Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lintilä nöjd att Fennovoima gjorde slut med Rosatom

Närings- och energiminister Mika Lintilä i riksdagen.
Bildtext Närings- och energiminister Mika Lintilä (C) är nöjd med Fennovoimas beslut att säga upp avtalet med Rosatom.
Bild: Toni Määttä / Yle

Fennovoima meddelade på måndagen att man säger upp leveransavtalet för kärnkraftverket i Pyhäjoki med ryska Rosatom. Närings- och energiminister Mika Lintilä tycker att det var rätt beslut.

Närings- och energiminister Mika Lintilä (C) är nöjd med Fennovoimas beslut att säga upp avtalet om kärnkraftverket Hanhikivi-1 i Pyhäjoki med det ryska statsbolaget Rosatom.

– Jag är rätt så nöjd med att ägarna tydligt tog ställning till hela projektet. Så att vi får sätta punkt för gott, säger Lintilä till Yle Uutiset.

Lintilä fick veta om Fennovoimas beslut i fredags, då bolaget samlades till extra bolagsstämma. Bolaget motiverade beslutet till ministern på samma sätt som man har gjort i offentligheten.

Fennovoima har framför allt hänvisat till de förseningar som har plågat kärnkraftsbygget och Rosatoms dotterbolag RAOS Projects oförmåga att förverkliga projektet Hanhikivi 1.

Bygget är verkligen försenat: enligt de ursprungliga planerna skulle kraftverket tas i bruk redan år 2018. Måltidtabellen justerades på nytt i juni 2018, då färdigställandet sköts upp till 2024.

– Att terminera [projektet] är en väldigt förståelig åtgärd i den här situationen. Under projektets gång har det förekommit kraftiga förseningar och mycket som ifrågasätter funktionaliteten, säger Lintilä.

Rysslands anfall påverkade inställningen

Minister Lintilä har redan tidigare ifrågasatt Fennovoimas projekt. När riksdagen debatterade energiförsörjningen i mars sa han att det var helt omöjligt att tänka sig att ministeriet skulle ge Rosatom tillstånd att driva ett kärnkraftverk i Finland.

Bakom det uttalandet fanns nyheten om att Rosatom hade tagit över ett kärnkraftverk i Ukraina.

– Min egen inställning har mer än ägarnas varit kopplad till kriget i Ukraina och det som Ryssland har gjort.

Lintilä säger att han i ett par repriser har diskuterat situationen med Fennovoima. Han har informerat bolaget om samma sak som han har sagt i andra sammanhang, det vill säga att det inte finns någon chans för bolaget att få igenom sin ansökan om driva ett kärnkraftverk.

– Den sporren har bolaget tagit emot.

Lintilä vill inte spekulera om hurdan risk det skulle ha varit att bygga ett ryskt kärnkraftverk i Finland i dagsläget.

Energiministrarna träffas i Bryssel

Närings- och energiministern vill inte heller uttala sig om eventuella ryska reaktioner på beslutet.

– Klart att det är möjligt. Ägarnas beslut fattades ändå i första hand på grund av att leverantören inte har klarat av att uppfylla sina förpliktelser. Om det leder till motåtgärder så har det inte direkt att göra med det här beslutet, utan det är kopplat till kriget, bedömer Lintilä.

Han förväntar sig att Fennovoimas beslut kommer att nämnas åtminstone i korridorsnacket när EU:s energiministrar träffas. Lintilä reser till Bryssel för att delta i ministermötet i dag, måndag.

Frankrike har bjudit in medlemsländerna till krismöte för att diskutera följderna av Rysslands anfallskrig på energisektorn i EU och i synnerhet på gasleveranserna till unionens medlemsländer. Vid ministermötet diskuteras bland annat det ryska kravet om att andra länder ska betala för sin gas i rubel.

Artikeln är en bearbeatad och förkortad version av Yle Uutisets artikel Lintilä on tyytyväinen Rosatom-päätökseen av Hannu Tikkala och Hanna Eskonen.