Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fortsatt långa köer för att få bygglov i Åbo – staden lovar bot och bättring i höst

Från 2022
Uppdaterad 04.05.2022 13:30.
Vy över Aura å och Åbo.
Bildtext I Åbo byggs det främst flervåningshus för tillfället och småhusbyggandet har fastnat i bygglovskön.
Bild: Wikimedia commons/kallerna

Att bygga hus i Åbo kräver tålamod eftersom det fortsättningsvis tar lång tid att få ett bygglov. Annika Koivisto väntade i drygt sju månader men det kunde ha tagit till och med längre än så.

– Jag hade nog hört om att det kan ta tid att få ett bygglov så det överraskade inte, säger Koivisto som nu äntligen har inlett byggandet av familjens drömhus i stadsdelen Korois. Det jag överraskades av var att inget hände de första tre eller fyra månaderna.

Koivisto ringde ganska ofta och kollade var bygglovet dröjer och vid staden kunde man enbart berätta att ansökan nog fanns i deras system men att ingen ännu hunnit titta på den de första månaderna.

Kvinna i färggrann skjorta står i solgasset och tittar.
Bildtext Annika Koivisto hade hört att det kan ta länge att få ett bygglov i Åbo.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Det skulle säkert ha tagit längre än de drygt sju månaderna om jag inte skulle ha varit en så jävlig kärring, skrattar Koivisto. Jag ringde och frågade vad vi kan göra för att försnabba processen och varför det dröjer.

Intresset att bygga har förlängt behandlingstiderna ytterligare

Problemen inom bygglovsenheten har pågått i flera år, men har förvärrats eftersom intresset att bygga har vuxit kraftigt under coronapandemin. Personalen har helt enkelt inte räckt till och har därför haft svårt att behandla de bygglovsansökningar som har lämnats in.

– Vi har ökat resurserna och omorganiserat enheten och nu är siktet inställt på augusti då vi hoppas att behandlingstiderna så småningom ska ligga på kring 30 dagar, säger chefen för byggnadstillsynen Annika Alppi till Yle Turku.

Villaområde i förändring.
Bildtext Många familjer har valt att flytta till grannkommunerna eftersom bygglovsproceduren är enklare där.
Bild: Jesper Alm / Yle

I dag ligger behandlingstiderna för ett bygglov i Åbo i medeltal på mellan 4 och 6 månader. Jämfört med exempelvis Reso, Nådendal och S:t Karins är skillnaden enorm. I grannkommunerna är behandlingstiden mellan två och sex veckor.

Enligt Alppi ligger det i allas intresse att förkorta behandlingstiderna i Åbo eftersom det i nuläget skulle öka stadens attraktionskraft och tillväxtmöjligheter.

– Ett av målen i borgmästarprogrammet är att förbättra stadens kundbetjäning och det är något vi vill satsa extra mycket på, säger Alppi.

Småhusförbundet oroat över utvecklingen

Finlands småhusförbund varnar för att Åbo har hamnat på efterkälken på grund av de utmaningar staden har inom bygglovsenheten. Jämfört med andra stora städer har det i Åbo byggts klart färre enfamiljshus de senaste åren trots att intresset för husen vuxit kraftigt.

En lyftkran vid ett flervåningshus som byggs i trä. I bakgrunden syns Åbo sliott.
Bildtext I Åbo har det de senaste åren byggts främst flervåningshus som kraftigt förändrat stadsbilden.
Bild: Linus Hoffman / Yle

I ett pressmeddelande skriver förbundet att de flesta finländare drömmer om att bo i ett småhus. Utvecklingen i Åbo är därför oroväckande och det nya förslaget till generalplan kan ytterligare hota småhusbyggandet i staden.

Planritning för ett småhus.
Bildtext Det gäller att ha pappren i skick då bygglovsansökan lämnas in för att försnabba processen.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Politikerna får senare i år ta ställning till ett nytt förslag som kan möjliggöra byggandet av flervåningshus i småhusområden där det tidigare har varit förbjudet. Det skulle enligt förbundet leda till att gamla anrika småhuskvarter skulle förändras för alltid.

Mer personal och automation ska råd bot på problemen

Enligt Åbo stad ska stadens bygglovsenhet också rekrytera mer personal för att råda bot på problemen med långa behandlingstider. Staden vill också utreda hur robotik och artificiell intelligens kunde bidra till att få ner de långa behandlingstiderna.

För dem som har planer på att börja bygga i Åbo har Koivisto ett gott råd.

Ett leksakshus står på planritningar.
Bildtext Det är mycket att tänka på då ett småhus ska byggas och att dessutom tvingas vänta länge på bygglov kan försvåra projekten.
Bild: Mostphotos

– Alla papper ska vara i skick och felfria då de skickas in till byggnadsinspektionen för då försnabbar det nog hela processen, säger Koivisto. Den rekommendationen fick vi då vi ansökte, och det kanske var en delorsak till att behandlingstiden inte blev ännu längre.

Långa väntetider för bygglov i Åbo

4:07

Diskussion om artikeln