Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sjätte raka guldet för Classic och tionde FM-titeln för Juha Kivilehto – innebandyikonen i tårar efter karriärens sista match: "Går inte att få fram ord"

Uppdaterad 02.05.2022 21:56.
Classic tog sjätte raka FM-guldet - Spela upp på Arenan

Classic sitter fortfarande stadigt kvar på tronen i finländsk herrinnebandy. Finalnykomlingen Nokian KrP kunde inte stoppa Tammerforsdynastin från sjätte raka titeln.

De finländska innebandyvårarna har varit ensidiga de senaste åren.

Att Tammerforslaget Classic avslutar säsongerna med guldmedaljer är numera mer en regel än ett undantag. I år avgjordes FM-titeln inom Birkalands gränser – och Classic var bättre än finaldebutanten Nokian KrP med 4–2 i matcher.

Guldtränaren Samu Kuitunen pustar ut efter måndagens avgörande 6–4-seger på bortaplan – och håller med om att guldet i år satt hårdare inne än tidigare.

– Så här tajt har det kanske inte varit tidigare, men givetvis finns det spännande stunder i varje slutspel. Men i år var det ovisst ända till slutet, medger mästartränaren för Yle.

Kivilehto lägger av

KrP lyckades göra finalserien nervkittlande. Också i den sista matchen hade man sina stunder, bland annat ledde Nokialaget med två baljor i tre repriser.

Mikko Leikkanen och Ville Lastikka firar mål.
Bildtext Mikko Leikkanen och Ville Lastikka svarade för Classics två sista mål.
Bild: Lehtikuva

I slutet av andra perioden tog sig Classic ikapp genom mål av Sami Johansson och Albert Koskinen, och Mikko Leikkanens 5–4-fullträff i tredje periodens första minut kom att bli avgörande.

– Vi har lyckats samla oss och komma tillbaka när vi haft det svårt under säsongen. Så var det i dag också, det var svårt i början, men sedan löste det sig, fortsätter Kuitunen.

Classic-veteranerna Jussi Piha och Juha Kivilehto avslutade sina karriärer i och med dagens glädjescener och duon fick lyfta pokalen mot taket framför lagkamraterna. Backikonen Kivilehto vann sitt tionde FM-guld och var känslosam vid intervjumikrofonen.

– Att få avsluta med en tionde titel gör en rörd, det går inte att få fram orden. Nokia är jättetuffa, ett fantastiskt ungt lag som utmanade oss redan förra våren.

F-ligan i innebandy, final 6/7

Nokian KrP–Classic 4–6 (3–1, 1–3, 0–2)

Classic finska mästare med 4–2 i vinster.