Polisen stannade en skåpbil i Vanda en lördagsnatt och kom en omfattande stöldvåg på spåren – men vanligtvis förblir det oklart vem som stjäl katalysatorn från din bil
Antalet anmälda katalysatorstölder från bilar i huvudstadsregionen ökar till och med i jämförelse med fjolårets rekordsiffror. Men för polisen är fallen svåra att lösa. En omfattande stöldvåg klarades upp av en slump.
En polispatrull gör en rutinmässig kontroll av en skåpbil i Myrbacka i Vanda en lördagsnatt i början av september 2021. Det här leder till att en omfattande stöldvåg av katalysatorer kan avslöjas. Mer om den här händelsen senare i artikeln.
Fallet är speciellt eftersom det i allmänhet är svårt för polisen att klara upp katalysatorstölder.
– De klaras upp om en förbipasserande tar tjuven på bar gärning och ringer polisen eller om polisen råkar stanna någon som har stöldgods med sig. Andelen som klaras upp är med säkerhet mindre än i egendomsbrott överlag där andelen är 35-40 procent, men jag kan inte säga i hur många fall polisen får tag på gärningsmannen, säger Tuomas Pöyhönen vid Polisstyrelsen.
För den som vet vad den gör tar det bara några minuter att såga bort en katalysator. Ibland går det att göra utan att bilen ens lyfts upp.
Katalysatorns uppgift är att rena avgaserna från bilen.
"Jag tänkte att något gått sönder och stannade vid vägkanten"
Helsingforsaren Ossi Myllyniemi märkte en morgon i början av juli 2021 att hans bil saknade katalysator.
– Jag körde till jobbet och eftersom jag har en hybridbil räckte det en stund innan motorn kom igång och då märkte jag att bilen förde oljud. Jag tänkte att något gått sönder och stannade vid vägkanten. En förbipasserande visste berätta att någon stulit katalysatorn, säger han.
Han har en Toyota Prius årsmodell 2009.
Kvällen innan hade han lämnat bilen vid gatan i Lassas i Helsingfors. Någon stal alltså katalysatorn under natten när bilen stod parkerad.
"Jag tror att det finns sätt att få reda på vem som gjort det"
Myllyniemi gjorde en polisanmälan men fick en knapp vecka senare besked om att polisen avbryter utredningen.
"Identiteten på den misstänkta har inte klarlagts under utredningen och den går inte att få fram med normala och ändamålsenliga metoder sett till ärendets natur (fritt översatt från finska)", skriver polisen i beslutet.
I beslutet framkommer inte om polisen överhuvudtaget gjort något för att få reda på tjuvens identitet.
– Jag tror att det finns sätt att få reda på vem som gjort det. Det är säkert svårt för polisen då det går så snabbt, men man borde i alla fall förhindra att de (katalysatorerna) säljs vidare eller förs ut ur landet, säger Myllyniemi.
Han betalade omkring 1 000 euro för en ny katalysator och för reparationsjobbet eftersom hans försäkring inte täcker kostnaderna.
"Polisen meddelade följande dag att utredningen avbryts"
Omkring en månad senare, några kilometer från platsen där Ossi Myllyniemis bil blev av med katalysatorn, stjäl någon en katalysator från Mikko Rahikainens bil, en Opel Astra från 2001.
– Vi kom tillbaka från en resa och när jag startade bilen märkte jag att allt inte stod rätt till. Ljudet från bilen var hemskt högt. Vi var borta i en vecka så stölden skedde under den veckan när bilen stod parkerad vid gatan, säger han.
Ljudet från bilen var hemskt högt
Rahikainen frågade grannarna om de sett eller hört något, men det hade ingen gjort.
– Jag gjorde en polisanmälan för att få igång försäkringsprocessen. Polisen meddelade följande dag att utredningen avbryts, säger han.
Han säger att han läst om en stöldvåg av katalysatorer och var därför inte särskilt överraskad över att det också drabbade honom.
Tio katalysatorer hittades i en skåpbil
Vem är det då som stjäl katalysatorer och varför?
Via ett konkret fall är det möjligt att få insyn i vad det handlar om. Vi ska återvända till Myrbacka i Vanda en lördagsnatt i september 2021.
En polispatrull gjorde då en rutinmässig kontroll av en skåpbil. I bilen fanns tio katalysatorer som misstänktes vara stulna. Männen i bilen greps av polisen och häktades av tingsrätten den 8 september 2021.
Männen är från Rumänien och har samma efternamn. Den ena är född 1975 och den andra 2001.
– De bodde tillfälligt i Finland och hade bott här i några månader, säger kriminalkommissarie Rauno Jämsä vid polisen i Östra Nyland.
Inga entydiga bevis hittades
Under utredningen klarnade det att de båda männen stulit katalysatorer under hela den tid de befann sig i Finland.
– De berättade under utredningen att de köpt katalysatorer via Facebook och sedan sålde dem vidare till ett högre pris till skrothandlare. Men vi misstänker att de själv stulit katalysatorerna eftersom de hade verktyg för att göra det, säger Jämsä.
Polisen fick däremot inte entydiga bevis på stölderna, till exempel bilder från en övervakningskamera.
Männen släpptes fria från häktet i mitten av oktober 2021. Utgående från den enas uppdateringar på Facebook har han återvänt till Rumänien.
Misstänks för hundratals stölder
Förundersökningen har nu gått till åklagare för åtalsprövning.
Under förundersökningen stod det klart att männen misstänks för hundratals katalysatorstölder runt om i Finland.
– Via teleövervakning kunde vi slå fast var de varit vid vilken tidpunkt och vid de tidpunkterna hade det alltid i närheten stulits katalysatorer. Vi fick också fram vilka skrothandlare de sålt katalysatorerna till och den vägen gick det att säga hur många katalysatorer de misstänks ha stulit.
Gick inte att koppla katalysator med bil
Däremot gick det inte i de allra flesta fall att slå fast vem som blivit offer för stölderna.
– Två katalysatorer var speciella och kunde kopplas ihop med särskilda Mercedes-modeller. De returnerades till ägarna, men inte resten. Där kunde vi bara slå fast bilmärket men inte bilägaren.
En del av stölderna skedde i Helsingfors och eftersom offret för alla stölder inte kunnat slås fast är det i teorin möjligt att männen stulit Myllyniemis och Rahikainens katalysatorer.
Helsingforspolisen utredde i fjol en omfattande stöldvåg på över hundra katalysatorstölder, men bara enstaka fall har klarats upp och gått till åtalsprövning.
"En central orsak till att antalet ökar är världsmarknadspriset på metall"
Under 2021 var antalet katalysatorstölder klart fler än året innan men i år ser fjolårets rekordsiffror ut att överskridas. I Helsingfors är antalet anmälda fall i slutet av april nästan hälften av det totala antalet anmälningar i fjol.
– En central orsak till att antalet ökar är världsmarknadspriset på metall och en annan är att det i huvudstadsregionen finns tänkbara stöldobjekt i varje gathörn, säger polisinspektör Tuomas Pöyhönen vid Polisstyrelsen.
Med metaller menas ädelmetaller som rodium, palladium och platina som finns i katalysatorer.
I fallet där polisen kom tjuvarna på spåret är de misstänkta från Rumänien, men Pöyhönen påpekar att nationaliteten på misstänkta tjuvar varierar och består av både finländare och utlänningar. För att sälja stöldgodset vidare krävs ändå någon form av nätverk.
"De som säljs är sannolikt stöldgods"
En katalysator kan säljas till skrothandlare eller via olika webbsajter.
– När antalet stölder kraftigt ökade började vi samarbeta med skrothandlarna och deras förbund. Vi förklarade att de måste kunna identifiera sina kunder och veta ursprunget till katalysatorerna som säljs. De borde förstå att varje "Matti Meikäläinen" inte säljer katalysatorer. De som säljs är sannolikt stöldgods, säger Pöyhönen.
De borde förstå att varje "Matti Meikäläinen" inte säljer katalysatorer
Trots polisens insats verkar det fortfarande vara möjligt att sälja katalysatorer vidare eftersom antalet stölder knappast annars skulle öka.
– Företag kan sälja till varandra och det kan handla om hundratals eller tusentals katalysatorer. Och på olika webbsajter går det att sälja vidare och vissa kan också säljas utomlands, säger Pöyhönen.
Pöyhönen påpekar att säljkedjan kan bli lång och då är det i slutändan mer eller mindre omöjligt att härleda ursprunget.
Vissa bilmodeller sticker ut
Vissa bilmärken och modeller är mer intressanta.
En bilmodell som sticker ut är Toyota Prius, det vill säga samma modell som Ossi Myllyniemi har.
– Den modellens katalysator har mest ädelmetaller vilket gör att man får bättre betalt vid återförsäljning, säger Pöyhönen.
Andra märken som utsätts för stöld är Honda, Volvo och Opel.
Årsmodellen spelar också roll eftersom det finns mer ädelmetaller i lite äldre bilar.
Därför är Mikko Rahikainens tanke inte så dum.
– Jag funderar på skämt att lägga ett klistermärke på bilen att katalysatorn stals i augusti 2021 och att det inte lönar sig att stjäla den nya katalysatorn, säger Rahikainen, som planerar köra med samma bil, en Opel Astra också denna sommar.