Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå Energi ser ut att förlora sin investering på 5,3 miljoner euro i kärnkraftverket i Pyhäjoki

Uppdaterad 03.05.2022 10:54.
Fennovoimas administrationsbyggnad i februari.
Bildtext Fennovoimas administrationsbyggnad på byggarbetsplatsen i Pyhäjoki i februari. Kärnkraftsbygget har försenats flera gånger. Arkivbild.
Bild: Fennovoima

Fennovoima har sagt upp avtalet med det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom vilket betyder att kärnkraftsbygget i Pyhäjoki stoppas. Borgå energi äger aktier i projektet och har hittills hunnit investera 5,3 miljoner euro.

Yle Östnyland ringde Borgå Energis vd Måns Holmberg och styrelseordförande Johan Söderberg för att höra hur Borgåbolaget påverkas.

– Beslutet var ju förstås väntat, till och med så att vi såg fram emot att det skulle fattas. De direkta följderna för Borgå energi är att vi måste skriva ner satsningen som har gjorts för Fennovoima i bokslutet för 2022. Investeringen har just inget värde, säger Johan Söderberg som är ordförande i Borgå Energis styrelse.

Flygbild från byggarbetsplatsen i Pyhäjoki

Fennovoima sa upp avtal med Rosatom – stoppar kärnkraftsbygget i Pyhäjoki

Kriget i Ukraina är en delorsak till att avtalet hävdes.

Enligt vd Måns Holmberg är beslutet i linje med det man kommunicerat under vårens lopp.

– Vi tror inte mer på att projektet kommer att förverkligas och vi tror inte mer på att Rosatom som leverantör av kärnkraftverket har möjlighet att leverera kraftverket och säkerställa finansieringen av projektet, säger Holmberg.

Söderberg tror alltså inte att Borgå Energi kan få tillbaks de 5,3 miljoner euro man hittills hunnit satsa på projektet.

– Det är säkert helt omöjligt. Alla pengar som satts i projektet har satsats på industriplatsen i Hanhikivi. Att kunna sälja den till någon och få ut pengarna ser jag som mindre sannolikt åtminstone på kort sikt, säger Söderberg.

Borgå Energi är delägare i Fennovoima via Voimaosakeyhtiö SF och äger aktier i Pyhäjoki-projektet via bolaget Suomen voima. Borgå Energis andel i Pyhäjoki-projektet beräknas vara 0,7 procent. Sammanlagt hade Borgå Energi förbundit sig till att betala 11,7 miljoner euro fram till 2029 då kärnkraftverket skulle vara klart.

Måns Holmberg utanför kraftverk.
Bildtext Borgå Energis vd Måns Holmberg. Arkivbild.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Vd Måns Holmberg är inte riktigt lika pessimistisk som Söderberg.

– Det är för tidigt att säga om de 5,3 miljoner euro vi investerat i projektet är noll värda eller om de kommer att ha ett värde kvar. Det kan finnas möjligheter att göra något annat på Hanhikiviområdet och det har spekulerats om andra tänkbara kärnkraftsleverantörer, säger Holmberg.

Kunderna ska inte påverkas

Enligt Söderberg och Holmberg kommer förlusten inte att påverka elpriset eller överföringspriset för Borgå Energis kunder. Även om 5,3 miljoner euro är mycket pengar så utgör det bara ungefär en femtedel av summan som bolaget använde på investeringar i fjol, påminner Holmberg.

Han anser att mer kärnkraft behövs för att täcka energibehovet i Finland, men för Borgå Energis del är det inte frågan om något allvarligt bortfall då kärnkraftverket i Hanhikivi inte förverkligas. Om det skulle ha byggts och börjat producera el som planerat 2029 så skulle ungefär tio procent av Borgå Energis el i fortsättningen ha kommit därifrån.

– Där har vi gott om tid att hitta alternativa lösningar, säger Holmberg.

Flygbild av byggområdet i Hanhikivi i Pyhäjoki. Flera stora byggnader står klara.
Bildtext Byggområdet i Hanhikivi i kommunen Pyhäjoki.
Bild: Janne Järvinen / Yle

I dagens läge producerar Borgå Energi själv ungefär tio procent av elen man säljer, via vattenkraft i Strömsberg och biokraft i Tolkis. Kraftandelar står för 15 procent av försäljningen och 75 procent köps från elmarknaden.

– Vi har gjort olika investeringar i produktionsandelar, så andelen av egenproducerad eller andelsel vi har kommer att växa ganska kraftigt de kommande åren. Vi har en fungerande elmarknad, så om man inte har tillräckligt med egen produktion kan man alltid hitta el på marknaden. Det är mer fråga om prissäkringar och hur man hanterar prisriskerna, säger Holmberg.

Att äga produktionsandelar betyder att Borgå Energi investerat i kraftverk tillsammans med andra elbolag. Mot investeringen får man köpa in el till ett självkostnadspris.

Oklart hur Rosatom reagerar

Det är möjligt att Borgå Energi och de andra finländska delägarna i projektet dras in i något slags skadeståndsprocess av Rosatom om bolaget inte godkänner Fennovoimas argument för den ensidiga uppsägningen av avtalet.

– Då vet man ju inte hur investerarna i Fennovoima påverkas på lång sikt. Det är en längre process som det är för tidigt att spå något om, säger Söderberg.

Holmberg säger att Fennovoima har sett över kontraktet och förseningarna i projektet.

– Enligt vad Fennovoima säger så har de möjlighet, enligt kontraktet, att säga upp det i det här läget. Vad Rosatom gör eller inte gör vet jag förstås inte, säger Holmberg.

Både Söderberg och Holmberg tycker det var rätt val av Borgå Energi att gå med i Pyhäjoki-projektet då man gjorde det. Borgå Energi är ett av många finländska energibolag som är delägare i projektet.

– Energin lovades för ungefär 50 euro per enhet och nu skulle man ha fått betalt 170 euro så visst var det ett korrekt beslut i den världsbild vi hade då. Om någon säger att vi borde ha förutsett att Ryssland inte mer vill vara med i den civiliserade världen, då är det väldig efterklokhet, säger Söderberg.