Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa och Umeå utökar samarbetet: "Vi vill marknadsföra Kvarkenregionen internationellt"

Kvinna med lockogt hår och röd jacka ser in i kameran och ler
Bildtext Susanna Slotte-Kock, ansvarig för externa relationer vid Vasa stad.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Susanna Slotte-Kock, ansvarig för externa relationer vid Vasa stad, hoppas att man nu ska få fler företag att etablera sig i Kvarkenregionen.

Förra veckan skrev Vasa stad och Umeå kommun under en avsiktsförklaring om en gemensam utvecklingsstrategi för de båda städerna.

Näringslivssamarbete är ett av fokusområdena och Susanna Slotte-Kock, ansvarig för externa relationer vid Vasa stad, berättar att man bland annat vill få fler företag att etablera sig i regionen.

– Vi vill också marknadsföra Kvarkenregionen internationellt, säger hon.

Några andra exempel på vad man vill åstadkomma är möjligheter för unga att medverka i stadsplaneringen, förbättra anslutningstrafiken till hamnarna och en bättre gemensam representation i Bryssel.

För att stärka orterna som universitetsstäder säger Susanna Slotte-Kock att man behöver bli bättre på att berätta om arbetsmöjligheterna.

– Städerna är stora arbetsgivare, så vi måste bli bättre på att involvera studenterna i ett tidigt skede, säger hon.

Slotte-Kock säger att man hoppas att strategin godkänns av både Vasas och Umeås stadsfullmäktigen detta år, så att arbetet på allvar kan inledas 2023 och framåt. Det är enligt henne inte klart vad strategin kan kosta, eftersom man inte har valt vilka aktiviteter man prioriterar.

Strand hoppas på stärkta industrier

Vasas fullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP) var med och undertecknade avsiktsförklaringen. Han säger att det hela ska leda till ökat samarbete mellan städernas olika organisationer. Han tror också att gemensamma forskningsprojekt kan stärka städernas industrier.

Politikerna Joakim Strand och Hans Lindberg ler mot kameran och håller i ett påskrivet avtal.
Bildtext Vasas fullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP) och Hans Lindberg (S), som har samma post i Umeå.
Bild: Privat

– I den stora bilden är det frågan om att så många ungdomar som möjligt upplever Kvarkenregionen som ett alternativ. Dels att inleda studierna här eller återvända när det ska bildas familj och byggas bo, säger han.

Strand nämner den positiva synen på samarbete i både Umeå och Vasa som en viktig faktor till att man faktiskt lyckas samarbeta. Därtill säger han att det är viktigt att visa upp ett ökat samarbete, med tanke på det säkerhetspolitiska läget.

– Jag skulle vilja påstå att vi är ett föredöme för övriga Norden. Det är extra viktigt med tanke på det säkerhetspolitiska läget som råder i Europa i och med aktiviteterna från vår östra granne, säger Joakim Strand.

Representanter för städerna skrev under en avsiktsförklaring den 28 april och strategin innehåller fyra fokuspunkter.

De är näringslivssamarbete, gemensam arbetsmarknadsregion och starka universitetsstäder, starka attraktiva stads- och livsmiljöer och mera samarbete inom kultur och fritid.