Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Trafikolycka mitt i valborgsfirandet på Norra Esplanaden i Helsingfors – 33-åring misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt rattfylleri

Från 2022
Uppdaterad 01.05.2022 17:32.
En krockad bil på vägen.
Bildtext Många valborgsfirare rörde sig på Norra Esplanaden vid tidpunkten för olyckan.
Bild: Jussi Mankkinen / Yle

På lördagskvällen ägde en trafikolycka ägde rum på Norra Esplanaden i Helsingfors i ett område där många valborgsfirare rörde sig. Polisen uppger att en 33-årig man misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Strax efter klockan sju på valborgsmässoafton körde en bil längs Norra Esplanaden och kolliderade med totalt åtta bilar några kvarter bort, uppger Helsingforspolisen.

Föraren var en 33-årig man som togs i polisens förvar och misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, grovt rattfylleri och grovt vållande av personskada samt motstånd mot tjänsteman och tredska.

Enligt polisen finns det inget som tyder på att föraren medvetet skulle ha försökt krocka med personer eller fordon. Det var heller inte fråga om någon polisjakt.

Sammanlgt tre personer, bland dem den misstänkte, skadades i olyckan och fördes till sjukhus. De två målsägande hade på söndagen fått lämna sjukhuset.

Bilolycka mitt bland valborgsfirare i centrum av Helsingfors - Spela upp på Arenan

Började på Norra kajen

Enligt Yles reporter på plats i centrala Helsingfors på valborgsmässoafton körde bilen i hög hastighet från Alexandersgatan till Unionsgatan och därifrån till Norra Esplanaden, där bilen stannade efter att ha kolliderat med en annan bil.

Enligt ett ögonvittne som Yle intervjuat hade bilen väldigt hög hastighet.

Polisen meddelade på söndagen att händelseförloppet fick sin början redan när olycksbilen befann sig på Norra kajen. Där signalerade en polispatrull åt mannen att stanna. 33-åringen stannade ändå inte, utan körde vidare tills han krockade på Norra Esplanaden.

Polisen utreder det skedda på Norra Esplanaden.
Bildtext Polisen utreder det skedda på Norra Esplanaden.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle
Polisen har stängt Norra Esplanaden. Ett utemöblemang har vält efter bilens framfart.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Polisen meddelade om olyckan på Twitter.

Iltalehti: 33-åringen politiskt aktiv

Tidningen Iltalehti uppger att den misstänkta 33-åringen är politiskt aktiv och bland annat ställde upp i välfärdsområdesvalet tidigare i år. Mannen ska inte ha blivit invald.

Enligt en videoupptagning av händelserna på valborgsmässoafton som Iltalehti ska ha sett verkade mannen trotsig när han steg ur bilen efter olyckan. Han ska ha hållit händerna ovanför huvudet på ett sätt som signalerade seger snarare än att han var obeväpnad.

När polisen kom till platsen ska mannen ha ropat: "Stopp – i Guds namn!”. Han ska våldsamt ha motsatt sig gripandet och ropade enligt uppgift flera gånger: ”Bort från mig satan.”

Artikeln uppdaterades 1.5.2022 kl. 12.25 med uppgifter från polisen angående händelseförloppet samt att de skadade har fått lämna sjukhuset.

Arttkeln uppdaterads 1.5.2022 kl. 17.33 med Iltalehtis uppgifter om den misstänkte och hans beteende.