Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ekolod ska göra det enklare att hitta personer i vattnet: "Vi hoppas att det inte behöver användas"

Ett ekolod som hissats upp ur vattnet.
Bildtext Här är Österbottens räddningsverks nya ekolod, som ska göra det enklare att hitta personer i vattnet.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Några gånger per år rycker räddningsverket i Österbotten ut för att leta efter personer som befaras drunknat. Ett ekolod ska göra sökandet betydligt lättare.

Johan Sandell, brandmästare vid Österbottens räddningsverk, berättar att man är första räddningsverket i Finland som införskaffar ett ekolod för ändamålet.

– Det förbättrar arbetssäkerheten och tiden det tar att söka efter personer i vattnet, säger han.

Hur mycket snabbare det kan gå är inte alldeles lätt att svara på, eftersom det varierar beroende på exempelvis sikt, djup och temperatur. Med ekolodet kan man åtminstone köra ungefär tio timmar på en laddning under en sökning.

– Vi talar om många kvadratkilometer, säger Johan Sandell.

Johan Sandell, brandmästare vid Österbottens räddningsverk står framför en plåtbåt.
Bildtext Johan Sandell, brandmästare vid Österbottens räddningsverk, säger att man är första räddningsverket i landet som använder ekolod i sökssyfte.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Denna typ av ekolod används också av fiskare och man kan som mest skanna av 25 meter åt varje håll. Vi följde med under en provtur vid Kutterhamnen i Vasa och där syntes både fiskar, elkablar och en dykare som befann sig i vattnet i demonstrationssyfte tydligt.

Johan Sandell säger att brukar röra sig om under tio gånger per år man åker på sökningsinsats av personer som befaras ha drunknat. Man rycker oftare ut till personer som ännu är i liv. Ekolodet förvaras i en låda som ska kunna transporteras till platsen där den behövs och är alltså inte endast för användning i Vasa.

– Vi hoppas att att det inte behöver användas, säger Johan Sandell.

En ekolodsskärm.
Bildtext På skärmen ser man bland annat vad ekolodet skannat. Man kan se upp till 50 meter på bredden och några hundra meter på djupet, enligt Johan Sandell.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Säkrare arbete

En annan fördel med ekolod är enligt Sandell att de som dyker inte behöver vara i vattnet lika länge, något som gör arbetet säkrare. Förutom att sikten oftast är i det närmaste obefintlig finns det risk att dykutrustningen går sönder.

– Dykning kan vara mycket farligt, även om vi förstås gör det så säkert som möjligt, säger Johan Sandell.

Diskussion om artikeln