Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU tänker stoppa all import av rysk olja inom sex månader

Uppdaterad 04.05.2022 11:36.
Palatsliknande byggnader och kyrktorn.
Bild: Mikhail Metzel/TASS/All Over Press

EU-kommissionen har fått klart sitt förslag till nya sanktioner mot Ryssland för att straffa landet för anfallet mot Ukraina.

– Vi kommer att fasa ut de ryska leveranserna av råolja inom sex månader och raffinerade produkter före slutet av året, sa kommissionens ordförande Ursula von der Leyen då hon presenterade EU:s sjätte sanktionspaket i Strasbourg på onsdagen.

Enligt von der Leyen innebär det ett totalförbud för alla ryska oljeprodukter oberoende hur de levereras.

– Putin måste betala ett högt pris för sin brutala aggression, fastslog von der Leyen med hänvisning till den ryska presidenten och hans beslut att anfalla Ukraina.

– Det blir inte lätt. En del medlemsstater är kraftigt beroende av rysk olja, men vi måste helt enkelt göra det här, sa von der Leyen inför Europaparlamentet.

Enligt diplomatkällor kommer de oljeberoende länderna Ungern och Slovakien troligen att få en längre övergångsperiod till slutet av år 2023 i det slutliga sanktionsbeslutet för att få dem att acceptera oljestoppet.

Överlag kommer 26 procent av EU:s olja från Ryssland, men Slovakien och Ungern är extra beroende. Den slovakiska oljeimporten bestod i fjol till 96 procent av rysk olja. För Ungerns del var siffran 58 procent.

Största ryska banken Sberbank utestängs nu från Swift

Sanktionspaketet innehåller också åtgärder mot Rysslands största bank Sberbank som utestängs från det internationella betalningssystemet Swift tillsammans med två andra banker.

Sberbank står för 37 procent av den ryska banksektorn. Banken har hittills undantagits sanktioner eftersom det skulle ha slagit hårt mot västföretag som gör affärer med Ryssland. Allt fler västföretag har dock nu lämnat Ryssland.

– Det här konsoliderar den totala isoleringen av den ryska finanssektorn från det internationella systemet, sa kommissionsordföranden.

Dessutom blir det sanktioner mot den ryska ortodoxa kyrkans högsta ledare patriark Kirill som tydligt ställt sig bakom kriget mot Ukraina i sina predikningar, samt mot Kremltalesmannen Dmitrij Peskovs familjemedlemmar. Peskov själv har belagts med sanktioner redan tidigare.

Enligt von der Leyen kommer också fler ryska högt uppsatta militärer att få inreseförbud till EU och få sina tillgångar i EU frysta.

– Ni kommer inte att kunna smita undan, sa hon.

Dessutom kommer vissa ryska regeringskontrollerade medier att förbjudas distribuera sitt innehåll i EU med hänvisning till att de sprider lögn och propaganda om Ukrainakriget. von der Leyen nämnde inte vilka dessa medier är.

Sanktionsförslaget ska nu behandlas av de enskilda 27 medlemsländerna.