Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norsk tidning: Två veckors process om Finland och Sverige ansöker om Natomedlemskap

Uppdaterad 05.05.2022 15:28.
Pekka Haavisto och Ann Linde gör en så kallad "fist bump", en high five med knytnäven. I bakgrunden Jens Stoltenberg.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto tillsammans med sin svenska kollega Ann Linde och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Enligt den norska tidningen VG kan Nato pressa ner processen mellan en formell ansökan och en formell inbjudan till två veckor. Statsminister Jonas Gahr Støre har bekräftat att man försöker förkorta processen så mycket man kan.

Nato arbetar för att kunna godkänna en eventuell Natoansökan från Finland och Sverige blixtsnabbt. Det skriver den norska tidningen VG som fått uppgifterna från diplomatiska källor.

Enligt uppgifterna beräknas Nato kunna pressa ner sin process till två veckor, det här alltså tiden mellan en formell ansökan och en formell inbjudan till medlemskap från de 30 Natoländernas regeringar.

Under den här tiden måste man ha minst ett formellt förhandlingsmöte med varje kandidatland för att klargöra formaliteterna för medlemskapet, skriver tidningen.

Efter den formella invitationen ska medlemskapet godkännas av alla 30 medlemsländer. Det här kommer att ta flera månader, enligt tidningen.

Det handlar om att inte göra tiden längre än nödvändigt

― Jonas Gahr Støre, Norges statsminister

Alla Natoländer måste ge grönt ljus

Efter detta ska inbjudan godkännas av regeringar i alla medlemsländer före den formellt överlämnas till Finland och Sverige.

– Det handlar om att inte göra tiden längre än nödvändigt, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre till VG.

Norges statsminister utesluter inte att det norska parlamentet kan bli inkallat till ett extramöte under sommaren för att godkänna medlemskapet.

Magdalena Andersson tar en paus på en stol under mötet mellan Indien och Norden i Köpenhamn på onsdag.
Bildtext Magdalena Andersson tar en paus på en stol under mötet mellan Indien och Norden i Köpenhamn på onsdag.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Sveriges statsminister Magdalena Andersson kommenterade uppgifterna under mötet mellan de nordiska länderna och Indien i Köpenhamn.

– Det finns en norrman som är allra bäst att svara på den frågan, Natos generalsekreterare, säger Andersson och fortsätter:

– Men från regeringens sida arbetar vi naturligtvis för att Sverige ska ha handlingsfrihet, att alla handlingsalternativ är öppna. Den perioden mellan att man söker, till att man blir inbjuden, till att det blir ratificerat är en fråga man måste djupdyka i, säger hon.

"En del prat i korridorerna där emellan"

Svenska Yle frågar om man kommer att diskutera säkerhetsgarantier från nordiskt håll till Sverige och Finland under en eventuell ansökningsprocess i Köpenhamn.

– Vi har inget formellt möte mellan de nordiska länderna. Vi har en lunch tillsammans där premiärminister Modi också är med. Sedan kommer det säkert vara en del prat i korridorerna där emellan, säger Andersson.