Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland trillar ner flera steg i pressfrihetsindexet – de finländska journalisterna allt mer ekonomiskt och juridiskt pressade

Från 2022
En kvinna står framför en kamera.
Bildtext I årets pressfrihetsindex får allt fler länder kritik för hur de behandlar journalister.
Bild: Robert Kneschke / Alamy/All Over Press

Finland tappar titeln världens näst bästa land ur ett pressfrihetsperspektiv. I årets pressfrihetsindex, sammanställt av Reportrar utan gränser, kommer vi på plats fem.

Finland har i flera års tid varit i topp i jämförelsen, men precis som på många håll i världen har journalisternas utsatthet ökat i Finland och pressfriheten har tagit stryk av flera saker.

Ordförande för Reportrar utan gränser i Finland, Yrsa Grüne-Luoma, konstaterar att Finland jämfört med ettan Norge får betydligt sämre poäng både när det gäller den rättsliga ramen för journalistiken och de ekonomiska förhållanden som journalisterna lever i.

"Som bakgrund till det här finns åtminstone de tre journalisterna vid Helsingin Sanomat som i höstas åtalades [för röjande av statshemlighet] samt mediernas ekonomiska koncentration", säger Grüne-Luoma i ett pressmeddelande.

Hon poängterar ändå att Finland klarar sig förhållandevis bra i jämförelsen och att kriterierna för sammanställningen av indexet ändrat och att Finlands position i listan därför inte går att jämföras lika lätt med tidigare år.

Grüne-Luoma säger att man inte kan tala om att det skett en kollaps för Finland. Vi ligger mycket nära i poäng med både fyran, Estland, och trean, Sverige.

Journalisten Yrsa Grüne-Luoma bevakar försvars-och säkerhetspolitiska frågor.
Bildtext Yrsa Grüne-Luoma vid Reportrar utan gränser.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Tvåan Danmark har däremot betydligt fler poäng.

"Estland förtjänar stora gratulationer eftersom de i det nya indexet klättrat uppåt från plats elva", säger Grüne-Luoma.

Endast i åtta länder beskrivs situationen som "bra"

Reportrar utan gränser har i 20 års tid publicerat sitt pressfrihetsindex. I indexet rangordnas 180 länder och regioner utifrån situationen för pressfrihet och frihet för journalister.

I indexen tas bland annat följande saker i beaktande: Pluralism, mediernas oberoende, lagstiftning och journalisters säkerhet.

Världen har blivit allt mer polariserad och det är något som också påverkar medierna. Enbart i åtta länder beskrivs pressfriheten som "bra". Det gäller Norge, Danmark, Sverige, Estland, Finland, Irland, Portugal och Costa Rica.

Karta över Europa där pressfrihetsindexet är utmarkerat.
Bildtext Läget i Europa. Ryssland och Belarus får det sämsta betyget. Efter dem kommer Turkiet. I Europa finns sju av de åtta länder där situationen för journalister och pressfriheten beskrivs som "bra". De är markerade med grönt i den här kartan.
Bild: Yle

Nordkorea sämst – Belarus och Ryssland också i botten

Reportrar utan gränser konstaterar att världen blivit allt mer polariserad, något som syns både globalt och inom länderna.

Efter toppkategorin kommer "tillfredsställande", "problematiskt", "dåligt" och "väldigt dåligt".

I den sämsta kategorin hittas bland annat Belarus och Ryssland.

Reportrar utan gränser konstaterar att medierna i Ryssland används som vapen för att sprida propaganda – före kriget i Ukraina pågick ett propagandakrig i medierna.

"Auktoritära länder använder medier som vapen och det eliminerar medborgarnas rätt till information, men är också förknippat med växande internationella spänningar och kan i värsta fall leda till krig", säger Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser.

En man i munskydd håller upp en skydd där det står "fria Roman".
Bildtext Belarus grep under fjolåret ett flertal journalister, bland annat Roman Protasevitj. Gripandet möttes av ilska världen över och EU införde sanktioner mot Belarus på grund av det här.
Bild: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

I Ukraina beskrivs situationen för journalisterna och pressfriheten som "problematisk". Landet placerar sig på plats 106 i listan.

Många länder i Mellanöstern finns med i den sämsta kategorin: Iran, Turkmenistan, Syrien, Irak, Jemen, Afghanistan med flera.

Nordkorea placerar sig längst ner. Också Kina och Vietnam får bottennapp.