Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vi lyfte in 94-åriga farfar i bilen och körde i väg" – flyktingar från Ukraina söker skydd i lilla, fattiga grannlandet Moldavien

Uppdaterad 05.05.2022 13:32.
"Människor känner sorg, ilska och vrede över att kriget över huvud taget har börjat" – Kerstin Kronvall rapporterar från Moldavien - Spela upp på Arenan

Ett stort mässcentrum i Chisinau är nu hem för hundratals flyktingar. Många av dem har kommit hit från Odessa i södra Ukraina.

De stora expohallarna på Moldexpo i Chisinau som tidigare hyste mässor för vinprovning, mode och bilsport är nu inredda på ett helt nytt sätt.

Små rum har byggts upp för att ge boplats åt flyktingar från Ukraina. Här bor över femhundra personer.

Maria Mineco viker undan ett skynke och bjuder in i familjens nuvarande boende. Avbalkningen är inte stor och ytan fylls av sängar. Toaletter, duschar och kök är gemensamma för alla som bor här.

Maria Mineco.
Bildtext Maria Mineco bor på flyktingförläggningen tillsammans med sin familj.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Det finns också en buffet där man kan hämta mat och tvättmaskiner och torktumlare där man kan sköta sin smutstvätt.

Familjen Mineco består av fem personer, den yngsta är Milana som är 1 år och 9 månader gammal, och den äldsta är mormor Valentina.

De flydde från Odessa för några veckor sedan och längtar hem. Just nu är de trygga här, men så fort kriget är slut vill de återvända.

Milana och Valentina Mineco.
Bildtext Ettåriga Milana Mineco tillsammans med mormor Valentina.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Stor rädsla drev dem på flykt

Det vill också Inga Mirescu som flydde med sina två söner, Artjom som är 12 år och Andrej som är åtta. Också de kommer från Odessa och Inga ville inte lämna sitt hem trots att hon var rädd. Men då en granat en dag slog ned i närheten av hemmet blev Artjom så förtvivlad att han nästan svimmade.

– Han hade helt blå läppar och bara darrade, då bestämde jag mig för att fly, säger Inga Mirescu.

Inga Mirescu med sönerna Artjom och Andrej.
Bildtext Inga Mirescu med sönerna Artjom och Andrej.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Många andra har liknande historier att berätta. Pensionerade farmaceuten Lidia kommer också hon från Odessa. Hon och hennes man som tidigare jobbade som sjöman lyfte in familjens rörelsehindrade, 94-åriga farfar i sin bil och körde i väg. Nu vet de inte hur framtiden ser ut.

– Vår dotter bor i Storbritannien och har bett oss komma dit, men farfar har inget utrikespass, och vi kan inte lämna honom, säger Lidia.

Mångsidig hjälp erbjuds

Varje flyende människa har sin historia, sin rädsla och sin sorg i bagaget. På flyktingförläggningen handlar det om att leva så gott det går i en främmande miljö och utan att kunna planera sin framtid.

För att livet ska bli lite lättare erbjuds flyktingarna hjälp. Det finns psykologer, läkare och jurister att konsultera. Man kan få små penningbidrag och gratis sim-kort till sin telefon.

På husets anslagstavlor kan man läsa om när det går bussar till andra orter i Europa och det finns också annonser med jobberbjudanden.

Ett kafé inne i expocentret i Moldavien som nu inhyser ukrainska flyktingar.
Bildtext Flyktingarna kan hämta mat från en buffet.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Personalen på flyktingförläggningen består till största delen av frivilliga. Många av dem som nu jobbar här gjorde det också innan. De är sådana som var anställda på Moldexpo. Nu säger de att det känns viktigt att kunna hjälpa människor i nöd.

FN:s flyktingorganisation arbetar på förläggningen tillsammans med många andra hjälporganisationer.

Moldavien är det land i Europa som har tagit emot flest flyktingar från Ukraina i förhållande till sin egen befolkning. Det bor cirka 2,6 miljoner människor i Moldavien.

Många flyktingar har inkvarterats i privata hem och de familjer som tar emot människor från Ukraina har fått löfte om en liten ersättning av staten.

Moldavien, Transnistrien på kartan.
Bildtext Många av flyktingarna i Chisinau kommer från södra Ukraina och Odessa. Mellan Moldavien och Ukraina ligger utbrytarrepubliken Transnistrien.
Bild: Derrick Frilund / Yle