Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ryska medier: Moskva kan tänka sig annullera avtalet om Saima kanal

Saima kanal.
Bildtext Saima kanal är 43 kilometer lång. Halva kanalen ligger på den ryska sidan gränsen.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

I ryska duman utesluter man inte att det nuvarande avtalet om Saima kanal måste skrivas om ifall Finland går med i Nato. Enligt finska myndigheter är utspelet bara spekulationer och hybridpåverkan.

– När Rysslands relationer med ett land försämras kan också avtal som ingåtts under en vänligare period skrivas om. I fallet med Saima kanal vore det ganska naturligt att hyresavtalet revideras.

Det här säger Dmitrij Novikov, viceordförande i den ryska statsdumans internationella kommitté när han kommenterar Finlands Natodebatt för tidningen Izvestija.

– Ett medlemskap försämrar våra relationer, men det vore inte en dom som helt skulle utesluta bilaterala kontakter i olika frågor, menar Novikov. Vi har olika relationer med olika europeiska länder. Och de flesta av dem har redan dragits in i Natoblocket.

Novikov jämför Moskvas relationer med Berlin och Warszawa, där det finns "betydande skillnader", även om båda länder är medlemmar i försvarsalliansen.

Försök att påverka

– Det här verkar vara rena spekulationer, säger kanslichefen på Kommunikationsministeriet Minna Kivimäki i en kommentar till Helsingin Sanomat.

Kanslichefen betonar att Ryssland inte lyft fram liknande tankegångar i det officiella finsk-ryska samarbetet kring kanalen.

– Det här handlar om hybridpåverkning, säger Juuso Kummala som är sektordirektör på samma ministerium. Om risken är reell eller inte kan jag inte just nu ta ställning till, men vi har inte fått någon ny information om avtalet från de ryska myndigheterna.

Finlands skyddspolis varnade nyligen för en ökad hybridpåverkan från ryskt håll i samband med Natodebatten. Myndigheterna förväntar sig allt fler påverkansoperationer, inklusive manipulering av medier.

Ingen trafik

Saima kanal invigdes 1856 och binder samman Saimen med Finska viken. Kanalen är 43 kilometer lång, varav hälften ligger på ryskt territorium.

Finland arrenderar kanalen av Ryssland sedan 1960-talet. Det nuvarande avtalet går ut 2062.

Saima kanal är en av Finlands viktigaste vattenvägar och har stor betydelse för industrin i östra Finland.

På grund av Rysslands anfallskrig i Ukraina har trafiken på kanalen redan påverkats. I år öppnades trafiken officiellt i slutet av mars, men i dagens läge finns det ingen efterfrågan på servicen.