Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Marcos son och Dutertes dotter favoriter i presidentvalet i Filippinerna: "De försöker rentvå sina namn med desinformation"

Från 2022
Ferdinand "Bongbong" Marcos jr. håller valtal inför presidentvalet i Filippinerna.
Bildtext Ex-diktatorn Ferdinand Marcos son Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. är förhandsfavorit i presidentvalet i Filippinerna den 9 maj.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Diktatorssonen Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. är förhandsfavorit i presidentvalet i Filippinerna den 9 maj. Han utmanas av vicepresident Leni Robredo som vill förhindra att Filippinernas historia förvrängs.

Presidentvalet den 9 maj ses som ett ödesval för filippinsk demokrati efter sex år av auktoritärt styre under president Rodrigo Dutertes.

Dutertes namn syns fortfarande stort i valaffischer, men denna gång handlar det om hans dotter Sara Duterte-Carpio, som är vicepresidentkandidat allierad med presidentkandidaten Ferdinand Marcos Jr.

Posten som vicepresident (som väljs separat) är till stor del ceremoniell, men en populär kandidat som president Dutertes dotter kan locka många röster även i presidentvalet.

Filippinsk politik handlar inte så mycket om partier eller program som om personkulter och inflytelserika familjedynastier som klanen Marcos, den mest berömda – eller ökända – av dem alla.

Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. tillsammans med vicepresidentkandidaten Sara Duterte-Carpio.
Bildtext Bongbong Marcos Jr. har allierat sig med vicepresidentkandidaten Sara Duterte-Carpio.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Marcos Jr., eller Bongbong som han ofta kallas, vill ändå helst inte uppträda under familjenamnet.

I folkmun vill han vara känd som BBM eller Bongbong för att i den mån det går undvika att kopplas ihop med fadern Ferdinand Marcos brutala styre.

Marcos den äldre styrde Filippinerna hårdhänt i över två årtionden från år 1965 till år 1986, då han störtades i ett folkligt uppror och drevs i landsflykt.

Det är omöjligt att genomföra rättvisa val utan rättvisa fakta

Nobels fredspristagare Maria Ressa

Över 3 000 människor dödades, omkring 35 000 torterades och många helt enkelt försvann under hans styre, något som Marcos Jr. och hans anhängare har försökt sopa under mattan i åratal.

Kritikerna minns också Marcos korrumperade styre och hur han placerade miljarder på utländska konton, bland annat i Schweiz.

Marcos Jr. har själv varit guvernör och kongressledamot för sin hemprovins Ilocos Norte, familjens starka fäste i norra Filippinerna, ända sedan familjen återvände från exil i USA.

Ferdinand Marcos Jr. tillsammans med sin mor Imelda Marcos.
Bildtext Ferdinand Marcos Jr. tillsammans med sin mor Imelda Marcos. I bakrunden syns en staty av fadern Ferdinand Marcos.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Rentvår historien

Bongbong och hans mor Imelda Marcos försöker framställa Ferdinand Marcos brutala styre som en "gyllene ålder" för Filippinerna som sonen vill upprepa för att skapa "ett enigt och välmående land".

Bongbongs valmanifest består av en enda huvudfråga: enighet i landet.

I opinionsmätningar har Marcos Jr. haft ett förkrossande försprång gentemot sin närmaste konkurrent, den sittande vicepresidenten Maria Leonor "Leni" Robredo, som ställer upp som en obunden kandidat. Försprånget har i alla fall krympt ju närmare valet man kommer.

Den förre juristen och människorättsaktivisten Leni Robredo kritiserade konsekvent president Rodrigo Duterte för hans korrumperade styre, hans mordiska så kallade "krig mot droger" och hans hårdhänta sätt att handskas med coronapandemin.

Hon aktiverades själv politiskt under de massiva "Peoples Power" protesterna mot Ferdinand Marcos på 1980-talet.

Filippinernas vicepresident Leni Robredo.
Bildtext Den förre juristen och mäniskorättsaktivisten, vicepresident Leni Robredo.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hon gav sig in i presidentvalet i sista stund, bland annat för att hon befarar att landets historia och Marcos diktatur kommer att förvanskas om hans son tillträder presidentposten.

– Jag erbjuder ett ledarskap som man kan lita på, som är kompetent, flitigt och pålitligt. Ni kommer inte att bli lurade, rånade eller akterseglade, lovade Robredo i ett kampanjtal.

Under valkampanjen har hon lovat omfattande sociala reformer som ska förbättra de fattigas situation i Sydostasiens näst folkrikaste nation med omkring 110 miljoner invånare på nästan 900 bebodda öar.

Hon är allierad med vicepresidentkandidaten, senator Francis "Kiko" Pangilinan, en jordbruksexpert som har fört en kampanj om "antihunger".

Första maj demonstration i filippinernas huvudstad Manila.
Bildtext Den förre människorättsadvokaten Leni Robredos kampanj har anammat ljusrött som sin färg.
Bild: Sherbien Dacalanio/Pacific Press/Shutterstock/All Over Press

Bongbong vägrar att delta i debatter

Leni Robredo valdes till vicepresident år 2016 då hon besegrade samme Bongbong Marcos i en ytterst jämn kamp.

Det som då kan ha fällt avgörandet var debatterna mellan kandidaterna, där Marcos Jr. avslöjade sin djupa okunskap om olika samhällsfrågor och akuta problem.

Den här gången har Marcos Jr. vägrat debattera med sina motkandidater, särskilt Leni Robredo som har sagt att hon är redo att ställa upp för debatt "var som helst och när som helst."

Filippinernas vicepresident Leni Robredo håller valtal inför presidentvalet den 9 maj.
Bildtext Leni Robredo har utlovat omfattande sociala reformer som gagnar fattiga om hon vinner presidentvalet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Jag vill ge herr Bongbong Marcos en chans att debattera, så att filippinierna få en chans att ställa honom frågor, särskilt om alla kontroverser som omgärdar honom, konstaterade Robredo.

Bongbong svarade med att han "inte vill älta 35 år gamla frågor på nytt" medan hans medarbetare försäkrar att en debatt aldrig kommer att äga rum.

– Det kommer aldrig att ske av flera olika orsaker. Vi riktar oss direkt till allmänheten genom att kommunicera vårt budskap om enighet, konstaterade talesmannen Vic Rodriguez som samtidigt anklagade Robredos anhängare för "negativitet, bedrägeri, och kritik".

Maria Ressa
Bildtext Den filippinska fredspristagaren Maria Ressa oroar sig för falsk information som sprids via sociala medier som TikTok och Facebook.
Bild: EPA-EFE/Torstein Bøe / AOP

Desinformation mot Robredo kan vara avgörande

Nobels fredspristagare Maria Ressa har slagit larm om risken för desinformation eller så kallade falska nyheter som särskilt riktas mot Leni Robredo och som därför gagnar Marcos Jr.

– Vi har sett vilken skada lögner kan göra. Vi vet att det är omöjligt att genomföra rättvisa val när vi inte har rättvisa fakta, säger Maria Ressa vars oberoende tidning Rappler samarbetar med 150 medier och organisationer i en gemensam satsning på faktagranskning.

Falska nyheter sprids via sociala medier som Tiktok, Facebook och Youtube och riktas särskilt till ungdomar då minst hälften av 67 miljoner registrerade väljare är mellan 18 och 30 år gamla.

Meta, Facebooks moderbolag, meddelade i april att man har raderat ett nätverk med över 400 konton inför valet medan Google och YouTube har infört särskilda informationspaneler för kandidater.

YouTube har plockat bort över 400 000 videor som har laddats upp från Filippinerna sedan år 2021.

Desinformationskampanjerna är en blomstrande, normaliserad industri

Jonathan Corpus Ong

Leni Robredo kan ty sig till två miljoner frivilliga samt ledande präster och faktagranskare som försöker motarbeta vågen av desinformation.

Forskaren Jonathan Corpus Ong säger att Marcos kampanj är välfinansierad och att den har stor räckvidd. Han oroar sig särskilt för Tiktok eftersom dess snabba format tilltalar unga väljare.

– År 2016 blev filippinierna tagna på sängen av falska nyheter och trollarméer, även om vi inte ens kände till dessa termer då, säger Jonathan Corpus Ong.

– Nu har det gjorts en del lagstiftningsinsatser och det finns en större medvetenhet. Desinformationskampanjerna är en blomstrande, normaliserad industri.

Källor: AP, NYT, The Diplomat, Rappler, Thomson Reuters Foundation.