Vad gör man med en grop i marken för en halv miljard? Fennovoima har inga nya planer på kärnkraft i Pyhäjoki
Hela personalen hotas av uppsägning och det finns inga konkreta planer på att fortsätta kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki efter att avtalet med ryska Rosatom slutligen avslutades i måndags.
Den gigantiska byggplatsen på Hanhikivi udde i Pyhäjoki får nu vänta på ett nytt kärnkraftsprojekt som kanske blir av i framtiden.
Pyhäjoki kommun hoppas fortfarande på ett nytt liv för projektet, men när Fennovoimas styrelseordförande Esa Härmälä och chefen för projektet Tiina Partanen besökte kommunen bjöd de inte på någon tröst.
Istället inleds nu omställningsförhandlingar med hela personalen, såväl i Pyhäjoki som på kontoret i Helsingfors.
– Vi kan ännu inte säga hur många som jobbar kvar vid årsskiftet, men personalminskningarna blir betydande, sade Partanen.
Bygget går nu i stå. Förvaltningsbyggnader färdigställs och ska därefter underhållas. De mellan 300 och 500 människor som hittills dagligen jobbat i Hanhikivi får söka sig någon annanstans. Någon ska stanna kvar för att hålla varmt i byggnaderna.
Fennovoima sa upp avtal med Rosatom – stoppar kärnkraftsbygget i Pyhäjoki
Kriget i Ukraina är en delorsak till att avtalet hävdes.
Ingen ny kraftverksleverantör på lut
Enligt experter är det svårt att hitta en ny leverantör av ett kärnkraftverk efter att avtalet med Rosatoms dotterbolag RAOS Project sades upp.
Professor: "Möjlig leverantör av kärnreaktor kunde komma från USA"
"Sannolikt att man vill hitta en ny samarbetspart."
Formellt sades avtalet upp på grund av förseningar och problem med leveranser, men Rysslands krig i Ukraina har gjort samarbetet med Rosatom till en belastning. Att en tredjedel av Fennovoima fortfarande är i rysk ägo gör nya samarbeten svåra.
Enligt Fennovoimas styrelseordförande Esa Härmälä för man inga förhandlingar med möjliga nya leverantörer av kärnkraftverk.
– Den svåraste frågan är finansieringen men vi undersöker möjligheter till en fortsättning och Fennovoima som företag består. Vi tittar på olika alternativ när vi hinner, sa Härmälä
Hittills har ägarna plöjt ner mellan 600 och 700 miljoner i det som nu närmast består av skövlad skog och en stor grop. Kanske kan ändå någonting användas om projektet väcks till liv i framtiden.
– Det är en tomt som är planerad för ett kärnkraftverk. Där finns infrastruktur, inkvarteringsbyggnader och betongfabrik, räknade Partanen upp.
Planeringen för en eventuell ny reaktor måste ändå börja från början.
Kan leda till dyrt juridiskt bråk
Ryska Rosatom har uttryckt djup besvikelse över att avtalet sades upp. Härmälä ville inte ta ställning till om det leder till juridiska processer.
– Jag kan inte förutspå vad som kommer att hända men det finns klara paragrafer i kontraktet för hur en part som inte är nöjd ska agera.
En stor del av Fennovoima ägs av kommunala energibolag som plöjt ner miljoner i projektet. Härmälä vill inte heller spekulera i deras möjligheter att få någonting tillbaka.
– Varje organisation har vetat att det finns risker, sa Härmälä
