Kriget kan göra dubbdäcken till bristvara: "Nästa år kanske vi får testa friktionsdäck"
Kriget i Ukraina har fått de stora däcktillverkarna att stänga sina fabriker i Ryssland. Som följd blir tillverkningen av dubbdäck marginell. Resultatet blir begränsad tillgång och högre priser, förutspår däckhandlarna.
Det är fullt pådrag vid däckverkstäderna i landet, när nu vintern släppt sitt grepp om bilisterna. Vinterdäcken byts mot sommar dito och många inser att de gamla dubbdäcken är utnötta. Det kan vara skäl att handla i tid, för däcktillgången i höst kan vara skral.
På Lytz verkstad i Vasa har man redan förutspått en skarp vändning i marknaden. Lagret med vinterdäck är nästan tömt, men frågan är i vilken mån det kommer att fyllas till hösten.
Många av de största internationella tillverkarna gör sina däck i Ryssland, men kriget i Ukraina fick dem att stänga ner. 80 procent av de finländsksålda dubbdäcken är tillverkade i Ryssland.
– Resultat blir att det kommer troligtvis att bli brist på dubbdäck till nästa säsong. Däck kommer att finnas, men kanske inte just de annars skulle ha valt. Och priset kommer att vara ett annat, troligen rejält högre, säger Andreas Lytz, som är däckföretagare i Vasa.
Att världsläget så snabbt ändrade tog inte minst Nokian Renkaat på säng, då de har en väldigt stor del av sin tillverkning i just Ryssland. Att deras Rysslandsfabrik lagt ner verksamheten betyder ett stort bakslag i deras produktion. Men även andra stora tillverkare som Pirelli, Good Year, Bridgestone och Michelin har lagt lapp på luckan i sina ryska enheter.
– Men de flesta har ju flera fabriker, också i Europa. Men det är svårt att lägga om produktionen i större skala, för det är dubbmaskinerna det råder brist på, säger Lytz.
Han vet ändå att en del av produktionen kommer att läggas om, men vilka de slutliga effekterna blir för den nordiska marknaden är ännu oklart. Det är främst i Ryssland och Norden man kör med dubbdäck, och Lytz uppskattar att 90 procent av österbottningarna normalt kör med dubbat.
– Men det kan hända att nästa år är året då vi får testa att köra med friktionsdäck, säger han.
Kunderna är inte övertygade om att byta bort dubbdäcken. Men bland de bilägare som kommit för att byta till sommardäck, verkar oron inte vara stor över nästa säsong.
– Jag har rätt nya däck, så jag klarar mig nästa år, men jag är inte villig att övergå till friktionsdäck, säger Tanja Skåtar, som ska byta däck.
Herbert Byholm köar också för däckbyte och inte heller han behöver nya vinterdäck för nästa vinter.
– Jag kör så lite. Men man borde väl köra fyra år med däcken och vi har nu kört sex år, så man får se.
Osmo Hannuksela har hört att det kan bli brist på dubbdäck, men har ännu inte satt upp någon strategi då han tänkt köra ett år till med sina befintliga dubbdäck.
– Men kanske man måste ta sig en funderare på friktionsdäck till nästa gång då. Det beror på hur länge det här läget fortsätter, säger han.
Andreas Lytz menar att situationen kommer att normaliseras under nästa vinter. Men säger att allt just nu är mycket osäkert. Importörerna har redan gjort prishöjningar på sommardäcken på omkring sex procent. Men aviserar en prisstegring på 13 procent.
– Och de menar att det kan bli lika mycket till. Men ingen vet just nu.
För den som kör mycket blir däckbytena frekventa. En pensionär som byter däck på dotterns bil, berättar att han som försäljare körde 70 - 80 000 kilometer årligen, så däcken byttes ofta.
– Det var den billigaste livförsäkringen, säger han.
Men flera av kunderna säger att det för låginkomsttagare kan bli en verkligt stor investering att köpa en uppsättning där. Tanja Skåtar däremot ser tiden an och oroar sig inte över prishöjningar.
– Jag tror att det här är något vi får leva med, med högre priser på en massa saker. Så är det nu bara, säger Skåtar.