Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholms pensionärsförening bjuder in till diskussion om kriget: "Kriget ger oss ett moraliskt trauma"

Från 2022
Uppdaterad 02.05.2022 08:51.
En man och en kvinna ler mot kameran.
Bildtext Sture Enberg och Mary Andrén-Pada
Bild: Roger Källman / Yle

Krigets fasor och vår hotade trygghet ger upphov till tankar och känslor vi kan ha svårt att hantera. Korsholms pensionärsförening bjuder in till ett diskussionstillfälle om hur vi påverkas känslomässigt och trosmässigt.

Psykolog Sture Enberg lyfter bland annat fram de moraliska trauman som drabbar oss. Mary Andrén-Pada såg tidigt att behovet att både prata av sig och få nya infallsvinklar är stort.

- Det är en besynnerlig tid vi lever i, säger Enberg. Knappt har vi hunnit ta oss igenom två år av pandemi så kommer kriget på.

Det här slår hårt mot alla generationer, säger Enberg. Krigsveteranerna och efterkrigsgenerationen talade om "aldrig mer stora krig, folkmord eller fasansfullheter.

- Men speciellt tror jag att det drabbar ungdomen. Först stängde pandemin ner samhället och studierna försvårades på grund av distansundervisningen. Och så kommer det här med kriget till.

Enberg tänker att den unga generationen kanske är ännu mer oförberedd på de här grymheterna, som slår hål på framtidstron. Detta medan de äldre ser historien upprepa sig.

- Både vuxna och unga blir tvungna att tänka om världen. Man har tänkt att världen är meningsfull och god, folk är vänliga. Så ska världen se ut och allt blir bättre - så har vi tänkt efter kriget.

Är människan god?

Det ukrainska kriget skapar ett moraliskt trauma hos oss. Tron på människans godhet ifrågasätts.

- Vilket i sin tur leder till de moralisk-teologiska frågorna: är Gud god, som tillåter det här?

Mary Andrén-Pada säger att hon levde i den tron att världen låg i tryggare händer än vad som nu visat sig vara fallet.

- När vi tänker på att det satsas miljarder och åter miljarder på försvar runtom i världen. Och så visat det sig att en person - med anhang - har sån makt att hela världen håller andan.

Allt detta väcker många tankar, känslor och frågor, konstaterar Andrén-Pada. Därför han nu tänkt att man inom pensionärsföreningen borde samlas och få möjlighet att diskutera de här sakerna.

- Dessutom kan det vidga vyerna att få ta del av andras tankar och kunskap.

Den 3 maj anordnas ett diskussionstillfälle på Seniorpunkten i Smedsby. Kaplan Rune Lindblom, baptistpastor Leif Olin och psykolog Sture Enberg medverkar.

"Kriget ger oss ett moraliskt trauma"

19:17