Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

"Jag följde med Lordis vinst med gaffeln i högsta hugg" – Robin Packalén och Bess gästar Eurovisionsbubblans tredje avsnitt

Från 2022
Fyra personer står i en tv-studio, och ser glada ut då de ser in i kameran. Från vänster står först en kille med vit-svarta kläder, sen en kvinna klädd i ljusrött, sen en kvinna i svart och sist en man i svart läderrock.
Bildtext Både Robin Packalén och Bess har stått på UMK-scenen, Bess tidigare i år, och Robin Packalén som mellanakt under den allra första UMK-finalen år 2012.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

I det tredje avsnittet går Eurovisionsexperterna Eva Frantz och Mikko Silvennoinen tillsammans med Bess och Robin Packalén igenom de tretton sista bidragen i årets tävling. Dessutom blir det som vanligt också utmaningar för juryn.

Både Bess, eller Essi Launimo som hon heter då hon inte står på scenen, och Robin Packalén har fått sitt Eurovisionsintresse hemifrån. För Bess har intresset kommit genom hennes mamma.

– Gång på gång har jag sett Eurovisioner från olika år på DVD. Min mamma är ett stort fan av Eurovisionen, och har i princip alla års tävlingar på DVD hemma.

Också Packalén har i många år följt med tävlingen, och har framför allt fastnat för showerna.

– Scenshowerna är ju både snygga och tuffa, och det är säkert ett digert projekt att bygga upp dem. Mitt favoritframträdande är helt klart Måns Zelmerlöws vinnarbidrag Heroes, hans streckgubbe har helt klart gått till historien.

Tre personer står i en tv-studio, två av dem spelar kazzoo. En tredje person står bredvid och tittar på.
Bildtext Eurovisionsutmaningarna har redan blivit en självklar del av Eurovisionsbubblan, den här veckan gör kazoo-utmaningen en comeback.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

"Då Lordi vann tryckte jag gaffeln genom madrassen jag satt på"

Det tidigaste, och samtidigt klaraste och bästa Eurovisionsminnet Packalén har är kvällen då Lordi vann hela tävlingen i Aten i maj 2006. Hans familj hade just flyttat in i deras nybyggda egnahemshus i Åbo.

– Vi hade ännu ganska dåligt med möbler, vi sov på madrasser på golvet, och satt på dem då vi såg på finalen. Jag tror vi åt köttpiroger, och då Lordi utropades som vinnare tryckte jag gaffeln genom madrassen jag satt på.

Två personer, som båda har långt blont hår, sitter i fåtöljer i en tv-studio. En av dem är klädd i orange, den andra i lila.
Bildtext Märta Westerlund och Katri Norrlin leder programmet i år, och tar även den här veckan tempen på både gästerna och studiopubliken.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Också för Bess är det en finsk låt som har stannat speciellt kvar i minnet efter alla dessa år.

– Laura Voutilainens Addicted to You från år 2001 är nog min absoluta favorit! Men också Marie Miryam med L’oiseau et l’enfant som representerade Frankrike år 1977 är en favoritlåt, särskilt om man talar om lite äldre bidrag.

Vad tycker du om till exempel förhandsfavoriten Italien?

Häng med i livechatten på chat.yle.fi, som kör igång strax innan sändningen klockan 21.20 på lördag kväll. I chatten hittas som vanligt redaktörerna och Eurovisionsvännerna Alexander Beijar och Henkka Remes, som chattar med publiken under hela sändningens gång.

Alexander Beijar och Henkka Remes som ser in i kameran.
Bildtext Alexander Beijar och Henkka Remes är själv båda Eurovisionsfans, och leder diskussionen i livechatten på lördag kväll.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Även den här veckan kommer det att bjudas på såväl reaktioner, diskussioner och analyser, som utmaningar och frågor till publiken. Som vanligt så är chatten, likt programmet, helt och hållet tvåspråkigt!

Det fjärde avsnittet av Eurovisionsbubblan, som sänds på lördag kväll den 14.5, strax innan finalen av årets Eurovision Song Contest, är också i år en önskekonsert, där vi lyssnar på tittarnas favoritbidrag från åren som gått. Vem vet, kanske just ditt alla tiders favorit dyker upp?

Avsnitt tre av Eurovisionsbubblan sänds lördagen den 7.5 klockan 21.25 på Yle TV1 och Yle Arenan. De två första avsnitten hittar du på yle.fi/eurovision, tillsammans med alla årets bidrag.

Eurovision Song Contest 2022 – en lathund