Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stillasittande livsstilen kostar samhället miljarder varje år

Person står på våg som visar 135 kilogram.
Bildtext Övervikt och en passiv livsstil är kopplad till flera sjukdomar och höga kostnader för samhället.
Bild: Lehtikuva

Ju bekvämare, desto dyrare. Ungefär så kan man sammanfatta resultatet i en ny utredning om vad det kostar för samhället när många i dag mest sitter stilla hela dagen. Det handlar om miljarder.

Det är UKK-institutet som tillsammans med en rad universitet har rett ut hur dyrt det blir på samhällsnivå när många rör på sig för lite.

Kostnaderna rör sig i miljardklassen. Den största enskilda posten är det produktivitetsbortfall som sjukpensioneringar till följd av ett stillasittande liv innebär.

Den här summan uppgår enligt utredningen till 1,5 miljarder euro på årsnivå.

Stillasittandet och bristen på motion ökar risken för kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes och depression. Tre fjärdedelar av alla kostnader som härrör sig till den bekväma livsstilen har en koppling till just typ 2-diabetes.

Det blir dyrt för samhället också när fysiskt passiva människor använder mer mediciner, är borta från jobbet eller till och med dör i arbetsför ålder.

Mer riktad information till rätt målgrupp

Den nu aktuella rapporten är en uppföljning till motsvarande utredning år 2018. Då konstaterade man att bristen på tillräcklig tuff motion åsamkar samhället kostnader på mist tre miljarder årligen.

Nu har man alltså lagt till en uträkning på vad det kostar att många inte bara motionerar för lite, utan också sitter stilla över åtta timmar per dag.

Totalt innebär den här passiva livsstilen utgifter på närmare fem miljarder euro varje år, säger rapportmakarna.

De anser att man kunde stävja kostnadsökningen genom att rikta in sporrande livsstilsråd till dem som lider av exempelvis typ2-diabetes och metabolt syndrom, alltså hälsoproblem som har med fetma att göra.

Källa: STT