Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IL: Mikko Lehtonen ville lämna Ryssland i februari men priset var högt – IIHF bistod inte med någon hjälp

Från 2022
Uppdaterad 01.05.2022 11:56.
Mikko Lehtonen i SKA:s tröja.
Bildtext Mikko Lehtonen spelade säsongen till slut i KHL.
Bild: Maksim Konstantinov/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Mikko Lehtonen kunde till slut bryta kontraktet med SKA S:t Petersburg men det skedde först efter att säsongen var över. Jag ville lämna på samma sätt som många andra utländska spelare, säger han till Iltalehti.

Mikko Lehtonens beslut om att spela klart säsongen i KHL väckte mycket kritik, men nu har Lehtonen och hans agent Mika Rautakallio för första gången berättat om spelet bakom kulisserna.

Många spelare lämnade Ryssland då landet startade kriget mot Ukraina men i SKA S:t Petersburg fanns både Lehtonen och Leo Komarov kvar under hela slutspelet.

– Under de diskussioner som vi förde stod det klart att det skulle ha kostat 160 miljoner rubel att bryta kontraktet. I dagens kurs är det ungefär två miljoner euro, säger Rautakallio till Iltalehti.

Enligt agenten var Lehtonens kontrakt ett av de största i ligan och därför var summan att bryta det så högt.

– I standardkontrakten finns det klausuler hur mycket en spelare måste betala för att bryta det, eller hur mycket klubben måste betala om man säger upp det i förtid, säger Rautakallio.

Mikko Lehtonen i farten under OS i Peking.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kontraktet avslutades 30 april

Rautakallio berättar att man nådde en överenskommelse med klubben under slutspelet. SKA skulle säga upp resten av kontraktet om Lehtonen spelade säsongen till slut.

Lehtonens kontrakt avslutades den 30 april men från början gällde det i ytterligare tre säsonger. Enligt Iltalehti ska landslagsledningen hela tiden ha vetat om Lehtonens läge.

– Det är en lättnad och i det här världsläget den enda lösningen. Det kändes hela tiden som att jag inte ville stanna, det kändes inte bra att spela i ett land som startar ett krig. Jag ville lämna på samma sätt som många andra utländska spelare, säger Lehtonen till tidningen.

Enligt Mika Rautakallio var finländska KHL-spelare i kontakt med bland andra Finlands ishockeyförbund och NHL:s spelarförening för att de skulle be internationella ishockeyförbundet IIHF om hjälp.

– IIHF:s slutliga beslut var att de inte skulle medverka påg grund av ekonomiska och juridiska risker. Om inte IIHF var redo att ta upp frågan och hjälpa hur kan då en spelare ta en två miljoners risk med tanke på framtiden, säger han.

Diskussion om artikeln