Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norrman ska leda finländska skidskyttelandslaget – lämnar Bjørndalens tränarteam i Kina: "Vill få fram egna visioner"

Från 2022
Uppdaterad 02.05.2022 16:38.
Norrmannen Erik Bartlett Kulstad som är skidskyttelandslagets nya chefstränare.
Bildtext Erik Bartlett Kulstad tar över som Finlands chefstränare efter tre år i Kina.
Bild: Lehtikuva

Norrmannen Erik Bartlett Kulstad byter tränarposten i kinesiska landslaget vid sidan av Ole Einar Bjørndalen mot chefstränarposten i Finland. Skidskyttelandslaget meddelade på måndagen om styrelsens val till posten.

Efter fyra år på posten tackade Jonne Kähkönen för sig. Nu står det klart att det är norrmannen Erik Bartlett Kulstad som tar över den kommande säsongen.

Kulstad har tecknat ett kontrakt på 1+3 år med skidskyttelandslaget och inleder arbetet den 15 maj, skriver skidskytteförbundet i ett pressmeddelande.

Norrmannen har under treårstid varit en del av tränarteamet för det kinesiska landslaget, som leds av tidigare legendaren Ole Einar Bjørndalen och skidskyttestjärnan Daria Domratjeva.

– Jag sökte efter en chans att få leda och föra fram egna visioner i stället för att verka som hjälptränare. Jag är väldigt ivrig över att komma till Finland, eftersom det i laget både finns juniorer som vunnit mästerskapsmedaljer och mer erfarna idrottare som är nära världseliten, förklarar Kulstad för Yle Urheilu.

Snabbanalysen: Stående skytte ett problem

Enligt förbundet vägde hans erfarenhet bland topptränare, och meriterna från Kina där han varit med och utvecklat skidskyttelandslaget, tungt i valet. Lärdomarna från Kina bland proffsen vill han nu ta med sig till det finländska landslaget.

– Där funderade man varje dag på hur man skulle bli bättre. Det är en tankevärld som många talar om, men att få vara med om det på nära håll var fantastiskt, säger norrmannen om sitt samarbete med legendarerna Bjørndalen och Domratjeva.

Ole Einar Björndalen och Daria Domratjeva på världscuptävling.
Bildtext Erik Bartlett Kulstad var tidigare en del av samma tränarteam med Ole Einar Bjørndalen och Daria Domratjeva.
Bild: All Over Press

Nu tänker tänker Kulstad titta närmare på vad hans föregångare fått gjort på posten.

– Baserat på snabba analyser måste vi kunna utveckla och stabilisera snabbheten på skjutvallen. Träffsäkerheten i stående skytte verkar vara ett av problemen.

Kulstad har innan posten i Kinas landslag jobbat som huvudtränare för längdåkare och skidskyttar vid toppidrottsgymnasiet i Tromsø.

Själv har han tävlat på nationell nivå som skidskytt i Norge och vunnit mästerskapsguld och -silver på juniornivå i hemlandet. Dessutom har Kulstad en bakgrund som amerikansk fotbollsspelare i den norska högstaligan.

Skidskytteförbundet meddelade samtidigt att Aku Moilanen kommer jobba vid sidan av Kulstad som grentränare.

Diskussion om artikeln