Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glädjescener i Karis – Nico Rönnberg omöjlig att stoppa då BK-46 satte punkt för Cocks titelsvit: "Vi kommer att vara svåra att slå på den här planen"

Uppdaterad 30.04.2022 18:08.
Spelarna i BK-46 tackar publiken.
Bildtext Stämningen var euforisk efter matchen i Karis idrottshall.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Cocks herravälde i den inhemska handbollsligan är över. BK-46 besegrade Cocks med 31–27 och vann semifinalserien med 3–0 i matcher. I finalserien ställs BK-46 mot Dicken, som besegrade Grankulla IFK i tre raka.

Det har gått femton år sedan BK-46 tog sin senaste ligatitel. Inte undra på att glädjen stod högt i tak i Karis idrottshall då BK säkrade sin första finalplats sedan 2017 inför fullsatta läktare.

– Inte kan man ju klaga på stämningen. Publiken gav oss det stöd vi behövde. Vi kommer att vara svåra att slå på den här planen under resten av våren, säger Nico Rönnberg.

BK-46-fans i hemmahallen i Karis.
Bildtext Hemmafansen tog ut svängarna.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Rönnberg stor matchvinnare

Nico Rönnberg som varit med om flera av Cocks åtta raka FM-titlar var tungan på vågen i den tredje semifinalen. Rönnberg gjorde hela 14 mål för BK-46.

– Visst måste man vara nöjd. Men samtidigt är jag en sådan vinnarskalle att jag alltid tänker på detaljer som jag kunde ha gjort bättre. Men visst var det bra dag på jobbet, även om jag missade två-tre lägen, säger Rönnberg.

Nico Rönnberg jublar.
Bildtext Nico Rönnberg var matchvinnare för BK-46.
Bild: Patric Westerlund / Yle

BK-46 öppnade matchen med en rivstart och ledde med fyra mål då första halvleken var drygt halvvägs. Cocks segade sig ändå i kapp och matchen stod och vägde ända till slut.

Först då Oscar Kihlstedt förde hemmalaget upp i en tremålsledning då två minuter återstod kunde hemmafansen pusta ut.

– Det var otroligt små marginaler. Jag tycker att vi gjorde det bra i dag. Vi höll oss till planen och hjälpte vår målvakt i försvaret. Cocks kanske inte kom riktigt upp till sin nivå. Vi hade en större bredd och det avgjorde serien, säger Rönnberg.

Känslorna lugnade ner sig efter match ett

Semifinalserien mellan BK-46 och Cocks var oerhört fysisk och i den första matchen svallade känslorna över. Cocks Davor Basaric sänkte BK:s Janne Korpimäki med ett knytnävsslag och blev avstängd i två matcher.

I sitt genmäle till förbundets disciplinutskott hävdade Cocks att Basaric och andra spelare blivit utsatta för rasistiska förolämpningar under matchen.

– Jag kan inte kommentera något sådant jag inte har hört själv. Det är synd om det har skett för det får inte ske, säger Rönnberg och fortsätter:

– Det var annorlunda handboll i match två och tre. Båda lagen fokuserade på matcherna. Det får smälla och det ska vara fysiskt, men det måste ske enligt regelboken.

Till saken hör att Rönnberg var lagkamrat med Basaric i Cocks.

– Det är en schysst kille och vi är vänner. Han är hetlevrad liksom många andra på planen. Man kan få blackout i ett par sekunder.

Tamminen gav Kekki en gliring

Cocks-ikonen Teemu Tamminen gjorde tre mål i matchen. Han tog emot nederlaget stoiskt gratulerade BK-46 efter segern.

– Man kan inte alltid vinna. Det är bra att vi får nya mästare, så medierna skriver om något annat än Cocks, säger Tamminen.

Han poängterar att säsongen var turbulent för Cocks. Det var turbulens i truppen och han ger också en känga till Kaj Kekki som lämnade jobbet som huvudtränare strax inför slutspelet.

– Vi tappade fyra spelare och så lämnade vår tränare oss i strilet. Lyckligtvis kom Lasse Boesen in och såg till att vi kunde stå för en kämpainsats i slutspelet. Men BK har förtjänat sin plats i final, säger Tamminen som inte har några som helst planer på att avsluta sin karriär.

Dicken ryckte i andra halvlek

Om BK-46 gjorde processen kort med Cocks så gjorde Dicken det samma med Grankulla IFK. Dicken vann serien i tre raka matcher.

Gästerna orkade stå upp mot Dicken i en knapp halvlek i dag i Britas. Men ju längre matchen pågick desto mer tog Dicken hand om taktpinnen.

Avgörandet föll i början av andra halvleken då Dicken ryckte till 17–12. Efter det blickade man inte längre i backspegeln. Dicken vann till slut med åtta mål, 28–20.

– Jag är stolt över laget. Vi stod för en suverän match. Jag vill tacka Grani för en fin och tuff serie, säger Dickens huvudtränare Björn Monnberg till handbollsförbundet.

BK:s målspruta Nico Rönnberg har inget emot att axla favoritmanteln i den kommande finalserien.

– Spelar vi vårt spel, så är vi otroligt svåra att möta. Dicken lider av en del skador och har inte den bredd som vi har. Vi kommer inte att ändra på vårt koncept, säger Rönnberg som är nöjd över att det nu blir flera dagars vila inför finalmatcherna.

– Det var inga smågossar vi hade emot oss i semifinal och det känns i kroppen. Nu har vi tid att rehabilitera våra kroppar inför finalserien.

Artikeln uppdaterad kl. 18.07 med Dickens seger över GrIFK.

Handbollsligan, semifinaler 3/5

BK-46 – Cocks 31–27 (14–13)

BK-46: Nico Rönnberg 14, Linus Sjöman 6, Markus Viitkar 4, Oscar Kihlstedt 4, Sebastian Säkkinen 2, Oliver Nordlund 1.

Cocks: Piotr Rybski 7, Srdjan Mijatovic 5, Vitalie Nenita 4, Teemu Tamminen 3, Onur Ersin 3, Roni Syrjälä 2, Yury Lukyanchuk 2, Bojan Zupanjac 1.

BK-46 till final med 3–0 i matcher.

Dicken – GrIFK 28–20 (13–11)

Dicken: Max Granlund 7, Filip Söderlund 5, Anton Rémy 5, Benny Broman 5, Thomas Hollfast 3, Anthon Nyström 1, Santeri Hakkarainen 1, Joacim Broman 1.

GrIFK: Carl Weurlander 6, Fredrik von Troil 3, Richard Sundberg 3, Patrik Lång 2, Fredrik Forss 2, Jonathan Almark 2, Kalle Kankaanpää 1, Anthony Hellakoski 1.

Dicken till final med 3–0 i matcher.

Diskussion om artikeln