Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Skrothandlare försöker förhindra handel med stulna katalysatorer genom att fråga om ursprung – men det finns sätt för dem som vill slippa frågor

Från 2022
Man som håller i en katalysator.
Bildtext Produktionschef Ralf Björklund vid Romu Keinänen säger att en privatperson sällan säljer 20 katalysatorer, men att alla som säljs inte är stulna.
Bild: Christoffer Gröhn / Yle

Skrothandlarna är medvetna om att vissa säljer stulna katalysatorer, men håller inte med om polisens bedömning att alla som säljs är stöldgods. En kanal för att sälja katalysatorer och slippa frågor om ursprung är en app i telefonen.

Toni Kolbe mekar med en bil som står vänd på sida på gården utanför en skrothandel i Sockenbacka i Helsingfors.

För honom är det vardag att köpa katalysatorer från bilar, men han säger att han alltid kontrollerar försäljarens identitet.

– Vi försöker försäkra oss om försäljarens identitet och ställer också frågor om katalysatorernas ursprung. Vi betalar inte heller kontant, säger Kolbe.

I och med att antalet katalysatorstölder ökar har företaget Reteko gjort upp strikta instruktioner om hur man ska agera för att inte köpa stöldgods.

– Det är förbjudet för oss att köpa om det verkar skumt och vi får själva avgöra hur vi gör, säger Kolbe.

Man som försöker ta bort en katalysator under en bil.
Bildtext Skrothandlare Toni Kolbe försöker lösgöra katalysatorn från bilen.
Bild: Christoffer Gröhn / Yle

Antalet polisanmälda katalysatorstölder ökar

Svenska Yle berättade tidigare i veckan att antalet anmälda katalysatorstölder från bilar i huvudstadsregionen ökar. Antalet för år 2022 ser ut att överskrida 2021 års rekordsiffror.

Polisen har därför börjat samarbeta med skrothandlarna för att spåra stöldgodset och komma åt tjuvarna.

Polisinspektör Tuomas Pöyhönen vid Polisstyrelsen sa till Svenska Yle att skrothandlare borde förstå att varje "Matti Meikäläinen" inte säljer katalysatorer och att de som säljs sannolikt är stöldgods.

Toni Kolbe håller inte med.

– Alla som inte har en elbil har en katalysator under sin bil. Största delen som säljer har tagit den från sin egen bil eller från en bil som skrotats. Vissa köper skrotbilar för att komma åt katalysatorn, säger Kolbe.

Toni Kolbe säger att Reteko betalar mellan 50 och 300 euro för en katalysator, lite beroende på hur mycket ädelmetaller den innehåller.

"Vi betalar bara en liten ersättning"

En stor aktör inom skrothandeln i huvudstadsregionen är Romu Keinänen. Företaget skrotade i fjol 5 500 bilar, en del av dem i enheten i Köklax i Esbo.

I en stor låda på golvet i verkstaden finns en hög med katalysatorer. Enligt produktionschef Ralf Björklund kommer det dagligen kunder som vill sälja katalysatorer.

– En stor del av dem som finns här i lådan är från bilarna vi skrotar här bredvid. Om en kund hämtar katalysatorer med annat skrot så tar vi emot dem men vi betalar bara en liten ersättning och därför får vi inte stora mängder av dem, säger Björklund.

Romu Keinänen betalar en lägre summa för katalysatorer än vad andra skrothandlare kan betala för dem.

Man håller i katalysator.
Bildtext De värdefulla ädelmetallerna finns inne i bilens katalysator och det krävs en längre process för att kunna återvinna dem.
Bild: Christoffer Gröhn / Yle

"Alla som säljer katalysatorer har inte stulit dem"

För att förhindra att man köper stöldgods vill företaget veta identiteten på kunden. Man får också information via Skrothandlarnas förbund om stölder från till exempel bilverkstäder.

– Då kan vi vara beredda om någon kommer och vill sälja ett större antal utan någon förklaring. Sällan har en privatperson 20 katalysatorer att sälja, säger Björklund.

Väcker det misstankar hos er om någon vill sälja flera katalysatorer?

– Om det verkar som att de är på fel väg kan vi välja att inte att emot dem. Men flera bilverkstäder samlar ihop katalysatorer för att tjäna lite extra. Alla som säljer katalysatorer har inte stulit dem, men det finns de som har gjort det.

Kan du säga med handen på hjärta att ni aldrig köpt stulna katalysatorer?

– Inte så att det har kommit till min kännedom.

Stölder kan anmälas via Skrothandlarnas förbund

Skrothandlarnas förbund har skapat en kanal där bilägare som utsatts för en katalysatorstöld kan anmäla stölden.

– Då går anmälan till alla våra medlemmar som därmed vet hurdan typ av stöldgods som finns på marknaden och de kan då undvika att köpa dem, säger förbundets verksamhetsledare Mia Nores.

Alla skrothandlare är inte medlemmar i förbundet.

Under 2021 gjordes ungefär 150 stöldanmälningar i hela landet på Skrothandlarnas förbunds webbplats. Det är bara en bråkdel av antalet, 2814, som anmäldes till polisen under år 2021.

Mia Nores, verksamhetsledare vid Skrothandlarnas förbund.
Bildtext Mia Nores.
Bild: Christoffer Gröhn / Yle

Vill att enskilda katalysatorer går att identifiera

Mia Nores anser att de skrothandlare som är medlemmar i förbundet gör sitt bästa för att reda ut en katalysators ursprung.

– En del skrothandlare köper inte katalysatorer av privatpersoner, vilket är ett sätt att minska på riskerna. Det är en stor risk att köpa stulna katalysatorer eller annat stöldgods, säger Nores.

Enligt henne skulle det vara bättre om katalysatorer inte tas bort från bilen utan att man för bilen i sin helhet till en skrothandlare.

– Men det är helt lagligt att göra det om man vill, säger hon.

Ytterligare ett sätt att komma åt katalysatortjuvar är om varje katalysator skulle gå att spåra.

– Jag skulle vilja se någon form av identifiering men jag förstår att det inte är så lätt att ordna. Man kunde på sikt ha ett identifikationsnummer på varje katalysator, säger Nores.

Bedömer att stulna katalysatorer säljs utomlands

Vem är det då som köper de katalysatorer som stjäls i huvudstadsregionen?

Mia Nores vid Skrothandlarnas förbund säger att hon nyligen talade med en skrothandlare som bedömer att katalysatorerna förs utomlands eller någon annanstans inom landet.

– Man kan tänka sig att det i huvudstadsregionen är lätt att föra dem utomlands, säger Nores.

Ju längre säljkedjan blir desto svårare är det att spåra ursprunget.

– Kedjan kan bli lång tills en stulen katalysator återvinns till en annan produkt. I det skedet är det omöjligt att veta om en katalysator är stulen eller inte.

Skrotade bilar på hög.
Bildtext Vid skrothandlaren Romu Keinänen skrotades i fjol 5 500 bilar.
Bild: Christoffer Gröhn / Yle

Går att sälja katalysatorer via app

Produktionschef Ralf Björklund vid Romu Keinänen har ingen säker information om vem som köper stulna katalysatorer.

Men det finns i alla fall en kanal man kan använda för att slippa frågor om katalysatorns ursprung.

Det finns en app, som laddas ner i telefonen, och som går ut på att ett leveransföretag hämtar ens katalysator, exempelvis hemifrån.

Svenska Yle har bekantat sig med appen som ger ett exakt pris på katalysatorer enligt bilmärke och modell.

I appen går det också att följa med exakta världsmarknadspriser för platina, palladium och rodium som är de ädelmetaller som finns i en katalysator och som gör den värdefull.

Återvinns i Asien

Företaget bakom appen verkar ha en adress i New Jersey i USA. På sin webbplats skriver företaget ändå att katalysatorerna återvinns i Asien i Thailand, Malaysia, Kambodja, Singapore och Hong Kong.

De katalysatorer som Romu Keinänen köper går vidare till ett finländskt företag som återvinner katalysatorer.

– Vid företaget plockas katalysatorerna isär och ädelmetallernas samlas upp. Men jag är osäker på om hela processen kan ske i Finland eller om processen slutförs i Asien, säger Ralf Björklund.

Diskussion om artikeln