Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsvetare: Tvärsäker ståndpunkt om trupper spär på negativa tongångar om Åland

Uppdaterad 06.05.2022 17:08.
Ålands flagga.
Bildtext Ålands demilitariserade status bygger på internationellt avtal.
Bild: Wikimedia commons/Susanne Nilsson

Frågan om det demilitariserade Åland tillfälligt kunde ha finländska trupper stationerade i landskapet väcker debatt - och också själva debatten tycks väcka debatt.

Lantrådet Veronica Thörnroos sa till Svenska Yle att hon inte kan se en situation framför sig där demilitariseringen skulle omprövas. Om Åland angrips har Finland ett ansvar för att försvara Åland, fortsatte hon. Om det till exempel skulle hetta till i Baltikum är det Finlands regering som ska göra bedömningen om man måste säkerställa Ålands säkerhet på något sätt.

Thörnroos sätt att kommunicera den åländska synpunkten upplevs ändå av en del medier i riket som arrogant. Det avslöjar att lantrådet inte inser det allvarliga i den förändrade säkerhetssituationen, har det hetat.

Mycket negativt om Åland nu

Statsvetaren Göran Djupsund konstaterar för Ålands radio att det hörs mycket negativa tongångar om Åland just nu.

Valtio-opin emeritus professori Göran Djupsund
Bildtext Göran Djupsund: Mera öppenhet i diskussionen
Bild: Markku Sandell / Yle

– Det är viktigt att minnas att det finns de i Finland som helt är emot Ålands särställning och som reagerar på i princip allt som har med Åland att göra. Därför blir debatten lätt vinklad, säger han.

Men han anser att lantrådet kanske hade kunnat uttala sig mindre rigoröst och hellre öppna upp för diskussion.

– Det är kanske snarare hur man säger saker i det här fallet, och många skulle nog gärna se att Åland åtminstone öppnar upp för att diskutera saken. Finland ska skydda Åland inte bara uttryckligen vid krig utan vid mycket hotfulla situationer, och Ryssland har brutit mot flera betydelsefulla avtal och begår krigsbrott. Läget är annorlunda nu, och därför är Ålands ställning just nu en het potatis, säger Djupsund.

Anders Wiklöf: Hellre be om hjälp för tidigt än för sent

Anders Wiklöf underhåller gäster på Andersudde.
Bildtext Wiklf uttalar sig "för Ålands säkerhets skull".
Bild: Bengt Östling/Yle

Den åländska affärsmannen Anders Wiklöf ger sin syn på temporära trupper i en intervju i tidningen Kauppalehti.

Han säger att han gör det för "Ålands säkerhets skull".

– Det är viktigt att landskapsregeringen själv tar initiativ i frågan om trupper på Åland, men att man hellre gör det för tidigt än för sent.

Wiklöf bedömer att tiden mellan en eventuell Natoansökan och ett medlemskap kan bli farlig.

– Det är viktigt att landskapsregeringen är alert i den här frågan.

Wiklöf påminner också om att Ålands demilitarisering slogs fast med ett internationellt avtal år 1921 men om omständigheterna så kräver kan beväpnade styrkor från finska armén tillfälligt stationeras på Åland.

Källor: Ålands radio, Kauppalehti, Yle

Artikeln har uppdaterats 6.5.2022 kl. 17. Stycket "Lantrådet Veronica Thörnroos har i bestämda ordalag sagt att det är Ålands egen sak att ta initiativ till styrkor på åländsk mark, det vill säga be riket om hjälp" har ändrats till "Lantrådet Veronica Thörnroos sa till Svenska Yle att hon inte kan se en situation framför sig där demilitariseringen skulle omprövas. Om Åland angrips har Finland ett ansvar för att försvara Åland, fortsatte hon. Om det till exempel skulle hetta till i Baltikum är det Finlands regering som ska göra bedömningen om man måste säkerställa Ålands säkerhet på något sätt."