Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tron på att en dag bli pappa hjälper Kristian Karnell i vardagen: "När man kämpar mot barnlöshet är det bara att gå och vänta"

Från 2022
Uppdaterad 06.05.2022 14:23.
Porträtt av man i tskjorta som lutar sig mot ett bord.
Bildtext Kristian Karnell skäms inte över att ha svårt att få barn och tycker det är viktigt att prata om det. Men det är svårt att diskutera ämnet med någon som inte kan relatera till problemet.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Föräldraskap är inte en självklarhet för alla. Resobon Kristian Karnell hör till dem som vill bli pappa, men som inte har lyckats. Nu pågår veckan som uppmärksammar ofrivillig barnlöshet.

Resobon Kristian Karnell och hans fru har försökt få barn i fyra år, utan resultat. Att vilja bli förälder, men inte lyckas, är en process som är tuff för båda i parförhållandet.

– När man kämpar mot barnlöshet är det bara att gå och vänta, säger Kristian Karnell.

Den här veckan uppmärksammas fenomenet ofrivillig barnlöshet. Veckan uppmärksammas årligen för att påminna om att föräldraskap inte är en självklarhet för alla. Barnlöshet drabbar både par och ensamstående, och betyder att man inte kan få barn eller att man inte kan få flera barn.

Vart sjätte par upplever ofrivillig barnlöshet

  • Orsaker kan vara störningar i äggcellens mognad och avlossning, endometrios eller försvagad kvalitet på sädesvätskan.

  • Om graviditeten inte lyckas efter ett år av försök, kan man gå en infertilitetsundersökning.

  • I ungefär hälften av fallen hittas en förklarande faktor hos kvinnan eller mannen, i en fjärdedel av fallen hos båda och hos en fjärdedel av paren hittas ingen förklarande orsak.

    Källa: terveyskyla.fi

Hos majoriteten av par som lider av barnlöshet kan orsaken ofta hittas hos ena parten, eller hos båda två. Men hos ungefär en fjärdedel av paren konstateras aldrig något fel, graviditeten lyckas bara inte.

Jag är en man över 40 år så det är väldigt många som tror att jag är pappa

Kristian Karnell

Läkarna säger att Kristian Karnell och hans fru är ett perfekt par för att få barn. De kan inte förklara varför graviditeten inte lyckas. Det är svårt att inte veta varför de inte kan bli föräldrar, säger Karnell.

– För min fru har största grejen i världen varit att bli mamma. Det är absolut svårt för henne. Jag tycker också det är svårt, men vill vara där och stötta henne.

Under coronatiden var det speciellt svårt att behandla känslorna, då bara frun fick gå in i sjukhuset för behandling, medan Kristian blev tvungen att vänta utanför.

"Det är svårt att tala med någon som inte alls kan relatera"

Var femte person i fertil ålder lider av ofrivillig barnlöshet. Med andra ord lider många av problemet, men trots det talas det väldigt lite om det.

Kristian Karnell vill tala öppet om känslorna och tankarna han förknippar med det han går igenom med sin fru. Samtidigt kan det vara plågsamt att prata om hur det känns att inte kunna få barn trots att man vill det.

– Det går inte att tala om barnlöshet med vem som helst. Eller det går, men det är svårt att tala med någon som inte alls kan relatera till saken.

Ett sätt att bearbeta de tunga känslorna är att upprätthålla vardagliga rutiner. Karnell jobbar som kock och trivs med arbetet. På fritiden hjälper idrott att tänka på annat.

Ofrivillig barnlöshet hos samkönade par och ensamstående

  • Ensamstående kvinnor eller kvinnopar kan få barn genom en infertilitetsbehandling med hjälp av donerade könsceller.

  • Ensamstående män och manspar kan inte genomgå infertilitetsbehandling, eftersom lagen förbjuder surrogatmödraskap.

  • De kan bilda familj genom adoption eller genom att bli fosterföräldrar.

Källa: terveyskyla.fi

Vardagen för också med sig svåra situationer. Karnell får ofta förklara att han inte är förälder då han möts av frågan hur många barn han har.

– Naturligtvis, jag är en man på över 40 år så det är väldigt många som tror att jag är pappa.

Karnell beskriver vården under hela processen som mekanisk och önskar att paret hade fått mer personligt stöd.

Det finns människor som får barn, och så finns det människor som det inte är så lätt för

Kristian Karnell

Det finns grupper och föreningar som stöder under processen. Karnell efterlyser ändå samtalsstöd och terapi som skulle erbjudas direkt då ett par uppsöker vård för att de har svårt att få barn.

– Många vet inte vad för hjälp det finns att få, och vågar inte fråga. Men det kan redan hjälpa att få tala med någon. För det är en jättelång och svår väg.

"Så länge det finns hopp, finns det tro"

Barnlösheten kan vara oväntad och är ofta en stor kris i vuxen ålder. För en del par tär den på förhållandet och leder i värsta fall till separation.

Kristian Karnell anser däremot att barnlösheten stärkt relationen till frun, då de behandlar svåra tankar tillsammans.

Porträtt av man som sitter i soffan med benen i kors.
Bildtext Kristian Karnell tror på att en dag bli pappa.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Frun och familjen är också det viktigaste sättet för Karnell att bearbeta känslorna. Karnell talar gärna med andra som går igenom processen med att vara barnlös.

– Jag skäms inte över det. Det finns människor som får barn, och så finns det människor som det inte är så lätt för.

Under de fyra åren som gått har paret gjort otaliga läkarbesök och behandlingar. De har själva forskat i ämnet och gjort allt de kan för att graviditeten skulle lyckas.

Perioden har varit tuff, men Karnell tror på att han en dag blir pappa.

– Så länge det finns hopp, finns det tro. Positivt tänkande är det enda som egentligen finns. Om man vill nå målet, måste man vara positiv.

Var femte person i fertil ålder upplever ofrivillig barnlöshet

4:27