Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Så här sparar du hundratals euro genom att skattedeklarera – fem saker du behöver veta som nybörjare

Från 2022
En spargris med glasögon står på ett bord. I förgrunden bland annat högar med slantar och en kalkylator.
Bildtext Har du jobbat hemifrån ifjol? Eller kanske du köpt en ny jobbdator? Det här är exempel på saker du har rätt att ansöka om avdrag för. Det kan i sin tur hjälpa dig spara några hundralappar.
Bild: Andrey Popov

Du har tid till medlet av maj att komplettera din skattedeklaration. Det finns några avdrag som du kan ansöka om som vanlig löntagare. Några klick kan ge dig hundratals euro.

För vissa ska skattedeklarationen vara färdigt inlämnad senast den 10 maj, andra har lite mera tid. I veckans avsnitt av podden My och Anka är panka försöker My övertyga Anka om att skattedeklarationen är värd tid och besvär.

Så här tjänar du hundratals euro på att skattedeklarera

32:40

Men på vilket sätt kan du spara pengar på att skattedeklarera?

Det finns vissa avdrag som du har rätt att göra som löntagare. Det finns ofta en självrisk på avdragen, vilket betyder att alla löntagare automatiskt får ett visst avdrag.


Om du har utgifter som överskrider självrisken kan du deklarera så att ditt skattebeslut korrigeras enligt det – du kan få mera skatteåterbäring eller kanske din restskatt minskar. I praktiken innebär ett avdrag att du betalar mindre skatt.

Det finns fem saker du som nybörjare behöver veta för att tjäna några extra slantar på skattedeklarationen.

1. Distansjobbare – du har rätt till avdrag för arbetsrum

Tyvärr betyder det här inte gratis boendekostnader för dig som jobbat hemifrån.

Men du som distansjobbade mer än halva tiden i fjol har till exempel rätt till ett avdrag på 920 euro.

Här kan du läsa mera om avdrag för arbetsrum.

2. Du kan få ersättning för interneträkningen eller en ny jobbdator

Har du lagt ut egna pengar på saker som krävs för att du ska kunna utföra ditt jobb? Då har du kanske rätt till avdrag i skattedeklarationen.

Alla löntagare får automatiskt ett avdrag på 750 euro. Om du har köpt grejer för mer än 750 euro kan ditt skattebeslut korrigeras om du fyller i din deklaration. Det här avdraget hittar du under namnet “Utgifter för förvärv av inkomst”.

Men vad räknas som grejer du behöver i ditt jobb?

Det här beror på vad som krävs för att utföra ditt jobb och vad din arbetsgivare ersätter.

Ifjol kan det ha handlat om ansiktsskydd i kollektivtrafiken för dina arbetsresor eller grejer du behövt för att kunna distansjobba. Till exempel kan det handla om en ny jobbdator, en datorskärm eller ett tangentbord. Du som distansjobbat kan också ansöka om avdrag för internetkostnader om du behövt dataanslutning i ditt jobb.

Här hittar du exempel på grejer som kan vara avdragbara – och saker som inte är avdragbara.

3. Du kan få ersättning för städhjälp eller barnvakt

Har du anlitat städhjälp eller professionell barnvakt? Kanske du har renoverat i hemmet? Då har du rätt till hushållsavdrag. Här är självrisken 100 euro och du kan dra av max 2 250 euro per person. Fler exempel på vad som räknas under hushållsavdrag hittar du här.

4. Du kan få ersättning för arbetsresor

Har du betalat för att åka kollektivtrafik mellan hemmet och jobbet? Eller har du pendlat med bil mellan orter där det inte finns kollektivtrafik? Då kan du ha rätt till att göra avdrag på arbetsresor. Självrisken för kostnader för resor mellan hemmet och jobbet är 750 euro. Det lönar sig alltså bara att deklarera om du har utgifter som överskrider 750 euro. Här kan du läsa mer om avdrag för arbetsresor.

5. Det här behöver du göra – bara att skriva in kostnader och spara kvitton

Logga in i Min Skatt på vero.fi och kolla att alla uppgifter stämmer. Till exempel måste du meddela om placeringar, så dubbelkolla att de säkert finns med. Det här gäller också fondplaceringar, oavsett om du gjort vinst under året eller inte.

Om du ansöker om avdrag ska du fylla i kostnaderna. Skatteverket räknar ut exakt hur det påverkar ditt skattebeslut – så du behöver inte göra något annat än att fylla i kostnaderna för det du ansöker avdrag om. Du ska alltså inte själv dra av självrisken från dina kostnader.

Du behöver inte heller skicka kvitton eller bilagor. Däremot ska du vara förberedd på att kunna bevisa dina utgifter om Skatteverket ringer och frågar. Du ska spara kvittona i sex år.

Om det är utgifter som du inte fått kvitton på kan också en faktura i kombination med kontoutdraget duga som bevis, men det här är olika från fall till fall. Anna-Leena Rautajuuri som är ledande skattesakkunning på Skatteverket säger att det ändå är säkrast om du har kvitton på dina uppköp. Hon tröstar också med att Skatteverket vanligtvis ringer ganska snabbt och inte väntar fem år med att be om kvitton på uppköp.

Mer om ämnet på Yle Arenan