Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rysk trollfabrik svartmålar fyra finska medier – länkar till chefredaktörers konton på sociala medier

Uppdaterad 04.05.2022 20:29.
Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova.
Bildtext En rysk trollfabrik citerar Maria Zacharova som påstår att västerländska medier utöver censur.
Bild: Yuri Kadobnov / AFP

Kommunikatören Maria Zacharova påstår att västerländska medier sysslar med censur. En trollfabrik citerar Zacharova och uppmanar följare att skicka meddelanden till chefer vid bland annat Yle.

Ryska trollfabriker har nu riktat in sig också mot finländska mål.

Ett konto med beteckningen Cyber front Z har publicerat ett meddelande på sin Telegram-kanal där folk uppmanas att skicka meddelanden bland annat till chefredaktörer för finländska medier.

I inlägget citeras Maria Zacharova, kommunikatör vid Rysslands utrikesminsterium, som säger att de västerländska medierna har förbjudit intervjuer med representanter för den ryska administrationen.

Det stämmer inte.

Med hänvisning till påståendet uppmanas trollfabrikens följare att fråga chefredaktörerna "hur länge [medierna] tänker dölja sanningen om brotten som regeringen i Kiev har begått".

Sex länder – fyra mål i Finland

Fyra finländska medier nämns i inlägget. Det handlar om Yle, Keskisuomalainen, Etelä-Saimaa och Selkokeskus som gör nyheter på lätt finska.

I inlägget länkas också till konton på sociala medier som tillhör Arto Satonen, ordförande för Yles förvaltningsråd, och Yles vd Merja Ylä-Anttila.

Det är ovanligt att Ryssland svartmålar finska medier. I trollfabrikens lista nämns sex olika länder och Finland står på andra plats efter USA. Man länkar också till konton som tillhör chefredaktörer för kända amerikanska medier.

De övriga länderna på listan är Tyskland, Polen, Italien och Frankrike.

Medborgare anlitas för informationsoperationer

Cyber Front Z är en beteckning som kan spåras till en så kallad trollfabrik.

Det har redan tidigare varit känt att trollfabriker har varit verksamma i Ryssland i flera år. Men i samband med kriget har allt fler vanliga ryska internetanvändare värvats för att delta i informationsoperationer, som till exempel svartmålande på sociala medier.

En målsättning med operationerna kan vara att översvämma målens konton på sociala medier.

Efter att Ryssland har begränsat tillgången till flera västerländska medier måste också trollen använda sig av VPN för att genomföra trakasserioperationer. De ryssar som vill komma åt sådana medier som inte kontrolleras av Kreml måste använda sig av samma teknik.

Korrigering klockan 20.28 i enlighet med ursprungsartikeln som också korrigerats, det är inte utrikesministeriets kommunikatör som spridit uppmaningen att kontakta chefredaktörer utan en trollfabrik.

Den här artikeln är en översatt och bearbetad version av Yle Uutisets artikel Venäjä maalittaa suomalaista mediaa, kohteinaan Ylen toimitusjohtaja ja lehtien päätoimittajia – tällainen on Pietarin "Kyber front Z" skriven av Jyrki Saarikoski. Översättning och bearbetning: Erik Sandström.