Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s energiministrar i krismöte efter det ryska gasstoppet – minister Lintilä: Läget är allvarligt också för Finland

Utrustning vid Gazproms gaskompressorstation i Portovaya, Viborg.
Bildtext Ryssland stängde förra veckan gaskranarna till Polen och Bulgarien. På bilden syns utrustning vid Gazproms gaskompressorstation i Portovaya, Viborg.
Bild: Yle / Liisa Lehmus

Rysslands beslut att stoppa gasflödet till Bulgarien och Polen i förra veckan var huvudämnet då EU:s energiministrar samlades till krismöte i Bryssel. Också Finland kan drabbas av gasstoppet, menar näringsminister Mika Lintilä (C).

Det var Polens klimatminister Anna Moskwa som demonstrerade den hårdaste attityden mot Ryssland när hon anlände till mötet.

– Vi uppmanar till omedelbara sanktioner mot rysk olja och gas. Det är följande brådskande och absolut nödvändiga steg, sa Moskwa som samtidigt försäkrade att Polen har klarat sig bra ut ur det ryska gasstoppet.

Landet hade tillsammans med Bulgarien vägrat att gå med på Rysslands krav att betala för gasen i rubel.

Anna Moskwa.
Bildtext Polens klimatminister Anna Moskwa uppmanade till omedelbar bojkott av både rysk olja och naturgas.
Bild: Olivier Hoslet / EPA-EFE

Men energifrågan är svår på grund av att de olika EU-ländernas beroende av Ryssland varierar så stort.

Det ryska gasstoppet hotar att leda till splittring, men väcker också frågan om vilket land som står i följande tur då Ryssland stänger gaskranen?

Solidaritetsyttringar och stark enighet

Efter mötet konstaterade näringsminister Mika Lintilä (C) att enigheten var väldigt stark under mötet och det visades solidaritet såväl gentemot Polen och Bulgarien som mot Ukraina.

Enligt Lintilä har Finlands regering gjort det klart att våra företag inte kommer att använda rubelbetalning, utan följer den gemensamma EU-linjen där gasen betalas enligt nuvarande avtal.

– För Finlands del är situationen rätt akut eftersom följande betalning infaller i slutet av månaden, sa Lintilä och konstaterade att man förbereder sig på ett avbrott i gasleveranserna från Ryssland.

Mika Lintilä talar till en kamera och står framför en svart bakgrund. Lintilä har glasögon på sig och är klädd i kavaj och slips.
Bildtext Näringsminister Mika Lintilä säger att läget är allvarligt också för Finlands del.
Bild: Mimmi Nietula / Yle

Ett så abrupt gasstopp skulle vara ett allvarligt läge för många finländska företag och konsumenter, sa Lintilä och nämnde att man förbereder sig bland annat genom att tillsammans med Estland hyra en terminal för flytande naturgas från andra leverantörer än Ryssland.

Nya sanktioner behandlades inte

Efter fem raska sanktionsomgångar mot Ryssland, har det sjätte sanktionspaketet visat sig vara mödosamt att få till stånd.

Det ska inte ha diskuterats under energiministrarnas krismöte i Bryssel, men det finns uppgifter att kommissionen kommer med sitt förslag inom de närmaste dagarna.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen väntas då föreslå att man fasar ut den ryska oljan under det här året. Det innebär inget omedelbart oljestopp, utan rysk olja skulle kunna flöda till EU fram till årsskiftet. Den ryska naturgasen skulle inte ingå i det nya sanktionspaketet

Om uppgifterna stämmer kan man se det som en eftergift till de medlemsländer som är speciellt beroende av rysk olja, som till exempel Ungern och Slovakien.