Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stort sug efter solpaneler i Östnyland – vi listar fem saker du behöver tänka på

Från 2022
Flera solpaneler på ställningar invid en gräsmatta. I bakgrunden skymtar ett rött äldre trähus.
Bildtext Solpaneler på stugan kan i bästa fall betyda att du är självförsörjande när det gäller el under de soliga sommarmånaderna.
Bild: Mostphotos / Birgitta Sjöstedt

Det finns en stor efterfrågan på solpaneler i Östnyland just nu. De höga elpriserna påverkar efterfrågan, likaså klimatförändringen och kriget i Ukraina.

Allt fler vill bli mera självförsörjande i sin elförbrukning. Det märker både Borgå energi och Kymmenedalens el.

Ingetdera elbolaget säljer solpaneler. Bolagen har ändå koll på läget, eftersom solpanelsägare som säljer sin överloppsenergi behöver ha ett avtal med ett elbolag.

– Det syns tydligt att intresset växer. De senaste åren har kurvan gått spikrakt uppåt, säger Magnus Nylander som är vd för Borgå elnät.

Två män installerar solpaneler på taket på ett småhus.
Bildtext Efterfrågan på solpaneler är stor just nu. Främst installeras de på småhus men det blir också vanligare på fritidshus.
Bild: Petteri Juuti / Yle

Just nu finns solpaneler på cirka 650 ställen på Borgåbolagets område, varav drygt 100 tillkom i fjol.

Kymmenedalens el har ingått totalt 1 400 avtal med solpanelsägare, varav drygt 260 skrevs i fjol. I år skrivs 300 avtal till, uppskattar utvecklingschefen Heikki Rantula.

Mest populärt i småhus

I huvudsak gäller avtalen småhus där elförbrukningen är större men solpaneler på fritidshus blir också vanligare.

De stigande elpriserna påverkar folks inställning till solpaneler. Många tänker också på miljön och klimatet medan kriget i Ukraina gör att folk vill bli mera självförsörjande när det gäller el.

Olli Ojala i Näse i Borgå har köpt solpaneler: "Vi vill ha energi som är ekologiskt godtagbar"

6:03

Magnus Nylander på Borgå elnät tror inte att trenden kommer avta inom den nära framtiden. Dock kan brist på komponenter och råvaror påverka utbudet och priset på solpaneler, påpekar Heikki Rantula på Kymmenedalens el.

Solpaneler på fritidshuset

Är det då ekonomiskt lönsamt att skaffa solpaneler till stugan där man spenderar tid i huvudsak på sommaren? Ja, det kan det vara, svarar Christer Nyman på Vessö i Borgå.

Han har levererat solpanelslösningar till fritidshus i många år och verkat i branschen sedan början av 1990-talet.

Om stugan är kopplad till elnätet kan man spara en hel del energi, säger han.

– I princip kan man med ett mindre system spara alla sommarmånaders förbrukning och lite till.

Solpaneler på en klippa vid havet.
Bildtext Solpaneler har tidigare använts till exempel i skärgården där det inte finns elnät. Nu börjar paneler bli vanligare också i stugor som är kopplade till elnätet. Bilden är från Skatakobben i Helsingfors.
Bild: Matti Myller / Yle

Hur lönsam en investering i solpaneler blir hänger på hur stort system man skaffar och hur stor förbrukning man har. De stigande elpriserna gör också att solpaneler kan vara en god affär.

Solpaneler brukar producera lite mera el i huvudsak mellan februari och november. Man kan ändå inte räkna med dem under vintern, då många har grundvärme i sina eluppvärmda stugor. Då är en luftvärmepump en bättre idé, säger Christer Nyman.

Fem saker du bör tänka på

Christer Nyman bjuder på fem tips till dig som funderar på att köpa solpaneler.

1. Skaffa ett optimalt system för just din förbrukning

Se över din elförbrukning på årsnivå och be om offerter av flera olika försäljare. Det lönar sig inte att köpa ett större, dyrare system som producerar mer el än du behöver.

2. Kolla upp företaget

Då intresset för solpaneler ökar dyker det också upp många nya företag – både seriösa och oseriösa.

3. Placeringen är viktig

Det bästa är om panelerna är i söderläge, men det viktigaste är att ingenting skuggar dem.

4. Kolla in takets skick

Om du väljer att placera solpaneler på taket ska du se till att taket är i bra skick. Då behöver du inte plocka ner panelerna efter några år när taket måste renoveras.

5. Kustområden kan vara lite soligare

I princip är det små skillnader mellan områden i Östnyland, säger Christer Nyman. Men i skärgården och vid kusten brukar det vara lite soligare, framförallt på sommaren.