Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spektakulära vändningen: EV Zug steg från 0–3 i matcher till guldfest – Tommi Kivistö fick uppleva vändning som inte setts på 80 år

Från 2022
EV Zugs tränare Dan Tangnes lyfter mästerskapsbucklan på isen i hemmahallen.
Bildtext EV Zugs tränare Dan Tangnes fick lyfta bucklan i hemmahallen för andra året på raken.
Bild: IMAGO/Andreas Haas/ All Over Press

Finalserien i schweiziska hockeyligan slutade i ett bittert nederlag för Tommi Kivistös ZSC Lions. EV Zug fullbordade sensationell upphämtning på söndagen och knep andra raka titeln. Vi ska vända upp och ned på staden, säger den norska tränaren efteråt.

3–1 på hemmaplan på söndagskvällen, och guldfesten kunde börja för EV Zug.

Laget vände inte bara den sjunde och avgörande finalen från ett 0–1-underläge till seger, utan fullbordade samtidigt en upphämtning som inte setts i en finalserie sedan 1942.

ZSC Lions – dit Tommi Kivistö flyttade från Jokerit, och som leds av tidigare svenska förbundskaptenen Rikard Grönborg – såg nämligen ut att gå mot klubbens sjunde titel på 2000-talet efter att ha vunnit de tre första matcherna i finalserien.

Men trots fyra matchbollar lyckades Rikard Grönborg och hans mannar inte knyta säcken.

EV Zug vann fyra matcher på raken (4–1, 4–1, 2–0, 3–1) och fick lyfta bucklan på hemmaisen framför vilt jublande fans.

– Det är bara möjligt om du har otroliga människor omkring dig. Karaktär, attityd – de är proffs, det var nyckeln säger EV Zugs norska tränare Dan Tangnes efter matchen till MySports och pekar på de jublande spelarna bakom sig på isen.

Mästerskapet är EV Zugs tredje genom tiderna och det andra i svit. I fjol knep klubben ett första mästerskap på 23 år. På grund av pandemin var andelen supportrar på plats då begränsad. Nu var det fullt av supportrar, även utanför arenan.

– Det är otroligt. Om du inte vinner på 23 år, och sedan vinner när arenan är stängd ... publiken förtjänar det här. Vi kommer vända staden upp och ned under ett par dagar nu, säger Tangnes med ett leende.

Diskussion om artikeln