Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klart: Ryska damerna får inte spela i fotbolls-EM

Från 2022
Närkamp mellan ryska och belgiska spelare.
Bildtext Två dagar före den ryska offensiven, den 22 februari, möttes Belgien och Ryssland i en träningsmatch i Spanien.
Bild: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Rysslands fotbollsdamer får inte delta i sommarens EM i England. Det meddelar Uefa då drygt två månader återstår till mästerskapet. Dessutom portas ryska klubblag från spel i Europacuper, och landets mästerskapsansökningar stoppas.

Den ryska attacken i Ukraina fick idrottsvärlden att reagera snabbt på många håll. Inom flera grenar agerade man omgående mot ryska idrottare och lag.

Men kring dam-EM i fotboll har det funnits frågetecken. Med snart två månader till premiärmatchen kommer europeiska fotbollsförbundet med besked – de ryska damerna får inte spela i mästerskapet.

I stället är det Portugal, som blev tvåa bakom Finland i sin kvalgrupp, som tar Rysslands plats i grupp C, med Holland, Schweiz och Sverige.

Dessutom kommer inte ryska klubblag nästa säsong att vara välkomna till damernas eller herrarnas Champions League, Europa League, Conference League eller Youth League.

Ryssland kommer inte heller att tillåtas ansöka om EM för 2028 eller 2032. De ryska damerna stoppas också från VM-kvalet, medan herrarna inte kommer att få delta i Nations League.

Fotbolls-EM för damer spelas den 6–31 juli och sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln