Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Analys: De slaka kukarna har intagit tv-rutan och verkar vara här för att stanna

Från 2022
Scen ur tv-serien Minx.
Bildtext HBO-serien Minx tänjer på gränserna när det kommer till manlig nakenhet i tv-serier.
Bild: HBO Max

Efter den senaste tidens tv-serier med explicit visuellt innehåll av nakna män är det knappt så att en längre reagerar när en kuk dyker upp i tv-rutan. Frågan som lyder är om den slaka kuken håller på att bli mainstream?

Gals do not want to see a dong!

“Flickor vill inte se en pillesnopp”, utbrister Ophelia Lovibonds pryda och högfärdiga karaktär Joyce Prigger i den nya tv-serien Minx.

They’re all basically the same.

“Alla kukar ser i princip likadana ut”, säger Joyce Prigger bara några ögonblick innan en kukbonanza flimrar förbi framför mina ögon. Och nej, alla är inte likadana.

Barscen ur tv-serien Minx.
Bildtext Så här glad var Joyce Prigger och hennes kollegor i HBO-serien Minx efter att de hade haft audition för manliga nakenmodeller. Som tittare fick man också följa med uttagningen på nära håll.
Bild: HBO Max

There’s shorties, fatties, long ones, flatties …

Efter den senaste säsongen av Euphoria borde man som tittare vid det här laget vara van vid manliga genitala på tv. Det här eftersom den andra säsongen av den populära serien har slagit rekord som den tv-serie som har visat mest penisar i bild.

Åtminstone hittills, för listan över tv-serier som på senare tid har visat kukar i rutan blir hela tiden längre.

Miranda, Carrie och Charlotte i serien And just like that...
Bildtext Efter en paus på 18 år är väninnorna Miranda, Carrie och Charlotte tillbaka i rutan och den här gången är tiden mogen för att visa lite mera än vad Sex and the City gjorde.
Bild: HBO Max

Utöver Minx och Euphoria kan följande välproducerade serier nämnas: The White Lotus, Succession, Kärlek & Anarki, And Just Like That och HBO:s nya tolkning av Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap, Sex/Life och Pam & Tommy.

Det här är bara några exempel på tv-serier som under den senaste tiden har visat kukar på ett sätt eller annat. Det har varit riktiga lemmar, penisattrapper, slaka penisar, några få erigerade penisar och till och med talande penisar.

Tommy (Sebastian Stan) katsoo alasti alas kohti kameraa. Hänen vatsassaan on suurikokoinen tatuointi, jossa lukee "Mayhem".
Bildtext Sebastian Stan som spelar Tommy Lee i Hulu-serien Pam & Tommy tar ett snack med sin penis.
Bild: Alamy / AOP

Det här har inte gått tittarna obemärkt förbi. Internet är fyllt med spekulationer om det var skådespelarens egen penis eller inte som visades i en scen. (För de som undrar var det Oscar Isaacs egen penis vi såg i Scenes from a Marriage).

Det finns artiklar där man räknat hur många penisar som visas per avsnitt eller så jämför man antalet penisar som visas i Minx med hur många som visas i Euphoria. Vem som vinner kan du läsa här.

Till följd av att det har blivit vanligare att visa penisar i tv- och filmproduktioner har efterfrågan på penisattrapper ökat.

Håller den slaka kuken på att bli mainstream?

15:05
Lyssna på inslaget och hör mer om hur Finland skiljer sig från övriga världen när det kommer till nakenhet på film och tv.

Strömningstjänsterna är det nya kabel-tv

En annan sak som de här serierna har gemensamt, utöver det explicita visuella scenerna, är att de visas på strömningstjänster. För strömningstjänsterna är det lättare att tänja på gränserna, då de inte är lika hårt reglerade som statliga tv-kanaler.

– Jag skulle säga att strömningstjänsterna har gjort en jättestor skillnad. HBO, Netflix, Amazon och alla de andra är ju som vad kabel-tv var tidigare. Jag upplever att det har blivit en kulturell globalisering via strömningstjänsterna, säger regissör och manusförfattare Arn-Henrik Blomqvist som också fungerar som lektor i film och media vid Arcada.

Arn-Henrik Blomqvist, regissör, manusförfattare, lektor i film och media på Arcada.
Bildtext Arn-Henrik Blomqvist tror att de flesta film- och seriemakare är glada över att man i dag kan tänja på gränserna för vad som får visas och inte visas.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Eftersom strömningstjänsternas popularitet har ökat ofantligt under de senaste åren är det också de som står för allt fler stora produktioner. Någonting som erbjuder friheter för film- och serieskapare.

– Man behöver inte längre gå med hatten i handen till de stora nationella bolagen med sina specifika regler om vad som får visas, säger Blomqvist.

Varför händer det här nu?

Att strömningstjänsterna nu har börjat dra nytta av de här friare reglerna och ta ut svängarna med vad de visar tyder kanske på att tiden är rätt och publiken är mogen. Men kan det verkligen vara så enkelt som att det handlar om tajming?

– Jag tror det. Diskussionen började någon gång där kring år 2020 och det är väldigt fascinerande att följa med i vad som händer just nu. Det ska bli spännande att se vad som händer under de kommande 40-50 åren. Inte bara när det kommer till hur manlighet skildras i visuell kultur, utan också allmänt om hur kön uppfattas i samhället, säger Anna Backman Rogers, professor i kultur, estetik och media med inriktning mot feministisk teori vid Göteborgs universitet.

Anna Backman Rogers, professor i kultur, estetik och media vid Göteborgs universitet.
Bildtext Anna Backman Rogers förundras över besattheten kring hårda kukar och tror inte att någon gynnas av den. "Det är väldigt viktigt att också se slaka kukar, för de symboliserar en mjukare maskulinitet", säger hon.
Bild: Privat

Med sin tvärvetenskapliga bakgrund i filmvetenskap, filosofi och feministisk teori ser hon också att förändringen inom tv- och filmbranschen symboliserar andra samhälleliga förändringar som är i tiden.

– Det är intressant för vilket syfte den manliga nakenheten används i visuell kultur och det kan ses som att ett väldigt föråldrat koncept av maskulinitet expanderas genom att också visa män nakna i tv-serier. Många av mansidealen som hittills har visats på film och i tv-serier har varit svåra att leva upp till men nu när mäns kroppar exponeras i allt högre grad kan bilden av manlighet vidgas, säger Backman Rogers.

Könsorgan på manlig matmorstaty - David?
Bildtext Under renässansen ansågs stora kukar vara vulgära och därför har de flesta statyer från den tiden proportionellt små könsorgan i proportion till den övriga kroppen. Michelangelos staty av David är inget undantag.
Bild: Yle

Vem vill se en kuk?

Trots att karaktären Joyce Preggers framställs som pryd när hon utbrister att ingen flicka vill se en kuk, så har hon ju på många sätt rätt. Fast ändå inte. Det är två vitt separata saker att exponeras för en kuk på skärmen än att se en okänd man dra fram kuken framför en på gatan.

Dessutom finns det många som faktiskt vill se en kuk, eller som åtminstone borde se mera kuk.

– Män har i betydligt högre grad än kvinnor en osäkerhet kring könets utseende. Bland män finns det en jättestor andel, både unga killar och vuxna män, som är rädda för att snoppen ser fel ut och allt som oftast över att den är för liten, säger Suss Åhman som är sakkunnig i sexuell hälsa.

Åhman säger att problemet i många fall är att män jämför sig med de kukar som de har sett i porrfilmer.

– Man ser mängder av erigerade penisar, och de är alla mycket större än min så är det lätt att man känner sig otillräcklig, säger Åhman.

Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa vid Folkhälsan.
Bildtext Suss Åhman ser att film- och serieskapare i dag gör flera en tjänst genom att visa nakenhet i andra än erotiska eller sexuella sammanhang.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Åhman ser mycket positivt i att man visar nakna kroppar i andra än pornografiska och erotiska sammanhang. Hon menar att det kan ha stor betydelse att visa en slak penis i tv. Och det här oavsett om det är en verklig penis eller en penisattrapp.

– Att man i högre grad visar nakna män i massmedia och dessutom ser deras snoppar tänker jag att är en jättebra grej då det avdramatiserar det hela. Och jag är extra glad åt att man visar snoppar som inte har stånd och som är i helt avslappnat tillstånd. Det är någonting som vi hittills har sett väldigt, väldigt lite av, säger Åhman.