Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Talangflykten utomlands, den ihållande trenden i Fotbollsfinland: Instängt liv i Portugal eller Italien skrämde Isak Vidjeskog – första tiden i trygga Sverige blev ändå en chock

Isak Vidjeskog fotograferad i Kalmar våren 2022.
Bildtext Ett av Isak Vidjeskogs stora mål är A-landslaget. En möjlig väg dit är att etablera sig som startspelare i sin nuvarande klubb Kalmar FF:s allsvenska lag.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Isak Vidjeskog valde bort ett instängt fotbollsliv i Portugal eller Italien. I stället för fantasi i Sydeuropa blev det verklighet i Kalmar. Där vill han tränga sig genom fotbollens nålsöga.

Var finns nästa generation av finländska A-landslagsspelare?

Omöjligt att säga exakt, förstås. Genom åren har många spelare varit tongivande i juniorlandslag och givna talanger att bygga förhoppningar kring – men nästan lika många har försvunnit på vägen.

Gallringen är både rejäl och naturlig, steget från juniorfotbollen till seniorspel är ett nålsöga. Vem orkar?

Yle Sporten åkte till Kalmar och frågade ett av alla blåvita löften som har valt spel utomlands för att utvecklas. En tidig flytt har blivit en vanlig väg framåt under de senaste åren – juniorlandslagen fylls i dagsläget av spelare med klubbadresser i allt från Italien och Tyskland till Frankrike och Danmark.

För U18-landslagets mittfältare Isak Vidjeskog föll klubbvalet på Kalmar FF på svenska östkusten. Det har gått ett par år sedan han satsade på Kalmar snarare än Benfica i Portugal eller Spal och Bologna i Italien.

– Det var ju väldigt häftigt med de där klubbarna. Jag har ju drömt om det och det var väldigt roligt – men på något sätt också lite skrämmande. Jag såg att jag kunde hävda mig och det gav en bra erfarenhet, men det var också tufft som femtonåring och kanske ett lite för stort steg.

– Kalmar var realistiskt sett ett bättre alternativ, framför allt socialt. Jag kan språket, många rekommenderar Sverige. De andra klubbarna kändes nästan som fantasi – trots att jag hängde med fotbollsmässigt.

U-landslagsspelare utomlands i dag

Jaro var inget alternativ

Bevisföring för hur bra miljö Vidjeskog fick inbjudan till är vinterns Uefa Youth League – en turnering där Europas bästa U19-lag får delta.

Vinnare? Spelarna som han provtränade med i Benfica.

– Det ger kvitto på att det här inte är en omöjlighet.

– Provspelet visade också hur krävande det är. Allt fokus ligger på fotbollen. Man kände sig instängd, som i liten bur. Det var mat, träning, mat, träning, mat och sedan var dagen över. Jag ringde mest hem för att jag var uttråkad – men jag kan garantera att man blir en bra fotbollsspelare i de där miljöerna.

När alternativen låg på bordet var det rätt klart att jag inte stannar i Jakobstad

Vidjeskog är fotbollsfostrad i Jakobstad och spelade i JBK och Jaros B-juniorer 2019. Han hann aldrig debutera i Jaros A-lag i division 1. Under 2020 blev det klart med flytten till Kalmar och i början följde hans pappa Niklas med.

– Jakobstad var min trygga punkt. Jag hade tränare som trodde på mig och de hade en tydlig plan, men de förstod också att jag vill ta den här möjligheten. När alternativen låg på bordet var det rätt klart att jag inte stannar i Jakobstad.

Helt annan intensitet i Sverige

Just nu är Kalmar FF:s U19-lag Vidjeskogs förstalag, men han tränar en hel del med A-laget och debuterade i herrallsvenskan förra hösten och startade en match i cupen i vintras.

– På sätt och vis är jag i ett mellanläge just nu. I U19-laget får jag ett stort ansvar – men då jag är med A-laget handlar det mest om att få erfarenhet.

– Jag har vuxit mycket och måste se till att kroppen är redo fysiskt. Steget från juniorspelare till etablerad allsvensk spelare är lite större än från JBK till Jaro.

Efter att ha varit en dominant mittfältare i Jaros juniorer beskriver han första tiden i svensk fotboll som en chock.

– Det blev verkligen klart hur många maxlöpningar man ska göra under en match. Det är en annan intensitet här än i Finland.

Isak Vidjeskog fotograferad i Kalmar våren 2022.
Bildtext Isak Vidjeskog fyllde 18 år i mars och går på gymnasiet i Kalmar vid sidan om fotbollen.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

I vår har en diskussion i Finland handlat om bristen på fart i fotbollsligan. Många matcher saknar ett högt tempo – i förlängningen ett problem för hur yngre spelare i finsk fotboll utvecklas och en orsak till att stora talanger i stället väljer att flytta utomlands.

Sverige ligger ett trappsteg upp spelmässigt – även om allsvenskan också ligger klart efter andra ligor. Man behöver bara åka över Öresundsbron för att hitta snabbare fotboll i Danmark.

– Vi pratar en del om allt det här i landslaget och hur spelare har valt olika vägar. Utomlands jobbar man på ett annat sätt. Intensivare, bättre, mer löpfokus. Spelarutbildningen är otroligt bra, men konkurrensen är väldigt hög.

– Det är svårt att ta sig in i A-laget i ett större fotbollsland. Men om man lyckas och får spela i exempelvis Bundesliga är man i princip färdig som spelare.

Bästa brorsan Vidjeskog?

Vidjeskog har sin vardag i Kalmar, men han har också blykoll på den finska fotbollen – mycket tack vare sina bröder. Ena brorsan Axel spelar ligafotboll i Ilves och andra brorsan Adam är i Jaro.

– Jag pratar ofta med dem, mycket om fotboll och vardagen. Jag har haft stor nytta av att ha dem som brorsor. Det kunde gå hett till hemma ibland, men det var ändå schysst.

Joona Toivio och Axel Vidjeskog i närkamp.
Bildtext Axel Vidjeskog är utlånad från KuPS till Ilves den här säsongen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Och du är bäst i brödraskaran?

– Axel skulle knappast gå med på det … Men du frågar mig och jag tror att jag har majoriteten på min sida. De flesta tycker att jag är lite bättre än Axel och Adam.

– Men vi har olika kvaliteter. Adam är en stark försvarsspelare, Axel är skicklig i det offensiva spelet. De har lärt mig mycket.

Allsvenskan inom tre år

Då är det kanske också dags att ringa in Isak Vidjeskogs kvaliteter på mittfältet.

Under åren i Jaro var han en offensiv mittfältare – eller falsk nia som det heter på modern fotbollssvenska – men i Kalmar har han haft både en mer sittande roll och en box-till-box-roll.

– På planen har jag en bra spelförståelse och är i princip tvåfotad. Jag kan hota på sista tredjedelen med mitt passningsspel eller via genombrottsspel om jag är högre upp i banan.

Om jag spelar i allsvenskan om tre år är jag 21. Det skulle vara en lyckad utveckling

Det där svaret kommer utan att han blinkar.

18-åringen framstår genom hela intervjun som jordnära och insiktsfull, men framför allt som väldigt målmedveten i sin fotboll. Vidjeskog håller på Real Madrid och är mittfältare, så när han avslöjar att favoritspelaren heter Sergio Ramos är det samtalets största utropstecken.

– En vanlig reaktion, säger Vidjeskog och skrattar.

Och hur ser planen ut för de närmaste åren?

– Jag har ett år kvar på kontraktet här och tanken är att slå mig in i allsvenskan med Kalmar FF. Jag vill etablera mig i allsvenskan och sen testa något annat utomlands.

– Men jag har ingen stor brådska. Om jag spelar i allsvenskan om tre år är jag 21. Det skulle vara en lyckad utveckling.

Diskussion om artikeln