Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforspolisen: Den 9-årige Brändöpojken kidnappades under pistolhot

Uppdaterad 04.05.2022 11:01.
Poliser
Bildtext Polisen har nu en klar bild av hur kidnappningen i april gått till. Arkivbild.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Polisen har gjort framsteg i fallet om 9-åringen som kidnappades under sin skolväg på Brändö i slutet av april. Helsingforspolisen har hört målsägande och skapat sig en tämligen klar bild av händelserna den 22 april.

Den misstänkta kidnappningen på Brändö ska ha börjat med att den misstänkte gärningsmannen under pistolhot tvingade en 9-åring på väg till skolan in i sin bil. Pojkens vårdnadshavare fick ett meddelande där mannen meddelade att barnet har kidnappats och att han släpps fri mot lösen.

Pojkens agerande var exceptionellt modigt

― Marko Forss, kriminalkommissarie

Den 54-årige misstänkte gärningsmannen begav sig därefter i rask takt österut från Brändö mot Sibbo. Enligt polisen stannade han till längs vägen för att binda fast pojkens händer med buntband. Samtidigt ska han ha täckt över pojkens huvud med tyg och tejp.

Färden gick till ett skogsområde i Sibbo där mannen ska ha bundit fast pojken i ett träd. Där har pojken sedan lämnats ensam, fortfarande med händerna förbundna och med ansiktet förtäckt.

Pojken hittades av förbipasserande

Strax efter att den misstänkte 54-åringen gett sig av lyckades pojken lösgöra sig från trädet. Han hittades av en förbipasserande i närheten av skogsområdet.

– Pojkens agerande var exceptionellt modigt. Då man tänker på hur ung han är det också värt att poängteras hur tydligt och sakligt han kunnat berätta om händelserna för oss uppger Marko Forss, kriminalkommissarie på Helsingforspolisen, i ett pressmeddelande.

Polisen tror att den misstänkta 54-årige mannen planerade kidnappningen på förhand. Motivet ska ha varit ekonomisk vinning men några lösensummor bytte aldrig händer. Polisen vill i det här skedet inte delge hur 54-åringen ska ha valt sitt offer.

54-åringen nekar till brott. Han är den enda misstänkta i fallet.

Polisen ber om tips

Polisen vill fortsättningsvis ha tips av eventuella vittnen. Polisen är endast intresserad av iakttagelser från Östra Helsingfors och Sibbo under 22 april mellan klockan 9 och 15.

Den misstänkte gärningsmannen ska under morgonen ha varit iklädd en gul arbetsjacka, som han sedan bytt mot en annan jacka. Ett annat signalement är mannens gråa bil av märket Mercedes-Benz.