Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpeshärvan till åklagaren under juni månad

Från 2022
Uppdaterad 04.05.2022 19:44.
Poliisin logo Pasilan poliissitalon ulkoseinässä.
Bildtext Arkivbild. Förundersökningen av den misstänkta ockerhärvan i Närpes kan gå till åklagaren i juni.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Utredningen av den så kallade ockerhärvan i Närpes kan gå till åklagaren under juni månad. Ingen sitter längre häktad och därför brådskar fallet inte.

Vid den första häktningsförhandlingen i februari av den del av härvan som sköts av Polisinrättningen i Österbotten var det sagt att åtal ska väckas senast den 23 maj.

Men eftersom ingen längre sitter häktad gäller inte tidsfristen längre. Annat skulle det vara om man har personer som ska sitta häktade fram till att fallet behandlas av rätten.

- Huvudregeln är att om man inte har någon som sitter häktad så brådskar det inte för åklagaren eller rätten att börja behandla fallet, säger kriminalkommissarie Sami Isoniemi.

När det gäller det vietnamesiska företagarparet som var de första som häktades i hela härvan, skulle åtal skulle väckas senast den 19 april. Men samma gäller där, de sitter inte längre häktade.

Ingen har suttit häktad i härvan på sistone. Växthusföretagaren från Närpes släpptes ur häktet den 12 april.

Polisen försöker nu avsluta utredningen och skicka över allt till åklagaren under juni månad.

Mängden offer kommenteras senare

Isoniemi säger att polisen i princip har tre olika helheter som man utreder. Österbotten synkroniserar med utredarna i Helsingfors.

Så vitt Isoniemi vet är alla som i något skede suttit häktade fortfarande misstänkta.

Polisen går ännu inte ut med hur många offer som är inblandade i härvan. Det kommenterar polisen då utredningen skickas till åklagaren.