Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle i Moldavien: Unga moldaver vill stanna i hemlandet men är väldigt rädda för krig

Uppdaterad 04.05.2022 17:21.
En ung kvinna i svart rock ler mot kameran. I bakgrunden ett hus i betong.
Bildtext Maria Biriucova är från Transnistrien, och hennes föräldrar bor fortfarande kvar där.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Moldavien som är ett av Europas fattigaste länder har en stor utflyttning. De flesta lämnar landet för att jobba utomlands, men nu när kriget i grannlandet Ukraina blir allt hemskare vill många också ta sig bort för att känna sig tryggare.

Landets befolkning har på bara åtta år minskat med tio procent.

Vid det största universitetet i Moldaviens huvudstad Chisinau är stämningen lugn och vänlig. Lärare och studerande hälsar glatt på varandra och unga människor samlas i grupper i skuggan av de stora träden på gården. Men trots lugnet på ytan darrar många inombords.

En grupp med unga står och talar med varandra i en park.
Bildtext Det går rykten om att Ryssland skulle planera ett anfall mot Moldavien.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Föräldrarna i Transnistrien

Det sprids allt flera rykten om att Ryssland skulle planera ett anfall också mot Moldavien och det väcker farhågor. Då Transnistrien, utbrytarrepubliken i östra Moldavien, redan har sett mystiska explosioner känner många oro.

Moldavien, Transnistrien på kartan.
Bildtext Transnistrien ligger i gränstrakterna mellan Moldavien och Ukraina.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Maria Biriucova som studerar informationsteknik kommer själv från Transnistrien och hennes föräldrar bor kvar där. Hon är orolig för deras säkerhet och det är de själva också. De har bland annat uppmanat Maria att inte komma hem så ofta nu när krigshotet ligger över området.

Folkvimmel på en gata.
Bildtext Moldavien är ett av Europas fattigaste länder med stor utflyttning.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Maria Biriucova hör själv till dem som inte är särskilt lättskrämda. Hon beskriver sig själv som en stabil person som inte brukar få panik. Än så länge tror hon att kriget ska hållas på avstånd.

– Kriget påverkar oss emellertid indirekt genom att alla priser höjs och det är brist på bensin och gas i vårt land, säger Maria Biriucova.

Oberoende av kriget tänker Biriucova flytta bort från Moldavien. Hon ser inga möjligheter att hitta någon karriär inom sin bransch i helandet och tänker sig en framtid i USA.

Författardrömmar i hemlandet

Stefan Sejin är en tjugotvååring med en massa framtidsdrömmar. Han vill slutföra sina studier i marknadsföring och kombinera de kunskaperna med sina tidigare studier i programmering, men han vill också bli författare.

Sejin vill åka utomlands på några år för att lära sig bättre engelska. Engelskan behöver han för att kunna skriva böcker både på engelska och på rumänska. Han drömmer om att leva en tid i Irland eller Skottland. Men han vill återvända hem efter det.

En ung man med mörkt hår och röda glasögon står i parkmiljö.
Bildtext Nyligen använde Stefan Sejin flera dagar på att bara läsa nyheter på nätet.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Just nu är han rädd för kriget. Han berättar att hans familj har dubbelt medborgarskap. Liksom minst en tredjedel av Moldaviens befolkning har de både moldoviska och rumänska pass.

Familjen överväger att söka sig i trygghet i Rumänien om kriget drar närmare men för tillfället tänker de stanna hemma.

Kriget i Ukraina påverkar Sejin på ett negativt sätt. Det händer att han inte gör något annat än läser nyheter på nätet flera dagar efter varandra.

– Jag funderar på vad jag ska göra och planerar för en katastrof, säger Stefan Sejin.

Han känner sorg över ukrainarnas öde och är ledsen över att inte kunna hjälpa människorna i Ukraina. Det enda han kan är tänka goda tankar och ge pengar till insamlingar.