkinuora? Lankinen sitter på ett utgående NHL-kontrakt som kan påverka VM-intresset.

Ukko-Pekka Luukkonen, Buffalo

Har inte spelat NHL-hockey på tre och en halv månad. Håller till i farmarlaget Rochester där det har gått sådär. Sitter på ett utgående NHL-kontrakt och hade knappast annars heller varit VM-aktuell.

Harri Säteri, Arizona

Vaktade Lejonburen i OS, lämnade därefter KHL-klubben Sibir Novosibirisk och skrev på för Toronto i NHL. Säteri hamnade ändå i bottenlaget Arizona där han har spelat fem matcher med blygsam framgång.

Harri Säteri vid Lejonens mål.
Bildtext Harri Säteri har etablerat sig som Jukka Jalonens förstaval.
Bild: George Walker IV / USA TODAY Sports / AOP

Meddelade efter OS att han är sugen på VM och lär vara given i Jukka Jalonens papper. Sitter på ett utgående NHL-kontrakt men kan ha en hel del att vinna på att visa upp sig i VM.

Backar

Santeri Hatakka, San Jose

Har fått spela nio NHL-matcher, vilket får ses som en stor överraskning. Under stora delar av säsongen har Hatakka hållit till i AHL:s sämsta lag San Jose Barracuda som missar slutspelet. Platsar inte i VM-laget.

Ville Heinola, Winnipeg

Har imponerat i juniorlandslagen och AHL, men fått sparsamt med förtroende i NHL. Farmarlaget Manitoba går till slutspelet.

Henri Jokiharju, Buffalo

Meddelade i början av april till Ilta-Sanomat att han vill spela VM i hemmastaden Tammerfors.

Henri Jokiharju med pucken.
Bildtext Henri Jokiharju – den sannolikaste NHL-förstärkningen.
Bild: Andy Lewis/Icon Sportswire/AOP

Var med i VM 2019 och lär vara given i årets trupp. Kontraktet med Buffalo sträcker sig till sommaren 2024.

Olli Juolevi, Detroit

Draftfemman från 2016 gör kanske sin sista NHL-match natten till lördag. Flyttade i höstas från Vancouver till Florida och skickades i mars vidare till Detroit. Sitter nu på ett utgående kontrakt. Räcker inte riktigt till i NHL och därmed inte heller i VM-laget.

Sami Niku, Montreal

Har bara spelat 13 NHL-matcher den här säsongen. Är förpassad till farmarlaget Laval, som går till AHL-slutspelet, och vore oavsett inte VM-aktuell.

Rasmus Ristolainen, Philadelphia

För nionde gången i rad missar Rasmus Ristolainen NHL-slutspelet. Han har aldrig stått till landslagets förfogande i ett VM, vilket har skapat irritation i de blåvita supporterleden. I somras fick Ristolainen ingen inbjudan till Jukka Jalonens OS-träff men parterna har meddelat att stridsyxan är begravd. Men på vilket djup?

Rasmus Ristolainen firar sitt mål mot Buffalo.
Bildtext I somras flyttade Rasmus Ristolainen från Buffalo till Philadelphia.
Bild: Timothy T. Ludwig-USA TODAY/AOP

I mitten av mars sa Ristolainen till Yle Urheilu att han är intresserad av VM-spel.

– Hemma-VM låter inte illa. Det finns inga hinder, men vi får väl se.

Nu har Ristolainen varit skadad i två veckor. Även om Ristolainen kunde spela i VM är konkurrensen på högerbackspositionen tuff med Oliwer Kaski, Valtteri Kemiläinen, Ville Pokka och Sami Vatanen som europeiska alternativ.

Iltalehti skriver på fredagskvällen att Rasmus Ristolainen inte kommer till VM. Ristolainen säger att han dras med två skador på den övre delen av kroppen, skador som ändå inte kräver operation. Enligt tidningen skulle landslagsledningen ha varit intresserad av att ta ut Ristolainen.

Robin Salo, New York Islanders

Har åkt hiss mellan NHL och AHL. Den här veckan har Salo spelat sina två första NHL-matcher på tre månader. Var ifjol en VM-kandidat, men fick inte plats.

Om Salo ska gå in i laget måste Jukka Jalonen peta något av sina redan beprövade OS-kort. Salo sitter på ett utgående kontrakt men kan räkna med en förlängning.

Lassi Thomson, Ottawa

Har 16 NHL-matcher på kontot, en majoritet av dem före årsskiftet. Spelar i AHL-laget Belleville som laddar för slutspel.

Urho Vaakanainen, Anaheim

Flyttade i mars från Boston till Anaheim i en spelaraffär och är ordinarie i sitt nya lag. Har ändå inte utvecklats som förväntat och det är tveksamt om Vaakanainen skulle tillföra något i en VM-trupp.

Anfallare

Joel Armia, Montreal

Har aldrig representerat Finland i ett seniormästerskap. Under de senaste åren har slutspelsframgång eller kontraktsförhandlingar satt stopp för VM-spel.

Armia har sagt till Ilta-Sanomat att han vill avsluta säsongen med VM-spel. Har stått utanför i Montreals laguppställning i två veckor på grund av personliga skäl. Enligt journalisten John Lu handlar frånvaron om "familjesituationen i Finland".

Joel Armia avfyrar ett skott.
Bildtext Förra året spelade Joel Armia i finalserien med sitt Montreal. Nu är Montreal ligans sämsta lag.
Bild: Eric Bolte-USA TODAY Sports/AOP

Med 14 poäng på 60 matcher är Armia ingen offensiv spetsspelare, men mycket tyder på att han med sin mångsidighet intresserar Jukka Jalonen.

Henrik Borgström, Chicago

Har ett år kvar på sitt tvååriga kontrakt med Chicago. Spelar i fjärdekedjan och har endast noterats för 7 poäng på 51 matcher. Har aldrig spelat i landslaget och platsar inte i år.

Joonas Donskoi, Seattle

Förra året 17 mål på 51 matcher i Colorado – i år 2 mål på 73 matcher i Seattle. Säsongen i expansionslaget har varit bedrövlig.

Donskoi var fenomenal i sitt senaste VM då det blev åtta poäng på åtta matcher. Men det är sju år sedan och före Jukka Jalonens andra sejour som förbundskapten.

Joonas Donskoi gjorde säsongens första mål.
Bildtext Så här glad blev Joonas Donskoi i februari då han gjorde sitt första mål för säsongen.
Bild: Brian Fluharty-USA TODAY Sports

I mitten av mars missade Donskoi två veckor på grund av skada men har sedan dess varit ordinarie. Kontraktet med Seattle gäller i ytterligare en säsong och utgör inget hinder för VM-spel.

Otto Koivula, New York Islanders

Noterades för 2+9=11 på 11 matcher i AHL innan han nyligen blev uppkallad till NHL och New York Islanders där Koivula har spelat tre matcher.

Skulle trots sitt utgående kontrakt säkerligen vara sugen på VM-spel i sin hemstad Tammerfors, men platsar knappast.

Janne Kuokkanen, New Jersey

Missade nästan två månader i februari-mars på grund av en handledsskada. Kontraktet gäller även för säsongen 2022–23 och möjliggör VM-deltagande. Vore Kuokkanen given i Jukka Jalonens pussel om han visar intresse?

Patrik Laine, Columbus

Karriären har varit en bergochdalbana, men statistiken ljuger inte. Trots trubbiga kedjekamrater i Columbus har Laine kommit upp i 56 poäng på 56 matcher och snittar för första gången i karriären en poäng per match i NHL.

Har missat sex raka matcher på grund av en skada på den övre delen av kroppen. Orsak oklar, men petades sent inför matchen mot Anaheim den 17 april, vilket kan tyda på att det inte handlar om något allvarligt.

Patrik Laine står på knä och försöker spela pucken.
Bildtext Patrik Laine har spelat i ett VM: 2016 då han var 18 år gammal och spelade för Tappara.
Bild: Gaelen Morse-USA TODAY Sports/AOP

VM i Tammerfors är Laines första och kanske sista chans att bli världsmästare på hemmaplan.

Sitter på ett utgående kontrakt, vilket ofta har lyfts upp som ett starkt argument för ett "nej tack". Laine kan oavsett räkna med ett qualifying offer från Columbus – ett formellt och bindande kontraktserbjudande som skulle ge honom ett ettårskontrakt värt 7,5 miljoner dollar.

Kan det räcka som "försäkring" för att acceptera skaderisken och tacka ja till VM?

Juho Lammikko, Vancouver

Nöter på som Vancouvers fjärdecenter och har gjort det riktigt bra. Ingick i VM-guldlaget 2019 och är bekant för Jukka Jalonen.

NHL-kontraktet löper ut, men så var också fallet 2019 då Lammikko anslöt till landslaget och vann VM-guld.

Matias Maccelli, Arizona

Kallades upp till Arizona i mars och hann under en och en halv månad spela 23 NHL-matcher. Gav ett okej intryck i bottenlaget.

I AHL:s bottenlag Tucson har Maccelli noterats för imponerande 57 poäng på 46 matcher och är lagets poängkung med 10 poängs marginal.

Matias Maccelli gör mål.
Bildtext Matias Maccelli gör sin första säsong i NHL och AHL. Före flytten representerade han Ilves i två säsonger.
Bild: Joe Camporeale-USA TODAY Sports/AOP

Kontraktet med Arizona gäller även för nästa säsong. Har ringa landslagserfarenhet, men besitter offensiv spetskompetens som kanske kunde göra honom till en VM-joker?

Arttu Ruotsalainen, Buffalo

Inledde säsongen i NHL men har sedan årsskiftet spelat i AHL. I farmarlaget Rochester har Ruotsalainen på 56 matcher noterats för fullt godkända 18+33=51 poäng. Det klarnar senast på söndag om Rochester går till slutspel.

Sitter på ett utgående NHL-kontrakt och har kopplats ihop med schweiziska klubbar.

Ruotsalainen gjorde väl ifrån sig i VM 2021, då han var en av Finlands två NHL-förstärkningar, och noterades för fyra mål på tio matcher.

Kristian Vesalainen, Winnipeg

Reserverades i den första omgången 2017 men har inte lyckats etablera sig på allvar i NHL. Den här säsongen har Vesalainen på 53 matcher noterats för det blygsamma saldot 2+1=3.

Sedan mitten av mars spelar Vesalainen, som snart fyller 23, i farmarlaget Manitoba. Även vårens AHL-saldo är blekt: 1+3=4 poäng på 13 matcher.

Manitoba går till slutspel och Jukka Jalonen behöver inte lyfta på luren.

Jesse Ylönen, Montreal

Har fått spela 14 NHL-matcher, varav hälften den senaste månaden i NHL:s sämsta lag Montreal. Är tillbaka i AHL-laget Laval som går till slutspel.

Artikeln uppdaterad fredagen den 29 april klockan 21.20 med nya uppgifter om Rasmus Ristolainen.

Diskussion om artikeln