Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

500 skarvar får skjutas i Kvarken – fiskeriområdets ordförande: "Bättre än inget"

Från 2022
En flock med fem mörka stora fåglar sitter på en klippa.
Bildtext Skarven är en svårjagad fågel, enligt ordförande Johan Håkans på Kvarkens fiskeriområde.
Bild: Nina Bergman/Yle

För första gången ges lov att minska på skarvstammen i Kvarken. NTM-centralen i Egentliga Finland tillåter jakt och ger Kvarkens fiskeriområde licenser för totalt 1 500 skarvar under tre år.

NTM-centralen i Egentliga Finland, som har hand om de här ärendena, har beviljat lovet för att man ska kunna minska de allvarliga fiskeskador som fåglarna orsakar.

Johan Håkans är ordförande för Kvarkens fiskeriområde.

– Skarvdecimeringen är endast och enbart till för att försöka åtgärda abborrens lek. Skarvarna har haft en jättestor inverkan på abborrstammen under de år som skarvarna har funnits längs vår kust. Det är enkelt att få stora abborrar och det betyder att de små är borta. Man kan säga att skarvarna har ätit upp några generationer abborre, säger Håkans.

Samtidigt som andjakten

Tillståndet gäller från och med augusti i år till slutet av år 2024. Andjakten inleds den 20 augusti klockan 12.00 och enligt Johan Håkans kommer andjakten och skarvjakten att ske samtidigt.

– Vi jägare har den åsikten att fågeljakten börjar i augusti. Man ska inte alls vara nära fågelholmar tidigare, säger Håkans.

Håkans berättar att skarven inte är någon enkel fågel att jaga eftersom den ofta håller sig i den yttre skärgården.

– Det är en av de svåraste fåglarna att försöka skjuta. Den är väldigt skygg, den är långt ute på havet utom när man ser en flock som för tillfället fiskar. Du kommer inte åt den. Du ska använda bulvaner, du ska vara på rätt ställe och du ska ha tålamod. Det kommer att vara utmanande att komma upp i 500, säger Håkans.

Ingen oljning av ägg

Kvarkens fiskeriområde hade också ansökt om att få olja skarvägg på Sommarö grund i Korsholm.

– Om vi under en femårsperiod hade fått göra något åt äggen skulle det ha inverkat på skarvstammen. Skulle vi ha fått lov att göra något åt äggen också skulle vi ha varit ute tidigt och på skarvholmar, där det inte finns andra fåglar längre.

Det här är första gången som det tillåts jakt av en större mängd skarvar i Kvarken.

– Det är ju väldigt välkommet att vi nu får göra någonting åt de här skarvarna, men 500 kommer inte att göra någon drastisk nytta. Men alla åtgärder vi får göra är bättre än ingenting, så man måste ju vara nöjd, säger Håkans.