Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ungdomsringen visar Råttfällan på scenen i nya kulturhuset i Karis – regissören Mika Fagerudd: “Jag tvekade inte en sekund”

Ett vitt och brunt hus i centrum av Karis som blir kulturhuset Fokus.
Bildtext Här ska pjäsen Råttfällan visas då kulturhuset Fokus i Karis är klart.
Bild: Minna Almark / Yle

Författaren Agatha Christies mordmysterium Råttfällan visas på Tryckeriteaterns splitternya scen i Karis i höst.

Västnyländska Ungdomsringen (VNUR) sätter upp Råttfällan som en egen produktion i det nybyggda kulturhuset Fokus i Karis. Pjäsen är ett morddrama som har världsrekordet som den pjäs som spelats längst utan avbrott. Pjäsen hade premiär den 6 oktober 1952 på Theatre Royal i Nottingham.

Mika Fagerudd är regissör. Han regisserade även VNUR:s förra produktion på Tryckeriteatern 2021, farsen Weekend i Paradiset.

Fagerudd grundade föreningen Teater Fabel 2018 och har regisserat sedan 1990.

"Jag har alltid velat regissera Råttfällan. När jag fick höra vad som planerades så tvekade jag inte en sekund då jag blev tillfrågad som regissör", säger Fagerudd i ett pressmeddelande från Västnyländska Ungdomsringen.

Mika Fagerudd.
Bildtext Mika Fagerudd är tillbaka som regissör på Tryckeriteatern.
Bild: Chris Senn

Mika Fagerudd är glad över att han regisserat den sista pjäsen på gamla Tryckeriteatern och den första på nya.

Spännande tider för föreningen

Detta blir Västnyländska Ungdomsringens första egna produktion på Tryckeriteatern i kulturhuset Fokus dit föreningen flyttar sommaren 2022.

Föreningen grundade Tryckeriteatern 1995.

"Det blir spännande att lägga upp den första produktionen på nya Tryckeriteatern, att få testa möjligheterna de nya lokalerna ger", säger VNUR:s ordföranden Leif Wikström.

Skådespelare efterlyses

Det är premiär lördagen den 12 november. Totalt spelas 15–18 föreställningar till och med den 18 december.

Övningarna inleds i augusti och en första träff för dem som är intresserade av att vara med ordnas onsdagen den 25 maj klockan 18.00 på nuvarande Tryckeriteatern. Till pjäsen söks kvinnor och män i vuxen ålder.