Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är Gnistan ett lag för toppen i division 1? Jean-Claude Mabinda vill utmana favoriterna: "Vi har höga förväntningar på säsongen"

Jean-Claude Mabinda kämpar om bollen.
Bildtext Jean-Claude Mabinda har spelat ligafotboll för HIFK. Nu vill han se Gnistan som ett topplag i division 1.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Fem poäng på tre matcher är Gnistans saldo under säsongsinledningen. En bra start kan tyckas men backen Jean-Claude Mabinda är inte helt nöjd. Om vi ska vara ett topplag så borde vi vinna matcher, säger han till Yle Sporten.

1–1 mot PK-35, 2–0 mot KPV och 1–1 mot Ekenäs IF. Det är Gnistans resultat under inledningen av säsongen i division 1.

I den haltande tidiga serietabellen ligger laget på andra plats bakom favoriten TPS, och säsongsinledningen får ses som lyckad. Eller?

– Inom laget tycker vi att det gått under förväntningarna. De två oavgjorda matcherna tycker jag att vi borde ha vunnit. Om vi vill vara ett topplag i fortsättningen så borde vi vinna sådana matcher, säger backen Jean-Claude Mabinda till Yle Sporten.

Det senaste krysset kom på valborgsmässoafton hemma mot Ekenäs IF. Gnistan tog ledningen i den 86:e minuten men Ekenäs IF kvitterade på stopptid.

– Vi borde absolut ha vunnit matchen. Det känns inte alls bra att de fick göra mål så sent. Vi hade många lägen i matchen och då borde vi ha gjort mål, säger Mabinda.

Gnistans Douglas Cae före Xhevdet Gela och Robin Sid på bollen.
Bildtext Douglas Caé är en av Gnistans stöttepelare.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Gnistan ska utmana i toppen av tabellen

Gnistan har behållit flera nyckelspelare från förra säsongen, samtidigt som man plockat in flera unga spelare med ligarutin. Jean-Claude Mabinda är en av dessa. Förra säsongen spelade han i sju matcher för HIFK.

– Vi har ett jättestarkt lag och man kan säga att vi nästan har stora namn för ettan. Vi har bra individuella spelare och en bra tränare, säger den finlandssvenske backen.

Vad har ni för målsättning den här säsongen?

– Vi har höga förväntningar på säsongen. Vi har talat om placeringarna ett till fyra, säger Mabinda.

I år är upplägget för division 1 att de sex bästa lagen i grundserien går till övre slutserien. Efter säsongens slut tar det bästa laget klivet upp till fotbollsligan.

Trean och fyran i tabellen möts i en match där vinnaren ställs mot tabelltvåan i en finalmatch. Det lag som vinner den finalen går vidare till ligakvalet som genomförs som ett dubbelmöte med ligans näst sämsta lag.

Med tanken på upplägget kan det finnas en möjlighet att Gnistan kan tampas om en ligaplats.

– Allt är möjligt, vi hoppas åtminstone det. Vi har ett bra lag och jag säger inte att det är omöjligt. Speciellt i år då även fyran kan spela om avancemang så har vi en chans, säger Mabinda.

Diskussion om artikeln