Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Säkrare övergångsställen eller hundparker – om ett år får Borgåborna bestämma själv vart en del av stadens pengar går

Från 2022
Kvinna går på övergångsställe med blinkande ljus som varnar för fotgängare.
Bildtext Övergångsstället i korsningen av Vårbergavägen och Sampovägen fick blinkande ljus för två år sedan efter att Vårbergaborna fått rösta om saken.
Bild: Dayana Atazhanova / Yle

Många städer har redan tagit i bruk invånar- eller medborgarbudgetering. Borgå har testat det på liten skala men planen är att öppna upp det för alla stadens invånare år 2023.

Hundparker, kanoter och motionsredskap som man kan låna och fler bänkar att sitta på. Bland annat det här har invånarna i Sibbo och Pyttis röstat på i april då de fick vara med och bestämma om vart kommunens pengar skulle gå.

I Sibbo kallades projektet MittSibbo och Pyttis talade om invånarbudgetering. Ett annat namn för den här sortens beslutsprocess som invånarna får vara delaktiga i är medborgarbudgetering.

Borgå stad har testat det på stadsdelsnivå, men nu finns det planer på att alla Borgåbor ska få vara med och rösta på projekt som ska finansieras.

Har testats i Vårberga och Gammelbacka

Men om vi går tillbaka lite i tiden först. Hur gick det egentligen för de där pilotprojekten i Borgå som gjordes för några år sedan?

Borgå stad har tidigare gjort två försök med medborgarbudgetering som förverkligades som en del av arbetet med förortsutvecklingen.

Det första försöket förverkligades år 2018 i Vårberga och till förfogande fanns en summa på 30 000 euro.

Bland idéerna som fullbordades fanns ett försök med sommarlunch i Kantelehuset. Luncherna fick fortsättning de följande två åren och spred sig också till Gammelbacka.

Det ordnades ett idrottsredskaps- och klädbytarevenemang i Kantelehuset, som också det fått fortsättning. Det gjordes också ett försök med utlåning av idrottsredskap.

Chira Westerlund och Rasmus Stenberg promenerar med barnvagn.
Bildtext Chira Westerlund och Rasmus Stenberg tror inte att de blinkande ljusen vid övergångsstället hjälper mot hastigheterna på Vårbergavägen.
Bild: Dayana Atazhanova / Yle

Strax innan coronapandemin år 2020 ordnades det en trygghetsvandring i Vårberga. Bland de olika brister som man då upptäckte fick invånarna rösta fram en sak som staden skulle använda 10 000 euro på.

Blåvita blinkande ljus vid övergångsstället i korsningen av Vårbergavägen och Sampovägen vann röstningen och staden installerade ljusen.

De blinkande ljusen finns fortfarande kvar i korsningen, men de Vårbergabor som råkar promenera förbi då Yle Östnyland besöker platsen är inte helt övertygade om hur bra de fungerar.

– Bilarna kör väldigt fort i korsningen, fast här rör sig mycket folk och skolan ligger i närheten. Ljusen syns förstås bättre då det är mörkt än nu på dagen, säger Ritva Penttinen som är ute och går med sina hundar.

– Det känns som att de blinkar för sig själv ibland, säger Rasmus Stenberg och konstaterar också han att bilarna kör hårt på Vårbergavägen.

Två små barn går över ett övergångsställe.
Bildtext Många barn tar sig dagligen över skyddsvägen på Vårbergavägen.
Bild: Dayana Atazhanova / Yle

Förslag som har med trafiksäkerheten att göra är något som Ritva Penttinen skulle rösta på om invånarna får börja bestämma om vilka projekt som ska få pengar i Borgå.

– Eller fler allmänna papperskorgar! Jag skulle ha användning för dem som hundägare, och jag tror att det minskar på nedskräpning om det finns sådana tillräckligt tätt ute på stan, säger Penttinen.

Rasmus Stenberg föreslår att det skulle kunna finnas en frisbeegolfbana i Vårberga. Så att ungdomarna och lite äldre skulle ha något att göra.

Har fått grönt ljus av politikerna

Det finns ett politiskt beslut om att bygga upp en Borgåmodell för medborgarbudgeteringen. Förvaltningsdirektör Roope Lenkkeri är en av dem som nu sitter och funderar hur den ska utformas.

På hösten när budgeten för nästa år slås fast så måste de ha ett förslag att presentera.

– Det finns flera alternativ gällande hur det kunde förverkligas. Det ska omfatta hela Borgåområdet och alla Borgåbor.

Han kan ännu inte säga om Borgå kommer att delas in i olika stadsdelar som alla får sin del av pengasumman, så som Sibbo gjorde. Han vet inte heller ännu en hur stor summa det kommer att handla om.

Borgå stads förvaltningsdirektör Roope Lenkkeri.
Bildtext Att ta hänsyn till medborgarnas tankar är viktigt och det förverkligas på många olika sätt i Borgå, säger förvaltningsdirektör Roope Lenkkeri.
Bild: Dayana Atazhanova / Yle

Sibbos invånare fick bestämma över 70 000 euro, medan Helsingfors delade ut över åtta miljoner euro.

– Det kommer inte att handla om åtta miljoner, men vi följer förstås hela tiden med hur andra städer har gjort det och lär oss av dem, säger Lenkkeri.

Lenkkeri tror inte heller att det kommer att endast handla om att samla in förslag och att be Borgåborna rösta bland dem, men han avslöjar inte mera nu.

Han påminner om att staden hela tiden frågar invånarna om många olika saker. Han lyfter dels upp Kokon idrottsområdet och dels bidrag för medborgarverksamhet.

Nu då Kokonområdet ska byggas om har många invånare och idrottsföreningar hörts. Och staden delar redan nu ut bidrag till projekt som främjar invånarnas delaktighet och jämlikhet.

Diskussion om artikeln