Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Indiens diskusstjärna avstängd för dopning – tog samma ämne som hittades i Ben Johnson efter världsrekordloppet i OS-finalen

Kamalpreet Kaur
Bildtext Kamalpreet Kaur var sexa i OS-finalen i Tokyo.
Bild: Lehtikuva

En av Indiens största friidrottsstjärnor genom tiderna, diskuskastaren Kamalpreet Kaur har blivit avstängd från tävlingar efter att ha testat positivt för stanozolol. Kaur var sexa i OS-finalen i Tokyo förra sommaren.

Kaur kommer att bli tillfälligt avstängd, meddelade antidopningsorganisationen Athletics Integrity Unit (AIU).

Stanozolol är en anabol steroid som har varit förbjuden sedan 1974. Det är samma ämne som hittades i kanadensaren Ben Johnsons dopningsprov efter OS-finalen på 100 meter år 1988. Den gången blev Johnson av med både guldmedaljen och världsrekordet.

26-åriga Kaur slog igenom i OS i Tokyo där hon tog en av Indiens väldigt få poängplaceringar i OS-historien. Hon är den enda indiska kvinna som kastat över 65 meter. Hennes nationsrekord från år 2021 är 66,59.

The Indian Express rapporterade tidigare denna vecka att två indiska friidrottare från OS-truppen, en kvinnlig och en manlig, testat positivt för anabola steroider. Namnet på den dopade manliga friidrottaren har ännu inte klarnat.

Dopningsskandalen kommer i ett läge då jättenationen Indien börjat uppvisa stora framsteg i friidrotten. I OS i Tokyo tog Indien nationens första OS-medalj någonsin i friidrott då spjutkastaren Neeraj Chopra vann guld på herrsidan.