Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas, Kimitoön och svenskspråkiga i Åbo föreslås få gemensam vårdadministration

Från 2022
Första fullmäktigemötet i Egentliga Finlands välfärdsområde den 2.3.2022 i Åbo.
Bildtext Arkivbild från fullmäktiges första möte.
Bild: Arash Matin / Yle

Styrelsen för välfärdsområdet i Egentliga Finland sammanträdde på tisdagskvällen för att diskutera hur adminstrationen i det nya välfärdsområdet ska organiseras.

Enligt förslaget ska man bilda åtta administrativa center, som var och ett skulle ansvara för runt 60 000 invånare i välfärdsområdet. Ett av centren skulle ha ansvar för Kimitoön, Pargas, och de svenskspråkiga i Åbo. Centret ska också ansvara för svenskspråkiga från andra kommuner inom välfärdsområdet.

Enligt styrelsemedlem Niklas Guseff, SFP, är ett gemensamt center för svenskspråkiga den enda praktiska möjligheten att erbjuda svensk service åt invånarna.

- Jag vill betona att det här är ett förslag, och att vi inte har fattat några beslut om saken. Det här betyder inte heller att vi bara kommer ha en stor social- och hälsovårdscentral i Åbo, utan det kommer finnas verksamhetspunkter på flera orter runt om i regionen. Vi har inga planer på att stänga några hälsovårdscentraler.

Första fullmäktigemötet i Egentliga Finlands välfärdsområde den 2.3.2022 i Åbo.
Bildtext Niklas Guseff, medlem i välfärdsområdets fullmäktiges styrelse.
Bild: Arash Matin / Yle

Det kan enligt Guseff fortfarande ske flera förändringar före en slutgiltig plan är fastslagen. Till exempel antalet centraler kan ännu ändra. Planeringen är fortfarande i startgroparna, och detaljerna kommer klarna under hösten.

- Målet är att den vanliga kommuninvånaren inte ska märka av någonting av förändringen, och att de förändringar man kanske ändå märker av ska vara positiva, säger Guseff.

Diskussion om artikeln