Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tusentals människor i rörelse i centrala Helsingfors under vansinneskörningen vid Esplanaden: "Föraren försökte inte avsiktligt köra på folk"

Från 2022
Två brandmän samtalar med varandra på Norra Esplanaden. I bakgrunden syns ett utekafés omkullvälta stolar.
Bildtext En 33-årig man är misstänkt i samband med incidenten på Norra Esplanaden på valborgsmässoafton.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Den misstänkte föraren handlade inte uppsåtligt då han vansinneskörde på Norra Esplanaden på valborgsmässoafton, uppger polisen. Men det är skäl att överväga bilförbud under stora evenemang i centrum av Helsingfors, bedömer man.

Tre personer skadades i incidenten vid 19-tiden på valborgsmässoafton. Helsingforspolisen uppger att den 33-åring som misstänkts för dådet inte verkar ha haft som avsikt att skada någon.

Föraren misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, grovt rattfylleri, vållande av personskada, motstånd mot tjänsteman och ordervägran.

En passagerare med i bilen

"Förutom den misstänkte fanns det en passagerare i bilen. Polisen har preliminärt talat både med den misstänkte och det här vittnet", uppger polisen i ett pressmeddelande.

När bilen kom körande längs Norra kajen på väg mot Salutorget signalerade en polispatrull till bilen att den skulle stanna, men mannen som körde bilen fortsatte att köra och körde in på Norra Esplanaden.

"Enligt vad vi vet just nu körde föraren efter stoppförsöket mot Katrinegatans och Norra Esplanadens korsning. Där misstänker vi att han har krockat med en annan bil", uppger kriminalkommissarie Lasse Lagerbohm, som leder utredningen.

Krockade med fotgängare på två ställen

Föraren fortsatte till Alexandersgatan och sedan via Unionsgatan till Norra Esplanaden, där polisen misstänker att bilen krockade med en fotgängare. Fotgängaren skadades i benet men ska snabbt ha fått hjälp av akutvårdare.

Mannens bil träffade flera andra bilar innan den stannade vid Norra Esplanaden 37. Där knuffade bilen till en parkerad bil som i sin tur stötte till en fotgängare. Den misstänkte steg sedan ur bilen.

Förutom de två fotgängarna skadades också föraren själv i krocken. Alla tre vårdades på sjukhus.

Tiotusentals människor rörde sig i centrum

Vansinneskörningen på Norra Esplanaden inträffade vid 19-tiden, inte långt efter att Havis Amanda fick sin studentmössa på Salutorget strax intill olycksplatsen. Tiotusentals människor hade samlats i området för att se händelsen.

Incidenten har i efterhand väckt frågor om varför bilar tilläts på Norra Esplanaden när det var så mycket folk i rörelse. Helsingforspolisen och Helsingfors stad ansvarade tillsammans för säkerheten i området.

Medan jippot vid Havis Amanda pågick var Norra Esplanaden stängd för trafik, uppger polisen. Men förbudet visades med trafikmärken, gatan var inte spärrad. Det var för att göra det möjligt för myndigheternas fordonstrafik att röra sig längs gatan.

– Där har man kört mot trafikmärket in på det område som inte var avsett för annat än servicekörning och myndighetstrafik, säger överkommissarie Heikki Porola på Helsingforspolisen till Yle Uutiset.

"Helt bilfritt en bra idé"

Helsingfors stads säkerhets- och beredskapschef Minna Liimatainen konstaterar att årets arrangemang följde valborgspraxis från före coronan.

– Det är alltid en prioriteringsfråga, vilka hinder vi sätter och var. Vår plan gjordes upp med den information och den riskbedömning vi hade, säger Liimatainen.

Överkommissarie Porola påpekar att en sådan här incident kan inträffa när som helst, "om någon kör fort och kommer in på trottoaren".

– Hur det blir med säkerhetsarrangemangen under valborgsfirandet nästa år kan jag inte säga något än. Men en bra idé är att göra centrum helt bilfritt under evenemanget, säger Porola.