Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dags för comeback i landslaget? Simon Skrabb orkade inte titta på fotboll då det var som tyngst – strulet i Italien bränsle för karriärens omstart: "Längtar till att allt är som förr"

Från 2022
Simon Skrabb fotograferad i Kalmar våren 2022.
Bildtext Simon Skrabb har varit imponerad av den fotboll som Kalmar FF spelar. I framför allt italienska Serie B fick han vänja sig vid en mer direkt, fysisk fotboll.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Är Simon Skrabb en spelare för landslaget i år? Omstarten i Sverige ska bli språngbrädan – och kontakten med förbundskaptenen har uppstått igen, säger Skrabb då Yle Sporten är på besök i Kalmar.

I början av november 2019 spelade Simon Skrabb nittio minuter för IFK Norrköping. Den sista omgången i allsvenskan var ett adjö till svensk ligafotboll – han skulle ut i Europa.

Två och ett halvt år senare var Yle Sporten på plats då Skrabb spelade från start till mål i en ligamatch – för första gången sedan den allsvenska avslutningen 2019.

Det blev två trassliga år i italienska Brescia, en sårig avslutning och en period där en skadedrabbad Skrabb tappade sin plats i A-landslaget.

Nu? Omstart i Kalmar.

– Utan alla skador skulle jag inte sitta här, säger Skrabb dagen efter förlusten mot tidigare lagkamrater i Norrköping.

– Utan skador skulle jag vara i Brescia, konkurrera om speltid och spela för avancemang till Serie A.

Simon Skrabb fotograferad i Kalmar våren 2022.
Bildtext Simon Skrabb har hittills gjort ett mål för Kalmar FF. Senast mot IFK Göteborg byttes han ut med en skadekänning, men det ska inte vara något allvarligt.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Skrabb lutar sig tillbaka i den röda stolen i hemmaarenans spelarlounge. Han kväver en gäspning och konstaterar:

– En av de absoluta huvudorsakerna för att välja Kalmar var att få mycket speltid. Jag vill ta mig tillbaka till landslaget. Förra gången som jag var här i allsvenskan och spelade kontinuerligt var jag med på varje samling.

Kontakt med Kanerva

Samlingen i november 2019, då Finland säkrade sin plats i EM-slutspelet, är senaste gången som Skrabb har varit med i Markku Kanervas landslag.

– Det har ju funnits orsaker till det med pandemin och skador. Men för någon vecka sedan messade jag faktiskt lite med "Rive". Han tyckte att det är kul att jag är tillbaka i spel och är frisk. Nu ska jag bara fortsätta att leverera.

Hur känns allsvenskan som språngbräda för att bli uttagen i landslaget?

– De flesta andra av finländarna som spelar här är oftast med i truppen – och samma sak gällde för mig när jag spelade i Norrköping. Bra insatser i Kalmar är definitivt en bra väg tillbaka till landslaget.

– Det är ett mål för 2022: att prestera bra här och vara med i landslaget igen – så att allt är som förr. Jag längtar tillbaka till det.

"Resa mentalt"

Simon Skrabbs karriärkurva har onekligen gått upp och ner. Under första vändan i allsvenskan etablerade han sig, växte till sig och blev mogen för nästa steg.

Första tiden i Brescia – månaden innan coronaviruset tog över hela världen – gav spel mot några av Europas mest anrika klubbar och smak på mer.

Simon Skrabb i farten.
Bildtext Det blev totalt tio matcher i Serie A för Simon Skrabb under tiden i Brescia.
Bild: imago images/Gribaudi/ImagePhoto/All Over Press

Resten av tiden i Italien fylldes av problem. Brescia åkte ur högsta serien, olika skador störde Skrabb och till slut skar sig förhållandet med klubben förra hösten.

För ett drygt år sedan skadade han knät och insåg att chanserna till en plats i EM-truppen är borta.

– Jag var ganska trött på ganska mycket under den perioden. Det har varit en resa mentalt.

– Jag fick göra min rehab hemma och det blev så jobbigt att jag köpte två lägenheter i Jakobstad. Jag grundrenoverade båda två, för att få tänka på något annat. Jag behövde det och det var väl lika bra att lära sig något på samma gång.

– Till slut hittade jag ny motivation, jag gick från att under förra våren inte orka kolla en enda minut fotboll till att titta hur mycket som helst. Fotbollen blev kul igen, jag vill tillbaka och visa vilket misstag som vissa personer har gjort. Jag känner mig starkare nu.

Valde bort många alternativ

Skrabb blev pappa i vintras och det påverkade klubbvalet. Lag i Europa ville ha in honom som januarivärvning, men dotterns födsel var första prioritet och då spelade lönen ingen roll.

Kalmar fångade min uppmärksamhet förra hösten. Redan då kändes det som att de spelade den bästa fotbollen i allsvenskan

Till slut återstod Norden och då kunde Kalmar FF – ett lag som satsar på bollinnehavsfotboll och låter de offensiva spelarna röra sig fritt och vara kreativa – presentera den bästa lösningen.

– Jimmy tog kanske i från tårna, konstaterar Skrabb och ler då han kommenterar Jarotränaren Jimmy Warghs påstående att moderföreningen var andra alternativet.

– Här har jag kunnat stegra belastningen, och rollen på planen passar mig perfekt. Kalmar fångade min uppmärksamhet förra hösten. Redan då kändes det som att de spelade den bästa fotbollen i allsvenskan.

Kalmar blev sexa i fjol och Skrabb tycker att ribban ska höjas lite till i år. Hans primära målsättning är hitta matchformen efter den långa pausen.

Det ska få ta sin tid. Skrabb stressar inte och profilstarke tränaren Henrik Rydström säger att han medvetet matchar sitt nyförvärv lite försiktigt.

– Min grund är egentligen bättre än någonsin. Nu är jag uppe på att spela nittio minuter igen. Nästa steg är att orka bra, sen att spela på topp. Jag tror att det ska gå relativt snabbt.

Diskussion om artikeln