Fennovoima sa upp avtal med Rosatom – stoppar kärnkraftsbygget i Pyhäjoki
Fennovoima har sagt upp sitt avtal om kraftverksleverans med Rosatoms dotterbolag RAOS Projects. Det innebär att kärnkraftsbygget i Pyhäjoki stoppas.
Fennovoima har sagt upp sitt avtal om kraftverksleverans med ryska Rosatom, meddelar bolaget.
Orsaken är betydande förseningar och RAOS Projects oförmåga att förverkliga projektet Hanhikivi 1, uppger Fennovoima.
Kriget i Ukraina har också ökat riskerna med kraftverksprojektet i Pyhäjoki.
"De senaste årens betydande förseningar har fortsatt och ökat. Kriget i Ukraina har förvärrat de risker som är förknippade med projektet", konstaterar bolaget i ett pressmeddelande.
Det här innebär att samarbetet med RAOS Project i Hanhikivi 1-bygget upphör, konstaterar bolaget.
Vid en presskonferens idag klockan 12 ger Fennovoima mer information om helomvändningen. Det är tillsvidare oklart om projektets finländska eller ryska parter kräver ersättningar för att projektet avbryts.
Om det blir frågan om skadestånd kan det handla om tiotals miljarder euro, eftersom det eventuellt inte bara handlar om det planerings- och byggarbete som har genomförts, utan också den uteblivna energi som ett obyggt kraftverk inte producerar under kommande decennier.
Bygget fortsatte trots kriget i Ukraina
Flera av de finländska ägarna till Fennovoima, bland annat Åbo stad, har försökt komma loss ur kärnkraftssamarbetet med Rosatom efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i februari.
De finländska ägarna i Fennovoima representeras av bolaget Voimaosakeyhtiö SF. Bolagets verkställande direktör Matti Suurnäkki konstaterade redan i slutet av mars till Yle Uutiset att "det föreligger en stor risk att projektet inte kan förverkligas i sin nuvarande form".
Bygget har ändå fortsatt på grund av ett avtal mellan Voimaosakeyhtiö SF och Fennovoimas ryska ägare. En tredjedel av Fennovoima ägs nämligen av ett finländskt dotterbolag till just Rosatom.
För de finländska ägarna blev det fortsatta samarbetet med Rosatom bara svårare i mars, då Rosatom tog över kärnkraftverket i ukrainska Zaporizjzja.
Enligt RAOS Projects uppgifter har arbetet i Pyhäjoki bland annat fortsatt med utgrävning av det schakt där kärnreaktorn skulle placeras, man har dragit kablar i området och arbetet med att utveckla infrastrukturen för havshydraulik har också fortgått.
Lintilä nöjd att Fennovoima gjorde slut med Rosatom
Förståelig åtgärd i den här situationen, tycker ministern.
"Praktiskt taget omöjligt att gå vidare"
Fennovoimas tillståndsansökan har behandlats av Närings- och energiministeriet sedan sommaren 2015, men i brist på ett utlåtande från Strålsäkerhetscentralen har ansökan inte gått vidare.
– En stor ägare som har brutit alla internationella regler om kärnkraften och med våld tagit över ett kärnkraftverk i ett annat land kan helt omöjligt få tillstånd att driva kärnkraftverk i Finland, sa närings- och energiminister Mika Lintilä i mars under riksdagens debatt om energiförsörjning.
Lintilä kommenterade också måndagens beslut på Twitter:
"Fennovoimas beslut är tydligt. Vi ska vara nöjda med ägarnas beslut. Det hade varit praktiskt omöjligt att gå vidare med projektet. På ministeriet utvärderar vi vad beslutet har för följder ur myndighetens synvinkel."
Rosatom är ett statsägt ryskt företag som hanterar såväl kärnenergin i Ryssland som det uran som används till kärnvapen.
Vill du veta mera om bakgrunden till Finlands kärnkraftssamarbete med Ryssland? Lyssna på Nyhetspoddens avsnitt Så blev ryska kärnkraftverket i Hanhikivi en mardröm.