Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gråtmild Amber Heard inledde sitt vittnesmål i fallet Depp mot Heard: "Det är hemskt för mig att sitta här"

Från 2022
Amber Heard gråter och tittar åt sidan.
Bildtext Det har blivit Amber Heards tur att säga sitt i rättegången som involverar henne och exmannen Johnny Depp.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Amber Heards första dag i vittnesbåset avslutades på onsdag kväll. "Jag visste att jag borde ha lämnat Johnny [Depp] den första gången han slog mig, men jag kunde inte", sa hon.

Exmannen Johnny Depp har stämt Amber Heard för 50 miljoner dollar för förtal efter att hon i offentligheten uppgett att han utsatt henne för våld. Heard å sin sida har stämt Depp tillbaka för misshandel. Bägge parter anklagar varandra för att ha varit våldsamma.

Depp och hans försvar har tidigare under rättegången presenterat vittnen som berättat om hur Heard utsatt honom för misshandel, både psykisk och fysisk, och en psykolog vittnade också som sa att Heard fejkat sitt posttraumatiska stressyndrom, PTSD, och att hon har en personlighetsstörning. Depp har också vittnat själv – under fyra dagars tid berättade han sin version av historian.

Hur många dagar Heard kommer att vittna är oklart. Under onsdagen förhördes hon av sina egna advokater och Depps advokater kommer i ett senare skede få grilla henne.

I samband med det första vittnesmålet berättade Heard om våld som hon utsatts för. Vittnesuppgifterna går emot det som Depp och hans vittnen berättat tidigare – de hävdar att Depp aldrig varit våldsam.

"Jag har aldrig upplevt kärlek som det här" – enligt Heard förstörde svartsjuka, droger och alkohol allt

Amber Heard inledde sitt vittnesmål genom att beskriva första gången hon träffade Depp. Hon berättade att det genast klickade mellan dem då de spelade in filmen The Rum Diary tillsammans.

– Jag var en okänd skådespelare, 22 år gammal. Han var dubbelt så gammal – en världskänd skådespelare. Men vi kom överens och talade om mörka böcker och bluesmusik, sa Heard.

De två började slutligen dejta år 2011 i samband med att filmen släpptes, men de höll förhållandet en hemlighet en tid. Heard hävdar att Depp för första gången blev våldsam år 2013.

Enligt Heard örfilade Depp henne efter att hon skrattade åt en av hans tatueringar. Depp har i samband med sitt vittnesmål dementerat det här och sagt att han aldrig skulle bli arg om någon hånade hans tatueringar.

– När det var bra så var det bra. Jag har aldrig upplevt kärlek som det här. Men han var också en annan person och den personen var hemsk.

Amber Heard gråter medan hon pratar.
Bildtext Heard började gråta under flera tillfällen medan hon vittnade.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Heard uppgav att Depps våldsamma anfall triggades av en kombination av svartsjuka och drog- eller alkoholanvändning.

– En amfetaminpåverkad Johnny är helt annat än Johnny på opioider. Och en Johnny på opioider är mycket annorlunda från Johnny på Adderall och kokain. Och det är helt annorlunda från Johnny på metakvalon. Jag tvingades bli bra på att uppmärksamma de olika versionerna av honom.

"Ingen sa åt honom, alla städade upp efter honom"

Heard och hennes försvar har använt Depps drog- och alkoholanvändning mot honom under hela rättegången och i polisanmälningar.

Depp å sin tur har vittnat och sagt att han inte har ett alkoholproblem. Han har medgett att han haft problem med receptbelagda piller, men att han kommit över det. Depps familj, vänner och anställda har i vittnesmål tonat ner de drogproblem som Heard lyfter fram.

Heard sa i sitt vittnesmål att alla var så charmade av Depp att de förlät hans beteende.

– Ingen sa åt honom. Ingen var ärlig med honom. Han tuppade av i sin egen spya och han brukade tappa kontrollen över sin kropp och alla städade upp efter honom. Också jag städade upp efter honom.

Heard sa att hon visste att hon borde ha lämnat Depp den första gången han slog till henne, men att hon inte klarade av det.

– Jag visste att jag inte kunde förlåta honom för det betyder att det kommer hända igen. Jag menar, jag har sett det i videor i hälsokunskapen. Jag var förkrossad. Jag ville tro på honom när han bad om ursäkt så jag valde att göra det.

Johnny Depp fotograferad bakifrån.
Bildtext Johnny Depp i rättssalen under onsdagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Depp har uppgett att det alltid var Heard som blev våldsam i deras bråk och att hon använde våld för att få honom att stanna kvar. Heard å sin sida vittnade nu att det var Depps "sinnessjuka svartsjuka" som fick bråken att eskalera till våld.

– Han anklagade mig för att vara otrogen. Jag försökte lugna ner situationen genom att säga att jag inte har sex med den personen eller någon annan. När det verkade som om jag övertalat honom om det här så var han säker på att det fanns någon annan som jag hade sex med.

– Beskyllningar, beskyllningar och sedan exploderade han. Han brukade slänga ett glas, vända på bord och slå sin knytnäve i väggen.

Depp har medgett att han av ilska slagit knytnäven i väggen, men att han aldrig i hela sitt liv slagit en kvinna.

Två personer står och håller i skyltar under en demonstration för Johnny Depp.
Bildtext Många har – åtminstone hittills – stått på Johnny Depps sida i fallet. Många av hans fans har samlats utanför rättssalen.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Vittnesuppgifter om sexuellt våld

Heards försvar försökte tidigare i veckan få hela fallet avfärdat efter att Depps försvar slutförde sina vittnesmål. Heards försvar menade att Depp inte har tillräckligt med bevis på att han inte varit våldsam och att han utsatts för våld. Domaren sa nej till det här och konstaterade att det visst finns tillräckligt med bevis och att rättegången, som pågått i fyra veckor, fortsätter.

Heard sa till juryn att den här rättegången är "det mest smärtsamma och svåraste" hon varit med om.

– Jag har svårt att hitta ord för hur smärtsamt det här är. Det är hemskt för mig att sitta här i flera veckor och leva genom allt igen.

Depp tittade ner i bordet under hela Heards vittnesmål medan hon ofta tittade rakt på honom eller mot juryn. När Depp vittnade riktade han aldrig blicken mot Heard, medan hon tittade rakt på honom också då.

En blond kvinna sitter i ett vittnesbås.
Bildtext Psykologen Dawn Hughes vittnade och sa att Heard berättat för henne att hon utsatts för våld, men också att Heard sagt att hon slagit Depp.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Heard uppgav under onsdagen att hon också utsatts för sexuellt våld. Hon berättade att Depp brukade göra något som han kallade "kroppsundersökning".

– Han tryckte in sina fingrar i mig och jag bara stod där och stirrade upp mot lampan, sa Heard om en påstådd händelse år 2013.

Depp ska då ha varit hög på svampar och avundsjuk efter att han sett henne prata och flirta med en annan kvinna.

Amber Heard tar bild av ett blåmärke på armen i spegeln.
Bildtext Heards försvar presenterade den här bilden som bevis på det påstådda våldet. Bilden är tagen år 2013.
Bild: MEGA

Heard och hennes försvar har fått kritik för att de hittills inte lyckats presentera tillräckliga bevis på det påstådda våldet – exempelvis blåmärken eller andra skador. Depps försvar har hävdat att Heard aldrig haft några skador som dessa.

Depps försvar har presenterat flera bilder av honom där han har sår, märken och blåmärken.

Heards psykolog Dawn Hughes vittnade också och berättade att Heard för henne uppgett att hon utsatts för sexuellt våld. Hughes konstaterade också att Heard medgett att hon utsatt Depp för våld.

Källor: AFP, AP, Reuters