Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordiska Natoländer vill snabba på finsk och svensk Natoprocess – Norges statsminister till Svenska Yle: "Vi vill sätta en standard inom Nato"

Från 2022
Uppdaterad 05.05.2022 10:06.
Nordiska Natoländer vill snabba på finsk och svensk Natoprocess - Spela upp på Arenan

Om Finland och Sverige ansöker om Natomedlemskap kommer de nordiska länderna att försöka snabba på processen för att godkänna ansökningarna. Det stod klart då de nordiska statsministrarna möttes i Köpenhamn under onsdagen.

De nordiska Natoländerna Island, Danmark och Norge kommer att välkomna Finland och Sverige in i Nato med öppna armar om länderna väljer att ansöka om medlemskap. Det bekräftade ländernas ledare under onsdagen när man möttes i Köpenhamn efter bilaterala möten med Indien.

Enligt Norges statsminister Jonas Gahr Støre kommer Finland och Sverige att söka efter säkerhetsgarantier från de stora Natoländerna under en eventuell ansökningsprocess. Men i Norden finns en solidaritetsprincip som inte är helt obetydlig, menar han.

– Vi har en solidaritet i Norden och vi har tidigare sagt att inget nordiskt land är oberört av vad som sker i ett annat nordiskt land, säger Støre till Svenska Yle.

Han vill inte utveckla hur långt solidariteten sträcker sig.

– Men det är viktigt att upprepa. Vi har fördjupat samarbetet inom försvarspolitiken i Norden under de senaste 10-15 åren och det ger en trygghet till alla länder i Norden, säger Støre.

Nordiska länder sätter en standard

Den norska statsministern säger också att de nordiska länderna kommer att sätta en standard inom Nato för att försnabba processen mellan en eventuell ansökan och ett godkänt medlemskap.

– Om Finland och Sverige ansöker om medlemskap ska Nato vara förberedd på en process som tar så lite tid som möjligt. De nordiska Natoländerna är förberedda på att göra sina beslut snabbt och sätta en standard inom Nato för det.

Hur snabbt?

– Hur snabbt som helst. Våra parlament är välvilligt inställda på att göra det snabbt. Det kan handla om dagar, veckor eller månader men det beror på den process vi nu enas om, säger Støre.

Under en gemensam presskonferens med de nordiska statsministrarna sade Støre att Island, Danmark och Norge borde godkänna en eventuell finländsk och svensk Natoansökan på samma dag.

Norsk tidning: Två veckors process för att godkänna ansökan

Nato arbetar för att kunna godkänna en eventuell Natoansökan från Finland och Sverige blixtsnabbt. Det skriver den norska tidningen VG som fått uppgifterna från diplomatiska källor.

Enligt uppgifterna beräknas Nato kunna pressa ner sin process till två veckor, det här alltså tiden mellan en formell ansökan och en formell inbjudan till medlemskap från de 30 Natoländernas regeringar.

Under den här tiden måste man ha minst ett formellt förhandlingsmöte med varje kandidatland för att klargöra formaliteterna för medlemskapet, skriver tidningen.

Efter den formella invitationen ska medlemskapet godkännas alla 30 medlemsländer. Det här kommer att ta flera månader, enligt tidningen.

Norges statsminister utesluter inte att det norska parlamentet kan bli inkallat till ett extramöte under sommaren för att godkänna medlemskapet.